Ascletarió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAscletarió
Biografia
Naixementsegle I Modifica el valor a Wikidata
Mort96 dC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióastròleg Modifica el valor a Wikidata

Ascletarió (Ascletario) (segle I dC - 96), va ser un astròleg i matemàtic del temps de Domicià, que el va condemnar a mort l'any 96, segons Suetoni per haver fet prediccions i haver-les divulgat. Dió Cassi diu, de manera més explícita, que havia predit la mort de Domicià i la forma com moriria.[1]

El nom d'Ascletarió és citat de formes diverses segons les fonts: Ascletarius, Asclepion, Asclation, però el seu nom sembla d'origen egipci. Si és així, va formar part d'un grup reduït però important d'astròlegs d'origen egipci que va créixer a Roma a l'inici del segle i, i en el qual s'inclourien per exemple Tiberi Claudi Balbili, Queremó d'Alexandria, Ptolemeu Seleuc i Pammenes.

Ascletarió va ser detingut per l'agost o el setembre de l'any 96 i portat davant de l'emperador el 17 de setembre. Segons Suetoni, Domicià li va preguntar si sabia quina sort l'esperava a l'acabar l'interrogatori, i Ascletarió li va dir que aviat els gossos el destrossarien. Per demostrar que les seves prediccions no tenien fonament, l'emperador va ordenar matar-lo i cremar el seu cos, però mentre s'acomplien les ordres, una forta pluja va apagar la pira funerària i els gossos van desmembrar les seves restes. El fet va ser transmès immediatament a l'emperador. Els seus escrits són citats per diferents autors del segle I i II.[2]

Referències[modifica]

  1. Schmitz, Leonhard. «Ascleta'rio». A: William Smith (ed.). A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology (en anglès). Londres: John Murray, 1870. 
  2. Montero, Santiago. Diccionario de adivinos, magos y astrólogos de la antigüedad. Valladolid: Trotta, 1997, p. 82. ISBN 8481641618. 

Bibliografia[modifica]