Apolipoproteïna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de proteïnaApolipoproteïna
Substànciagrup o classe de proteïnes Modifica el valor a Wikidata
Estructura de l'apoe3

Les apolipoproteïnes són proteïnes que enllacen lípids (substàncies soluble en olis com el greix i el colesterol) per formar lipoproteïnes i transportar els lípids a través del sistema limfàtic i sistema circulatori.

Els components lípids de les lipoproteïnes no són solubles en aigua; però gràcies a les seves propietats amfipàtiques (com les dels detergents) ells i altres molècules amfipàtiques (com els fosfolípids) poden envoltar els lípids creant una partícula lipoproteica que sí que és soluble en aigua, i així poden ser transportats en la circulació basada en l'aigua (com la de la sang o la limfa).

Les apolipoproteïnes també serveixen com cofactor enzimàtic receptor lligands, i portadors de transferència de lípids que regulen el metabolisme de lipoproteïnes i la seva captura en els teixits.

Classes[modifica]

Hi ha dos tipus principals. Les Apolipoproteïnes B formen partícules de LDL ("el colesterol dolent"). Altres apolipoproteïnes formen partícules de HDL ("el colesterol bo").

Síntesi i regulació[modifica]

La síntesi d'apolipoproteïna en l'intestí es regula principalment pel contingut de greix de la dieta.

La seva síntesi en el fetge la regulen molts factors, incloent la composició de la dieta, hormones (insulina, glucagon, tiroxina, estrògens, andrògens), ingestió d'alcohol, i diverses drogues (estatines, niacina, i àcid fíbric). Apo B és una apoproteïna integral mentre que les altres són apoproteïnes perifèriques.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]