Usuari:Pere Sallavinera/Associació caritativa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La seu de l'"American Cancer Society" a Washington DC.

Una associació caritativa és una organització sense ànim de lucre l'objectiu de la qual és el d'auxiliar i donar assistència als més necessitats.

La definició legal d'associació caritativa és molt variable segons els països. En alguns, obeeix a certs criteris molt precisos que han de verificar les associacions. En altres, el concepte mateix d'associació caritativa no existeix, són llavors les associacions mateixes que s'autoproclamen caritatives.

Les associacions caritatives s'agrupen de vegades a nivell internacional en organitzacions d'un àmbit més gran (vegeu ONG)

Unió Europea[modifica]

La Unió Europea reconeix al teixit associatiu un paper molt important tant com un complement de les accions governamentals, així com en termes educatius (educació per a la ciutadania). No obstant això, encara no li ha atorgat una definició legal al terme d'associació caritativa i deixa a cada país de la Unió definir-a la seva manera. Es troben així associacions dites de servei públic, associacions caritatives, associacions autoritzades o reconegudes. L'interès legal de l'associació caritativa és el poder beneficiar-se d'alguns avantatges fiscals. S'eximeixen algunes herències d'impostos i les subvencions poden donar lloc a deducció fiscal. Però el reconeixement de l'Estat ofereix també una garantia de serietat de l'associació i li concedeix una determinada consagració.

Alemanya[modifica]

S'assignen alguns avantatges fiscals a les associacions reconegudes de servei públic. Segons el codi dels impostos, es reconeix de servei públic tota associació els estatuts i accions s'inspiren per l'altruisme i l'interès general.

Bèlgica[modifica]

Existeix l'estatut d'Associació internacional (AI) en el dret belga: estatut exclusivament conferit a les associacions que persegueixen objectius caritatius, religiosos, científics, artístics o educatius i subjecte a la llei del 25 d'octubre de 1919.

Dinamarca[modifica]

No hi ha definició legal però sí una autorització concedida per decret per les autoritats fiscals a algunes associacions de vocació caritativa. Aquesta autorització els permet d'exonerar en el dret de successió i de gaudir d'avantatges fiscals.

França[modifica]

El terme d'associació caritativa no existeix a nivell legal. El que s'acosta més és el d'associació de servei públic. Aquest reconeixement segueix sent un poder discrecional de l'Estat. Diverses formes d'associacions existeixen i tothom pot formar part d'una associació a partir de la majoria d'edat: 18 anys

Grècia[modifica]

No es concedeix definició legal però sí privilegis fiscals a algunes associacions filantròpiques, religioses, socials, artístiques o educatives. L'habilitació la concedeix el controlador dels impostos.

Espanya[modifica]

Algunes associacions poden ser reconegudes de servei públic pel consell de Ministres a proposta de Ministre de l'interior. Cal per això respectar alguns criteris (fins d'interès general, vigilància dels comptes, atribució de més del 70% de les rendes a l'objectiu caritatiu) definides per la llei sobre les associacions de 1964.

Irlanda[modifica]

Per ser reconeguda com una associació caritativa, l'associació ha de complir alguns criteris (fins educatius, religiosos o caritatius, vigilància dels comptes per la inspecció dels impostos, no hi ha salari als dirigents).

Itàlia[modifica]

Veure l'Organització de voluntariat

Luxemburg[modifica]

L'estatut d'associació d'interès general s'assigna a algunes associacions que presenten la demanda al Ministeri de Justícia i que respecten alguns criteris (finalitats filantròpiques, religioses, científiques, artístiques, pedagògiques.). L'estatut és concedit per decret.

Regne Unit[modifica]

Al Regne Unit, a començaments de 2005, hi havia més de 200.000 associacions caritatives oficialment declarades.

Estats Units[modifica]

Als Estats Units, hi ha diferències de legislació entre les associacions caritatives públiques i privades.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pere Sallavinera/Associació caritativa

Categoria:Associacions -->