Atac a la descoberta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En escacs, un atac a la descoberta (o, simplement, una descoberta) és un atac produït quan una peça que estava interferint l'acció d'una segona, s'aparta del seu camí.[1] Els atacs a la descoberta poden ser extremadament poderosos, ja que la peça moguda pot al seu torn provocar una nova amenaça independent de l'amenaça de la peça de la qual permet l'acció. Com passa també amb altres temes tàctics, tenen èxit perquè l'adversari és incapaç d'atendre alhora les diverses amenaces. Tot i que normalment la conseqüència d'una descoberta és el guany de material, no cal que sigui així per a ser efectiva; el tema pot ser usat simplement per guanyar un temps.[2]

Tipus de descoberta[modifica]

Quan la peça que es mou fa escac al rei rival, la maniobra és anomenada descoberta amb escac. Quan la descoberta provoca un escac de la peça de la qual es permet l'acció, llavors es tracta d'un escac a la descoberta. Si ambdues peces fan escac, llavors es tracta d'un escac doble.

Alguns cops els atacs a la descoberta, i especialment els escacs a la descoberta, poden guanyar material quan la peça que es "descobreix" captura una peça oponent que està nominalment protegida per una altra peça, ja que l'oponent està preocupat a lliurar-se de l'escac, i així el jugador atacant tindrà temps de moure la peça que fa la descoberta a un lloc segur.

Una altra possibilitat és que la peça moguda, en comptes d'atacar o capturar una peça de l'oponent, es mogui a una casella en què amenaci de fer mat al següent moviment. De fet, fins i tot és possible un escac i mat a la descoberta.

Exemple[modifica]

abcdefgh
8
a8 negres torre
c8 negres alfil
e8 negres rei
f8 negres alfil
g8 negres cavall
h8 negres torre
a7 negres peó
b7 negres peó
f7 negres peó
g7 negres peó
h7 negres peó
e6 negres peó
b5 black cross
d5 negres peó
e5 blanques peó
d4 negres dama
d3 blanques alfil
a2 blanques peó
b2 blanques peó
f2 blanques peó
g2 blanques peó
h2 blanques peó
a1 blanques torre
b1 blanques cavall
c1 blanques alfil
d1 blanques dama
e1 blanques rei
h1 blanques torre
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Posició després de 6. ... Dxd4. En aquest moment, el moviment 7. Ab5+ (×) guanya la dama negra usant una descoberta amb escac.

El diagrama a la dreta mostra una trampa en la variant de l'avanç de la defensa francesa, basada en l'atac a la descoberta, i que es pot produir si el negre intenta guanyar el peó d4 erròniament. Després de les jugades 1.e4 e6 2.d4 d5 3.e5 c5 4.c3 cxd4 5.cxd4 Db6 6.Ad3 Dd4??, la darrera jugada és un greu error. Ara, si el blanc juga Ab5 + realitza un atac a la descoberta sobre la dama negra, i jugui el que jugui el negre seguirà Dxd4. Cal notar que no es tracta d'un escac a la descoberta, perquè l'escac és realitzat per la peça que es mou, i no per la peça emmascarada, però l'efecte és igual de devastador.

Referències[modifica]

  1. Discovered Attack Article a Chesscorner.com (anglès)
  2. Tutorial detallat a MarkLowery.net (anglès)

Enllaços externs[modifica]