Avempace

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Abu-Bakr Muhàmmad ibn Yahya ibn al-Sàïgh ibn Bajja (en àrab: أبو بكر محمد بن يحيى بن الصايغ, Abū Bakr Muhammad ibn Jahya ibn al-Sājig ibn Bājjah) o, simplement Ibn Bajja (en àrab ابن باجة), conegut a Europa pel nom llatinitzat d'Avempace, fou un filòsof andalusí nascut a Saragossa entre 1070 i 1090, i mort a Fes el 1138, interessat també en la medicina, la poesia, la física la botànica, la música i l'astronomia.

El seu pensament tingué una gran influència en Ibn Ruixd (Averrois) i Albert Magne. Fou mestre de l'erudit andalusí Ibn Tufayl i exercí una influència decisiva en la seva obra. La majoria dels seus escrits i un llibre no es van veure completats (o ben organitzats), degut a la seva mort precipitada.

La seva obra capital, El règim del solitari, expressa una protesta moral contra el materialisme i la vida mundana de les classes dominants de l'època. Afirma que, donada la corrupció de la societat, l'home que ha comprès la seva veritable condició ha de mantenir-se'n al marge, com a mínim en pensament.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]