Atzeroler

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Atzerola)
Infotaula d'ésser viuAtzeroler
Crataegus azarolus Modifica el valor a Wikidata

L'atzerolera o soroller
Estat de conservació
Risc mínim
UICN33987 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreRosales
FamíliaRosaceae
GènereCrataegus
EspècieCrataegus azarolus Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

L' atzeroler, atzerolera o soroller (Crataegus azarolus)[1] és una planta amb flors del gènere Crataegus dins la família de les rosàcies.[2]

També s'han recollit les variants lingüístiques atzaroler, atzeroller, ceroler, seroler, serolera, seroller, siroler i sirolera. El fruit s'anomena atzerola però addicionalment pot rebre el nom de sorolla, i s'han recollit les variants lingüístiques serola i sirola.[1]

Distribució[modifica]

És una planta originària de l'est del Mediterrani. L'atzerolera és conreada o subespontània als Països Catalans.

Fruits de C. azarolus

Al Rosselló i a Mallorca hi apareix un híbrid natural entre l'atzarolera i l'espinaler, espinal o cirerer de pastor (Crataegus monogyna) que ha rebut el nom de Crataegus ruscinonensis. Aquest híbrid es caracteritza per tenir fruits de només 1 cm de diàmetre.

Morfologia[modifica]

Petit arbre caducifoli de 5 a 10 m d'alt, molt lent en créixer però que pot viure 600 anys o més. El tronc, quan l'arbre és vell, presenta l'escorça esquinçada en tires, la fusta és molt dura i apreciada en ebenisteria. Branques espinoses, fulles coriàcies pubescents triangulars, amb 3 a 5 lòbuls, flors blanques fragants que apareixen a la primavera en corimbes de fins a 20 flors. Els fruits, que maduren cap a setembre, són en forma de poms arrodonits de 2 a 3 cm de color variable (des de vermells a blancs), la polpa és farinosa i de gust dolç i acídul. Té d'una a quatre llavors molt dures.

Conreu[modifica]

És una planta molt resistent a glaçades de fins a 20 graus Celsius sota zero. Accepta la majoria de sòls excepte els molt argilosos i massa humits. Es pot reproduir per llavors sotmeses al procés d'estratificació per estovar-les i facilitar la germinació. També es multiplica per empelt en altres espècies del gènere Crataegus o sobre l'aranyoner.

El conreu ja es feia en època dels romans i abans era molt comú a Aragó i el País Valencià principalment. Hi ha un cert interès a recuperar aquest conreu molt adaptable a l'agricultura ecològica per la seva resistència a plagues i malalties, al contrari que la majoria dels fruiters. Es conrea a Califòrnia en regadiu i aleshores l'arbre no és tan lent en créixer.

Els fruits (molt heterogenis segons les varietats conreades pel que fa a qualitats organolèptiques) es poden consumir directament o fer-ne sucs i melmelades molt apreciades. També es poden menjar les fulles tendres i les flors.

Propietats[modifica]

Com altres espècies del gènere dels arçs (Crataegus) té propietats medicinals comprovades científicament. Els fruits són rics en flavonoides i vitamines A i C. Les flors són antiespasmòdiques, fan baixar la tensió (hipotensives) són sedatives (contra problemes d'insomni) vasodilatadores i tòniques per al cor.

Curiositats[modifica]

El nom deriva del nom de l'atzerola en àrab, segurament a través de l'aragonès va passar a les altres llengües llatines.

El calendari republicà francès va dedicar a l'atzeroler un dels dies de la tardor.

L'atzerola no s'ha de confondre amb la planta tropical Malpighia emarginata coneguda com a acerola en anglès.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «atzeroler». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 22 agost 2023].
  2. «Crataegus azarolus» (en anglès). Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 22 agost 2023].

Enllaços externs[modifica]