Temperatura d'autoignició

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Autoignició)

La temperatura d'autoignició d'una substància és la temperatura mínima per la qual aquesta combustionarà espontàniament, a una pressió atmosfèrica normal i sense una font externa d'ignició (com una flama o una guspira).[1]

Aquesta és necessària per aconseguir-se l'energia d'activació suficient per a iniciar la combustió en el mateix material. La temperatura serà menor a mesura que la pressió o la concentració d'oxigen augmenta. També disminuirà amb la presència de catalitzadors com la pols d'òxid de ferro.

Equació d'autoignició[modifica]

El temps que és necessari perquè un element aconsegueixi la temperatura d'autoignició quan és exposat a un flux de calor és donat per la següent equació

[2]

on k és igual a la conductivitat tèrmica (W/(m·K)), ρ és igual a la densitat (kg/m³), i c és igual a la capacitat de calor específica (J/(kg·K)) de l'element estudiat. és la temperatura, en kèlvins, a la qual l'element comença a combustionar, i és el flux de calor (W/m²) aplicat a l'element.

Temperatura d'autoignició per a determinades substàncies[modifica]

Les temperatures poden variar àmpliament segons les fonts, i han de ser preses com estimacions. Els factors que poden causar la variació inclouen la pressió parcial d'oxigen, l'altitud, la humitat i la quantitat de temps necessari per a la ignició.

Per al paper, hi ha considerables variacions entre les fonts, en part perquè es triga més temps per a la seva combustió al començar a temperatures més baixes.[10]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Definicions referents a les propietats dels combustibles i a la combustió» (PDF) p. 4. UPC. [Consulta: 18 novembre 2012].
  2. Principles of Fire Behavior. ISBN 0-8273-7732-0. 1998.
  3. «Diethyl Ether - Safety Properties» (en anglès). Wolfram Mathematica ChemicalData. [Consulta: 18 novembre 2012].
  4. «Fuels and Chemicals - Auto Ignition Temperatures» (en anglès).
  5. «Butane - Safety Properties» (en anglès). [Consulta: 8 novembre 2012]. by Wolfram|Alpha curated data, 2009; Wolfram Mathematica ChemicalData
  6. Jens Borch, Richard E. Mark, M. Bruce Lyne. Handbook of Physical Testing of Paper. 
  7. Tony Cafe «Physical Constants for Investigators». Journal of Australian Fire Investigators.
  8. Patnaik, P. A comprehensive guide to the hazardous properties of chemical substances. Wiley-Interscience, 2007, p. 402. ISBN 0-471-71458-5. 
  9. «Hydrogen - Safety Properties». by Wolfram|Alpha curated data, 2009; Wolfram Mathematica ChemicalData
  10. Forest Products Laboratory. «IGNITION AND CHARRING TEMPERATURES OF WOOD». Servei Forestal del Departament d'Agricultura dels Estats Units, 1964. Arxivat de l'original el 2020-02-18. [Consulta: 18 novembre 2012].