Atenció primària

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Atenció primària de salut)
Centre de Salut Miguel de Cervantes a Alcalá de Henares (Província de Madrid - Espanya).
Centre de Salut a Polinyà de Xúquer, (País Valencià)

L'atenció primària de salut (APS) o simplement atenció primària (AP) és el nivell bàsic i inicial d'atenció sanitària; atenció basada en mètodes i tecnologia científicament sòlids i socialment acceptables. L'objectiu de l'atenció primària de salut és garantir la globalitat i continuïtat de l'atenció al llarg de tota la vida del pacient, actuant com a gestor i coordinador de casos i regulador de fluxos. Comprèn activitats de promoció de la salut, educació sanitària, prevenció de la malaltia, assistència sanitària, manteniment i recuperació de la salut, així com la rehabilitació física i el treball social.[1]

Aquest model d'assistència sanitària ideal es va adoptar a la declaració de la Conferència Internacional d'Atenció Primària de Salut celebrada a Alma-Ata, Kazakhstan el 1978 (coneguda com la "Declaració d'Alma-Ata"), i es va convertir en un concepte bàsic de l'objectiu de la Salut per a tothom de l'Organització Mundial de la Salut.[2] La Conferència Alma-Ata va mobilitzar un "moviment d'atenció primària de salut" de professionals i institucions, governs i organitzacions de la societat civil, investigadors i organitzacions de base que es van comprometre a abordar les desigualtats en salut "inacceptables políticament, socialment i econòmicament" de tots els països. Hi va haver molts factors que van inspirar l'APS; un exemple destacat van ser els metges descalços de la Xina.[3][4][5]

Hom diferencia l'atenció especialitzada i l'atenció hospitalària de l'atenció primària. És el lloc habitual d'entrada al sistema sanitari i el lloc on es duen a terme tractament ambulatori o de poca complexitat tecnològica.

Encara que els factors sociodemogràfics, sens dubte, influeixen en la salut, un sistema sanitari orientat cap a l'atenció primària és una estratègia política de gran rellevància perquè el seu efecte és clar i relativament ràpid, en particular respecte a la prevenció de la progressió de la malaltia i els efectes de les lesions, sobretot a edats més primerenques.[6]

Referències[modifica]

  1. Llei 16/2003, de 28 de maig, de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut (article 12). BOE. 2003/05/29, (128): 20573.
  2. Secretariat, WHO. «International Conference on Primary Health Care, Alma-Ata: twenty-fifth anniversary». Report by the Secretariat. WHO.
  3. Marcos, Cueto «The ORIGINS of Primary Health Care and SELECTIVE Primary Health Care.». Am J Public Health, 94, 11, 2004, pàg. 1864–1874. DOI: 10.2105/ajph.94.11.1864. PMC: 1448553. PMID: 15514221.
  4. Bulletin of the World Health Organization «Consensus during the Cold War: back to Alma-Ata». World Health Organization, octubre 2008.
  5. Bulletin of the World Health Organization «China's village doctors take great strides». World Health Organization, desembre 2008.
  6. «Starfield B. General Practice es an Integral Part of the Health System. 16th Nordic Conference on General Practice. Copenhagen, Denmark, May 13-16, 2009.». Arxivat de l'original el 2012-03-25. [Consulta: 4 febrer 2014].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]