Azazel

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Interpretació moderna d'Azazel, del Diccionari infernal de Colin de Plancy (París, 1825).

Azazel és el nom d'una entitat espiritual. El seu origen és hebreu i significa "la cabra enviada", o "boc expiatori" exposada en el llibre de Levític 16:8-10, i que no torna a ser esmentada en lloc més de la Bíblia hebrea. Representa la impuresa i en algunes mitologies se'l tracta de dimoni.

Origen[modifica | modifica el codi]

Hi han tres possibles interpretacions etimològiques:

  • Un possible origen seria, aze = cabra, i Azel = sortida, que podria significar la cabra enviada.
  • Altres creuen que vol dir Déu s'ha fet més fort, de Azaz, la tercera persona singular participi passat de Azaz = fort, i El = Déu.
  • Un altre possible origen del nom és que sigui un derivat de les paraules hebrees -az-, que significa aspre o escarpat, i -el-, poderós o lluminós (cal indicar que aquest sufix s'aplica a gairebé a tots els àngels i a bona part dels àngels caiguts, en aquest cas seria una al·lusió a la muntanya des d'on s'estimbaven les cabres per al seu sacrifici.

Alguns estudiosos creuen que pot tractar-se de la corrupció d'un déu babiloni.

En el llibre d'Enoc[modifica | modifica el codi]

Aquest nom és esmentat en el llibre apòcrif d'Henoc, i més tard en la literatura jueva. D'acord amb Henoc, Azazel era el líder dels Grigori (també coneguts com els "observadors"), un grup d'àngels caiguts que copulaven amb dones mortals, donant origen a una raça de gegants coneguda com els nefilim. Azazel és particularment significatiu entre els Grigori perquè va ser ell qui va ensenyar als homes com forjar les armes de guerra així com ensenyar a les dones com fer i utilitzar els cosmètics. Es pot considerar, doncs, un líder dels àngels caiguts i rebels.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]