Apol·loni Moló

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaApol·loni Moló
Biografia
Naixementsegle II aC Modifica el valor a Wikidata
Alabanda Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle I aC Modifica el valor a Wikidata
Rodes (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióorador Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle I aC Modifica el valor a Wikidata)
AlumnesCiceró i Juli Cèsar Modifica el valor a Wikidata

Apol·loni Moló (en grec antic: Άπολλώνιος Μόλων, llatí: Apollonius Molon) va ser un orador i rètor de l'antiga Grècia natural d'Alabanda (Àsia Menor) que es va establir a Rodes, però sembla que també va ensenyar retòrica a Roma per un temps, perquè Ciceró el menciona com un gran orador davant dels tribunals de justícia i un gran mestre, i afirma que l'any 88 aC en va rebre lliçons a Roma.

L'any 81 aC, quan Sul·la era dictador, Apol·loni va tornar a Roma com a ambaixador de l'Illa de Rodes, moment en què Ciceró va tornar a beneficiar-se de les seves lliçons. Quatre anys després, quan Ciceró va tornar d'Àsia, va romandre un temps a Rodes i va tenir l'oportunitat d'admirar l'eloqüència d'Apol·loni davant dels tribunals i les seves qualitats com a mestre.

També es diu que era un gran escriptor, però no ha arribat cap obra seva. Sembla que els seus llibres tractaven de temes retòrics i també sobre poemes homèrics. També, en alguna de les seves obres, va parlar contra els jueus. Juli Cèsar va ser també un dels seus deixebles.[1]

Referències[modifica]