Aristobul III de Judea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Aristòbul III)
Infotaula de personaAristobul III de Judea
Biografia
Naixement53 aC Modifica el valor a Wikidata
Mort36 aC Modifica el valor a Wikidata (16/17 anys)
Jericó Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortOfegament Modifica el valor a Wikidata
Summe Sacerdot d'Israel
36 aC – 36 aC
← AnanelAnanel → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaAsmoneus Modifica el valor a Wikidata
ParesAlexandre Asmoneu Modifica el valor a Wikidata  i Alexandra Macabeu Modifica el valor a Wikidata
GermansMariamne I Modifica el valor a Wikidata

Aristobul III de Judea (llatí: Aristobūlus; grec antic: Ἀριστόβουλος, Aristóboulos) va ser gran sacerdot de Judea, fill d'Alexandre Asmoneu i d'Alexandra i net d'Aristobul II de Judea, germà de Mariamne I, la dona d'Herodes el Gran. Va ser el darrer representant de la casa dels Asmoneus.

La seva mare Alexandra, indignada perquè Herodes havia donat l'any 37 aC el càrrec de gran sacerdot a un jueu fosc anomenat Ananel va mirar d'obtenir aquest càrrec per a Aristobul per mitjà de Marc Antoni, degudament aconsellat per Cleòpatra, amiga de la mare. Herodes es va adonar del perill: va deposar a Ananel i va nomenar Aristòbul gran sacerdot amb només disset anys l'any 36 aC. Com que la mare va continuar conspirant contra Herodes, i fins i tot va estar a punt de fugir a Egipte amb el seu fill, segons Flavi Josep el rei va fingir que els perdonava, però poc després, l'any 35 aC, va fer matar traïdorament Aristobul a Jericó, on uns sicaris el van ofegar mentre es banyava. Herodes va tornar a posar Ananel en el càrrec de Summe sacerdot (35 aC-30 aC).[1]

Referències[modifica]

  1. Schalit, Abraham. «Aristobulus III». A: Encyclopaedia Judaica. 2 Alr - Az. Detroit: Thomson Gale, 2007, p. 458. ISBN 9780028659305.