Aulàcids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Aulacidae)
Infotaula d'ésser viuAulàcids
Aulacidae Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHymenoptera
SubordreApocrita
SuperfamíliaEvanioidea
FamíliaAulacidae Modifica el valor a Wikidata
Genera
Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.

Els aulàcids (Aulacidae) són una família cosmopolita d'himenòpters apòcrits formada per 3 gèneres actuals que contenen unes 200 espècies conegudes.[1] Són principalment endoparasitoides de vespes de la fusta (Xiphydriidae) i escarabats xilòfags (Cerambycidae i Buprestidae). Tot i que rarament se les troba en grup, poden ésser localment abundants en zones en procés de tala d'arbres o en incendis forestals. Hi ha un ric registre fòssil d'Aulacidae, fet que indica que foren molt abundants en el Mesozoic.

Característiques[modifica]

Estan estretament relacionats amb la família Gasteruptiidae, comparteixen la característica de tenir les tergites metasomals primera i segona fusionades i tenir el cap en un llarg coll. Respecte a aquestes últimes, no són tan primes i allargades com els exemplars de la família Gasteruptiides, ni les seves potes posteriors s'assemblen a una maça, però tenen un tòrax més esculpit. També comparteixen amb les Gasteruptiides la característica de tenir l'evaginació afegida al metasoma molt per sobre de les potes posteriors al propodeum.

Referències[modifica]

  1. Aguiar, A.P.; Deans, A.R.; Engel, M.S.; Forshage, M.; Huber, J.T.; Jennings, J.T.; Johnson, N.F.; Lelej, A.S.; Longino, J.T. «Order Hymenoptera Linnaeus, 1758. In: Zhang, Z.-Q. (Ed.) Animal Biodiversity: An Outline of Higher-level Classification and Survey of Taxonomic Richness (Addenda 2013)». Zootaxa, 3703, 2013, pàg. 1–82.

Enllaços externs[modifica]