Axel Pehrsson-Bramstorp

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAxel Alarik Pehrsson-Bramstorp

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(sv) Axel Pehrsson-Bramstorp Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement19 agost 1883 Modifica el valor a Wikidata
Mort19 febrer 1954 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
Trelleborg Parish (Suècia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
SepulturaLilla Isie Church (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Primer ministre de Suècia
19 juny 1936 – 28 setembre 1936
← Per Albin HanssonPer Albin Hansson →
Minister of Agriculture (en) Tradueix
19 juny 1936 – 31 juliol 1945
← Per Edvin SköldPer Edvin Sköld →
Membre del gabinet: Pehrsson-Bramstorp cabinet (en) Tradueix, Hansson II cabinet (en) Tradueix, Hansson III Cabinet (en) Tradueix
Líder de partit polític Partit de Centre
1934 – 1949
← Olof Olsson i KullenbergstorpGunnar Hedlund →
Membre de la Segona Cambra
1929 – 31 maig 1949
Circumscripció electoral: Malmöhus County Constituency (en) Tradueix
Membre de la Segona Cambra
1918 – 1921
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Estocolm Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític
PartitBondeförbundet
Cronologia
1948hemorràgia cerebral Modifica el valor a Wikidata
Premis

Find a Grave: 219744732 Modifica el valor a Wikidata

Axel Alarik Pehrsson-Bramstorp, originalment Axel Alarik Pehrsson (Öja, 19 d'agost de 1883 - † Estocolm, 19 de febrer de 1954), polític suec, primer ministre del seu país entre el 19 de juny i el 28 de setembre de 1936.

Va néixer en una família de grangers, i encara que la mort del seu pare va fer impossible que continués els seus estudis després dels 14 anys, més tard va suplir aquesta manca amb alguns cursos d'educació per a adults en una folkhögskola. La granja que els seus pares havien llogat era no obstant això d'una grandària considerable, i en l'època del seu matrimoni va poder comprar la granja Bramstorp en el mateix districte parroquial, mentre que després va assumir l'adreça de la granja paterna i també d'algunes altres. Com a parlamentari seria més conegut com a "Axel Pehrsson de Bramstorp", o solament com "Bramstorp", i el 1937 va agregar oficialment el nom de la granja al seu cognom familiar.

Mentre cimentava la seva riquesa com a agricultor, va estar actiu en política social i regional i el 1918 es va convertir en membre de la segona càmera del Riksdag (Parlament), representant al Partit Liberal, però no va ser reeligit el 1921. Més tard va adherir al partit agrari Bondeförbundet (la "Lliga dels Grangers") i va anar novament electe el 1929 com a membre de la segona càmera, on romandria fins a 1949. Va ser president del partit entre 1934 i 1949.

Quan el gabinet social demòcrata de Per Albin Hansson va ser destituït per la majoria parlamentària en la primavera de 1936, Pehrsson va rebre el mandat del Rei Gustau V de formar una coalició de govern no socialista. Això va resultar impossible, i Pehrsson va dirigir un gabinet monopartidari com a primer ministre durant tres mesos. Com el seu gabinet només va romandre al capdavant del país durant l'estiu, va ser cridat "el govern de vacances". Pehrsson també va ocupar en aquest breu període el càrrec de ministre d'Agricultura; després de les eleccions per a la segona càmera al setembre va renunciar com a primer ministre, però va romandre com a ministre d'Agricultura en el nou gabinet de Hansson, que era una coalició de social demòcrates i el Bondeförbundet. Va continuar en la mateixa posició en el gabinet de coalició nacional que es va formar, també sota el lideratge de Hansson, en esclatar la Segona Guerra Mundial el 1939 i que va romandre fins a la fi de la guerra el 1945.

Després de la renúncia del gabinet de coalició del període de la guerra, Bramstorp va mantenir importants posicions en les organitzacions d'agricultors, alhora que va continuar com a president del seu partit i membre del Parlament, fins que la malaltia ho va forçar a retirar-se el 1949. Va ser guardonat amb el títol de cavaller de l'Ordre del Seraphim aquest mateix any, i va viure la resta de la seva vida en la seva granja.


Precedit per:
Per Albin Hansson
Primer ministre de Suècia
juny-setembre de 1936
Succeït per:
Per Albin Hansson
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Axel Pehrsson-Bramstorp