Axinès

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Axinès
Bahsa/Basa Acèh
Parlat a: Indonèsia, Malàisia
Regió: Aceh
Parlants: 3 milions
Classificació genètica: Austronèsia

 Malaiopolinèsia
  Malaiopolinèsia occidental
   Axines

estatus oficial
Regulat per:
codis de la llengua
ISO 639-2 ace
ISO 639-3 ace
Ubicació d'Aceh dins d'Indonèsia
Globe of letters.svg Visiteu el Portal:Llengües Globe of letters.svg

L'axinès[cal citació] és una llengües malaiopolinèsies parlada pels axinesos nadius d'Aceh, Sumatra, Indonèsia. Aquesta llengua també és parlada en algunes parts de Malàisia pels axinesos que hi viuen allà, com els de Yan, a Kedah.

Classificació i llengües relacionades[modifica | modifica el codi]

Hikayat Prang Sabi

L'axinès pertany a la branca malaiopolinèsia de la família de llengües austronèsies. Els parents més propers són el txam, el malai, el minangkabau, el gayo i el batak.

Fonologia[modifica | modifica el codi]

Hikayat Akhbarul Karim
Hikayat Banta Beuransah

Els següents són fonemes de l'axinès.

Vocals[1]
Anterior Central Posterior
oral nasal oral nasal oral nasal
Tancada i ĩ ɨ ɨ̃ u ũ
Semitancada e ɛ̃ ə ʌ̃ o ɔ̃
Semioberta ɛ ʌ ɔ
Oberta a ã

Les vocals es troben principalment en parelles orals/nasals, encara que només hi ha tres vocals mitjanes nasalitzades, mentre que hi ha el doble de vocals mitjanes orals. /ʌ/ no és estrictament central, encara que, per raons estètiques, és mostrada com a tal aquí. De la mateixa manera, /ɨ/ també es representa com una [ɯ] més gruixuda. A més de les anteriors vocals monoftongals, l'axinès també té 5 diftongs orals, cadascun amb un equivalent nasal:[1]

  • /iə ɨə uə ɛə ɔə/
  • /ĩə ɨ̃ə ũə ɛ̃ə ɔ̃ə/
Consonants[2]
Bilabial Alveolar Palatal Velar Glotal
Nasal m n ɲ ŋ
Oclusiva p b t d c ɟ k g ʔ
Fricativa s ʃ h
Aproximant w l j
Vibrant r

/s/ és una laminal alveodental. /ʃ/ és tècnicament postalveolar encara que es troba a la columna palatal, per raons estètiques.

Escriptura[modifica | modifica el codi]

Antigament, l'axinès s'escrivia utilitzant l'alfabet àrab anomenat Jawoë o Jawi en malai. Actualment aquest alfabet és escassament utilitzat, i en el seu lloc, l'axinès fa servir l'alfabet llatí, amb algunes lletres addicionals (é, è, ë, ö i ô).[3]

Dialectes[modifica | modifica el codi]

Fins al moment no hi ha hagut cap investigació completa dels dialectes de l'axinès. No obstant això, se'n coneixen un mínim de 10 dialectes: pasè, peusangan, matang, pidië, buëng, banda, daya, meulabôh, seunagan i tunong.[4]

Entre aquests 10 dialectes, els més diferents respecte a la resta de dialectes són el buëng, el banda, i el daya. Si es realitzés un estudi complet, possiblement es podrien classificar com a llengües diferents.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 Al-Harbi, Awwad; Al-Ahmadi, Ahmad. «Acehnese coda condition: An optimality-theoretic account». Umm Al-Qura University Journal of Educational and Social Sciences and Humanities, 15, 2003, p.10. (anglès)
  2. Al-Harbi, Awwad; Al-Ahmadi, Ahmad. «Acehnese coda condition: An optimality-theoretic account». Umm Al-Qura University Journal of Educational and Social Sciences and Humanities, 15, 2003, pp.9–21. (anglès)
  3. Blog Belajar Bahasa Aceh (indonesi)
  4. Sulaiman, Budiman. Kedudukan dan Fungsi Bahasa Aceh di Aceh. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa, 1981.  (indonesi)

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Viquipèdia
Hi ha una edició en Axinès de la Viquipèdia