Avet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 18:19, 1 maig 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'ésser viuAvet
Fulles d'Abies grandis
Pinyes
Abies alba

Els avets (Abies) són un gènere de plantes coníferes de la família de les pinàcies (Pinaceae) que comprèn de 45 a 55 espècies.

L'única espècie d'avet que creix espontàniament als Països Catalans en alguns vessants ombrívols del Pirineu és l'Abies alba, mentre que al sud de la península Ibèrica també hi creix l'Abies pinsapo.

Totes les espècies d'aquest gènere són arbres de fulla persistent que atenyen de 10 a 80 metres d'alçària. Les fulles es diferencien d'altres pinàcies en el fet que estan inserides per una base que sembla una petita ventosa i pel fet que les pinyes són rectes i es desfan quan són madures per dispersar les llavors.

És un dels arbres típics de Nadal, del qual pengen ornaments o garnaldes durant les festes.

Els boscos que formen s'anomenen avetoses o avetars.

Descripció

Els avets es distingeixen d'altres membres de la família dels pins per les seves fulles en forma d'agulla que estan unides a la branca per un peu que recorda a una petita ventosa i pels seus fruits: cons cilíndrics d'entre 5 i 25 cm de llarg, compactes, amb escates o bràctees, que s'alcen erectes sobre les branques, agrupats a prop de la part superior. En madurar, aquests cons no es desprenen de l'avet com les pinyes dels pins, sinó que en aquest cas es descomponen alliberant els pinyons.

La identificació de les espècies es basa en la grandària i disposició de les fulles, la grandària i forma dels cons i en si les bràctees dels mateixos són llargues i esteses o curtes i amagades dins del con.

Estan estretament emparentats amb els cedres.

Distribució

Més del la meitat dels avets que hi ha a Catalunya són la Val d'Aran, on és l'espècie més abundant, amb un total de 7 milions de peus. La segon a comarca amb més avets és el Pallars Sobirà i la tercera, l'Alt Urgell.[1]

Classificació

Enllaços externs

Referències

  1. Comelles, Jordi «L'IFEC, una fotografia dels boscos». presència, 14-04-2015, pàg. 4-5.