Art (desambiguació)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 12:35, 24 feb 2016 amb l'última edició de General Basset (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

« Art» té aquests significats:

L'Art és la pràctica adreçada a la producció d'obres segons principis estètics o susceptibles d'expressar un ideal moral, metafísic o estètic. El conjunt de les Belles Arts o cadascuna d'elles és l'Art. Les sis Belles Arts són : la Poesia, l'Arquitectura, l'Escultura, la Pintura, la Música i la Dansa. La Dansa, la sisena de les Belles Arts és probablement la més antiga de les Belles Arts però els antics grecs la tenien com a part de la música. Al segle XVII nasqué a França l'expressió « Belles Arts » amb inclusió de la « Dansa » com un art diferenciada de la « Música ».

Aquest concepte abasta i s'estén a totes les manifestacions estètiques, tant les històriques o tradicionals com les modernes, distintes de les cinc Belles Arts com : les Arts Industrials és a dir: el gravat, el tapís, la joieria, la terrisseria, etc. o les Arts escèniques com la Dansa, la interpretació teatral, les arts modernes com el Cinema o Setè Art, l'art de la fotografia, les arts visuals, etc.

  • Art popular de fet, li correspon el mateix concepte principal d'art exposat en els paràgrafs precedents. L'art popular es dóna quan l'obra d'art no ha estat feta per cap gran artista, sinó per artistes o artesans de les classes populars, sovint anònims o, en tot cas no vinculats a les gents il·lustrades. L'art popular aplica tècniques i habilitats ancestrals i rep les influències de l'art culte però evoluciona lentament, no segueix la moda sinó la tradició i mostra, en canvi, grans variacions regionals i àdhuc locals.
  • Art (tècnica), que es defineix com una activitat humana per la qual, mitjançant l'aplicació de coneixements i habilitats específiques, s'aconsegueix un objectiu determinat. Art (tècnica) és també el conjunt de coneixements i habilitats específiques, adquirits amb l'estudi, la pràctica l'experiència o l'abnegació, que permeten, a qui els aplica, fer certes coses o aconseguir determinats objecius. El mot artesà té a veure amb aquesta definició d'art com a tècnica, ja que l'artesà practica el seu art dins d'un ofici tot fent servir la seva habilitat. En aquest sentit l'art seria l'habilitat o manya de l'artesà o de l'artista. Quan el mot art és sinònim de tècnica o de ciència aplicada parlem de « l'art culinari », « l'art de la màgia », « l'art de la medicina », o « l'art de la guerra », etc.
  • Art (ètica), quan el mot art té un sentit étic el qual és una aplicació, en un sentit figurat, del mot art (tècnica), com l'habilitat per aconseguir un fi en l'àmbit de les relacions humanes, la conducta, la política, l'educació, l'esoterisme, etc. Frases com « l'art de governar o dirigir els pobles», « l'art d'ensenyar», l'art de l'oratòria, « el va seduir amb males arts», «per amor a l'art», etc., tenen sentit com una extensió del concepte art (tècnica) a les habilitats o tècniques vinculats a l'ètica i les relacions humanes.
  • Arts i oficis són el conjunt de tècniques i de regles teòriques o empíriques necessàries per a la pràctica dels oficis mecànics o manuals. Són també el conjunt dels oficis manuals o mecànics.
  • Art manual (o l'ofici manual) és l'art que comporta habilitats manuals, és a dir, que es fan treballant determinats objectes o matèries amb les mans.
  • Art liberal (sinònim de professió liberal) és l'art que requereix l'exercici d'intel·ligència i d'un conjunt de coneixements i habilitats específics adquirits bàsicament amb estudis universitaris de nivell mitjà o superior. Actualment el concepte de «professió lliberal» s'ha ampliat, ja que s'aplica a moltes professions que ni tan sols tenen un nivell mitjà d'estudis, així com a tota classe de comissionistes, mentre que l'expressió «art liberal» està caient en desús.
  • Arts liberals constitueixen una denominació que, a l'edat mitjana, designava el conjunt d'estudis generals que es cursaven a les Universitats, com el « trivium » i el « quadrivium ».

Finalment hi ha una sèrie de llibres i altres obres d'artistes que porten el mot art en el seu títol :

L'art d'estimar, poema d'Ovidi en tres llibres, escrit durant el regnat d'August, el primer Emperador de Roma.
L'art de la Fuga, conjunt de 14 fugues i 4 cànons i les seves inversions sobre un únic tema musical, escrit per Johann Sebastian Bach en els anys 1749 i 1750.
L'Art de la Guerra, tractat escrit per Maquiavel entre els anys 1516 i 1520, en el qual l'autor es declara partidari de les milícies nacionals, tot prevenint sobre els perills d'una milícia de mercenaris.


Altres significats d'Art: