Aqüilins

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Aquilinae)
Infotaula d'ésser viuAqüilins
Aquilinae Modifica el valor a Wikidata

Àguila daurada (Aquila chrysaetos)
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreAccipitriformes
FamíliaAccipitridae
SubfamíliaAquilinae Modifica el valor a Wikidata
Gadow 1893

Els aqüilins (Aquilinae) són una subfamília d'ocells rapinyaires de la familia dels accipítrids (Accipitridae). Una de les característiques distintives és la presència de plomes a les potes, fins als dits. Dins aquesta subfamília s'inclouen les àguiles més típiques, algunes d'elles tan poderoses que poden caçar vertebrats de mida considerable. La classificació en gèneres i espècies dels aqüilins és motiu de controvèrsia des de fa temps.

Morfologia[modifica]

Són rapinyaires de mitjans a grans, que es mouen en un rang que va des dels 1,25 kg de l'espècie més petita (l'àguila calçada) fins als 6,5 kg de la major, (l'àguila daurada). Els representants d'aquesta subfamília només tenen un tret morfològic comú, que són les plomes a les potes fins als peus.[1] Algunes de les espècies tropicals tenen un plomall al cap.

Distribució[modifica]

Habiten gairebé per tot el món, faltant únicament de l'Antàrtida. El focus de difusió es troba a les zones tropicals d'Àfrica, Àsia i Austràlia. A les zones tropicals d'Amèrica del Sud només hi ha quatre espècies. Només unes poques espècies han colonitzat zones fredes.

Sistemàtica[modifica]

S'ha discutit molt sobre la classificació d'aquest grup, que sovint s'ha considerat polifilètic. Les diferents espècies van ser incloses a la subfamília dels buteonins (Buteoninae) amb els aligots. Estudis genètics de principis del present segle[2][3] han propiciat el reconeixement d'aquest taxon, amb 10 gèneres, que contindrien 38 espècies segons la classificació del Congrés Ornitològic Internacional (versió 12.2, 2022):[4]

Referències[modifica]

  1. R. N. Holdaway: An exploratory phylogenetic analysis of the genera of the Accipitridae, with notes on the biogeography of the family. In: B.-U. Meyburg, R. D. Chancellor (Hrsg.): Raptor conservation Today. Berlin, London, Paris: S. 610 (anglès)
  2. J. Ferguson-Lees, D. A. Christie: Raptors of the World. Christopher Helm, London 2001. ISBN 0-7136-8026-1. (anglès)
  3. H. R. L. Lerner, D. P. Mindell: Phylogeny of eagles, Old World vultures and other Accipitridae based on nuclear and mitochondrial DNA. Molecular Phylogenetics and Evolution 37; 2005: S. 327-346. (anglès)
  4. «Hoatzin, New World vultures, Secretarybird, raptors» (en anglès). IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union, juliol 2022.