Astigmatisme

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
No s'ha de confondre amb estigmatisme.
Astigmatisme
Classificació i recursos externs
CIM-10 H52.2
CIM-9 367.2

En oftalmologia, l'astigmatisme (da—, del grec —, "punt", "pinta", i —ismo) és una ametropia que generalment prové d'un problema en la curvatura de la còrnia, el que impedeix l'enfocament clar dels objectes que es troben propers o llunyans. És un dels tipus d'aberració òptica de primer ordre en el sistema òptic de l'ull humà.

La superfície transparent anterior de l'ull (la còrnia) és pràcticament esfèrica en l'ull normal, mentre que, en una persona que pateix astigmatisme, està una mica deformada per l'aplanament d'algun dels seus eixos (de 0 graus a 180 graus). Això dóna una alteració de la imatge parcialment compensada per l'enfocament del cristal·lí amb cansament ocular tant de lluny com de prop.

Encara que l'astigmatisme pot presentar-se com un defecte aïllat, en la majoria dels casos es combina amb la miopia o la hipermetropia. La quantitat d'astigmatisme corneal que es pateix no es modifica pràcticament durant tota la vida, però si que minva la capacitat de compensar-lo.

Es pot corregir amb lents cilíndriques bé sigui amb ulleres o lents de contacte; també es pot utilitzar la cirurgia refractiva.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Altres ametropies: