Arslantepe

Plantilla:Infotaula geografia políticaArslantepe
Imatge

Localització
Map
 38° 22′ 55″ N, 38° 21′ 40″ E / 38.3819°N,38.3611°E / 38.3819; 38.3611
EstatTurquia
ProvínciesProvíncia de Malatya
DistricteBattalgazi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície4,85 ha Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
Patrimoni de la Humanitat  
TipusPatrimoni cultural  → Europa-Amèrica del Nord
Data2021 (44a Sessió), Criteris PH: (iii) Modifica el valor a Wikidata
Identificador1622
Candidat a Patrimoni de la Humanitat
Data15 abril 2014
Data de finalització26 juliol 2021
Identificador5908

Arslantepe és un petit poble de Turquia, a la província de Malatya, construïda sobre la ciutat hitita de Melid a la vora del riu Thoma, nom antic d'un afluent de l'Eufrates superior, que neix a les muntanyes del Taure. Fou excavada a partir del 1932 i l'excavació encara continua 80 anys després, i ha posat a la llum objectes diversos.

Història[modifica]

Segell cilindre trobat a Arslantepe

El lloc ha estat habitat des del desenvolupament d'agricultura a l'anomenat creixent fèrtil. A l'edat del bronze, el lloc va esdevenir un centre administratiu d'una gran regió del Regne d'Isuwa. La ciutat fou fortificada, probablement a causa de l'amenaça hitita des de l'oest. Els hitites conqueriren la ciutat al segle xiv aC. A la meitat d'aquest segle, Melid fou la base del rei hitita Suppiluliuma en la seva campanya de saqueig de Washukanni, la capital de Mitanni.

Després de la fi de l'Imperi Hitita, des del segle xii aC al VII aC, la ciutat va esdevenir el centre d'un estat luvita neohitita independent, anomenat Kammanu. S'hi va construir un palau i s'hi van aixecar escultures de pedra monumentals de lleons i dels governants.

La topada amb el rei assiri Teglatfalassar I (1115-1077 aC) va tenir com a resultat que el Regne de Melid va haver de pagar tribut a Assíria. Més tard, Melid va continuar prosperant. Després del 800 aC, es va enfrontar al Regne d'Urartu i des d'aleshores el regne fou conegut com a Melitealkhé, Melitene o Malatya i va haver de pagar tribut, segurament, en el govern del rei Sarduri II.

La primera expedició, la va fer el rei Menua I d'Urartu després del 800 aC, incursions que van repetir els dos reis que el van succeir. Segurament, fou Sarduri I qui el va sotmetre definitivament. El rei d'Assíria Teglatfalasar III (741 aC-724 aC) va iniciar la lluita pels districtes fronterers que s'havien sotmès a Urartu. Va atacar Arpad, al nord d'Alep. Sarduri hi va acudir amb forces pròpies i dels seus aliats de Kummukh, Melitalqi o Melitealkhé (Malatya) i Gurgum, però fou derrotat per Teglatfalasar III a Rumqala, a la vora de l'Eufrates i va perdre territoris, però va conservar el regne fins que el rei assiri Sargon II (722-705 aC) va ocupar la ciutat el 712 o 711 aC.

Arqueologia[modifica]

Arslantepe fou excavada primerament per l'arqueòleg francès Louis Delaporte des de 1932. Del 1946 al 1951, Claude F. A. Schaeffer hi va fer alguns sondatges. Les primeres excavacions italianes al lloc d'Arslantepe començaren el 1961, sota la direcció dels professors Piero Meriggi i Salvatore M. Puglisi. L'elecció del lloc era, inicialment, a causa del seu desig d'investigar les fases neohitites d'ocupació, el període en què Malatya era la capital d'un dels més importants regnes nascuts després de la destrucció de l'Imperi Hitita a les seves fronteres més orientals. Les restes majestuoses d'aquest període a Arslantepe es coneixien des dels anys 30, quan foren descobertes per una expedició francesa. L'hititòleg Meriggi només va participar en les primeres campanyes i, posteriorment, la direcció va passar a Puglisi, un paleoetnòleg, que expandí l'excavació i regularment dirigia investigacions anuals sota permís regular del govern turc. Alba Palmieri va agafar la direcció de l'excavació durant els anys 1970. Avui, la investigació arqueològica és portada per Marcella Frangipane.[1]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Burney, Charles Allen. Historical Dictionary of the Hittites. Scarecrow Press, 2004. ISBN 0810849364. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arslantepe