Aqil ibn Abi-Tàlib

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAqil ibn Abi-Tàlib

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement590 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
la Meca Modifica el valor a Wikidata
Mort670 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (79/80 anys)
Medina Modifica el valor a Wikidata
Sepulturaal-Baqí Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómuhàddith Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesAbu-Tàlib ibn Abd-al-Múttalib Modifica el valor a Wikidata  i Fàtima bint Àssad Modifica el valor a Wikidata
GermansFàkhita bint Abi-Tàlib, Jumana bint Abi-Tàlib, Jàfar ibn Abi-Tàlib, Alí ibn Abi-Tàlib i Tàlib ibn Abi-Tàlib Modifica el valor a Wikidata

Aqil ibn Abi-Tàlib (àrab: عقيل بن أبي ططالب, ʿAqīl ibn Abī Ṭālib) (mort en 670) fou el germà gran del califa Alí ibn Abi-Tàlib, que era 20 anys més jove, i fou un dels companys del profeta Muhàmmad.

Va lluitar contra els musulmans a Badr, on fou fet presoner (623). Rescatat per al-Abbàs ibn Abd-al-Múttalib es va convertir a l'islam en una data que no ha pogut ser establerta. En el conflicte civil entre Alí i Muàwiya ibn Abi-Sufyan, va donar suport a aquest darrer en revenja perquè el seu germà no havia volgut utilitzar els fons del tresor públic per tal de pagar un deute seu personal, tot i que se sospita que en el fons hi havia diferències polítiques.

Va morir el 670 i fou enterrat a Medina. Els seus fills es van unir a l'imam al-Hussayn ibn Alí quan aquest es va revoltar contra el califa Yazid I; entre sis i nou dels seus fills van morir a la batalla de Karbalà.