Arxiu General de Simancas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióArxiu General de Simancas
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusarxiu Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1540
Governança corporativa
Seu

Lloc webculturaydeporte.gob.es… Modifica el valor a Wikidata

L'Arxiu General de Simancas (en castellà: Archivo General de Simancas) (també conegut per les sigles, AGS), és el primer arxiu oficial de la Corona de Castella, ja que va ser fundat l'any 1540.[1] Des de la seva fundació està ubicat al castell de la localitat de Simancas (província de Valladolid).

L'arxiu ha esdevingut una institució cultural dependent del Ministeri de Cultura d'Espanya.[2][3] A les seves dependències, a banda de les tasques de conservació i catalogació dels seus fons documentals, s'hi poden realitzar tasques d'investigació, i també alberga un Museu.

L'arxiu conté 61.505 lligalls i 5.196 volums. Les sèries principals catalogades són: títols de Castella, de Flandes, d'Itàlia i de Portugal; negociacions amb Anglaterra, i registre del segell. Altres fonts també importants són: manual de l'estat i patrimoni reial, butlles, secretaris provincials, guerra i marina, inquisició, patronat eclesiàstic, cambra de Castella, corts, comptadories, casa reial, gràcies i privilegis, direcció general de rendes i consell reial.[4]

Història[modifica]

Cèdula donada per Carles I en què s'ordena el trasllat de documents des de la Chancillería de Valladolid al castell de Simancas. Data del 16 de setembre de 1540 a Brussel·les, i és un dels documents fundacionals del AGS.[5]

L'any 1509 Ferran el Catòlic havia ordenat la reunió d'escriptures reials a Valladolid i a Granada.

L'any 1540 Carles I establí la creació d'un arxiu oficial de la Corona de Castella en el castell de Simancas.[5] En el moment de la seva fundació l'arxiu compartí edifici amb una presó. No obstant això, la intenció de crear un gran arxiu centralitzat queda clara des del primer moment: ja en els anys 1542-43 hi ha constància de diverses obres de remodelació de l'edifici, així com de les primeres remeses de documents trameses cap a l'arxiu.[6]

La consolidació definitiva de l'arxiu la durà a terme Felip II, que l'any 1561 organitzà l'arxiu general de la corona de Castella sota la direcció de Diego de Ayala.

L'any 1810 Napoleó feu conduir a París tota la documentació recollida a Simancas, la qual fou retornada el 1816, llevat d'alguna secció de gran interès per a França.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arxiu General de Simancas
  1. DE LA PLAZA BORES, Ángel. Guía del Investigador..., p. 23. 
  2. «Archivo Simancas acoge mañana primera reunión 2009 de Patronato Camino Lengu». ADN, 2009. Arxivat de l'original el 2009-03-02 [Consulta: 2 febrer 2010]. Arxivat 2009-03-02 a Wayback Machine.
  3. MARTÍNEZ GARCÍA, Luis. El archivo de Simancas..., p. 77. 
  4. «Arxiu General de Simancas». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  5. 5,0 5,1 RODRÍGUEZ DE DIEGO, José Luís. Instrucción para el gobierno..., p. 30. 
  6. DE LA PLAZA BORES, Ángel. Guía del Investigador..., p. 26.