Azula

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeAzula

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspersonatge humà de ficció
personatge animat
personatge de pel·lícula fantàstica
personatge de sèrie de televisió Modifica el valor a Wikidata
Creat perBryan Konietzko i Michael Dante DiMartino Modifica el valor a Wikidata
Interpretat perSummer Bishil i Elizabeth Yu Modifica el valor a Wikidata
Actor de veuGrey DeLisle, Marta Rodríguez i Mònica Padrós Soler Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraAvatar: l'últim mestre de l'aire, The Last Airbender, Avatar: l'últim mestre de l'aire i Avatar: The Last Airbender Modifica el valor a Wikidata
UniversMón d'Avatar Modifica el valor a Wikidata
Dades
EspècieNació del Foc Modifica el valor a Wikidata
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióguerrera Modifica el valor a Wikidata
Títolprincesa fictícia i príncep hereu Modifica el valor a Wikidata
NacionalitatNació del Foc Modifica el valor a Wikidata
Família
MareUrsa Modifica el valor a Wikidata
PareOzai Modifica el valor a Wikidata
GermansZuko i Kiyi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParentsIroh, Roku, Sozin i Izumi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
Habilitatscontrol del foc, generació del llamp i redirecció del llamp Modifica el valor a Wikidata

Azula (la Princesa Azula) és un personatge de ficció i un dels principals antagonistes de la sèrie d'animació Avatar: l'últim mestre de l'aire de Nickelodeon. El personatge, creat per Michael Dante DiMartino i Bryan Konietzko, té la veu en la seva versió anglesa de la veterana actriu de veu Grey DeLisle.

En la sèrie, Azula és un prodigi del Domini del foc i la molt afavorida princesa de la Nació del Foc, la qual la seva gent té la capacitat de crear i manipular el foc.[1] Inicialment és representada com entestada a recuperar el seu germà exiliat, en Príncep Zuko, i lliurar-lo al seu pare, el Senyor del Foc Ozai, mentre que és acompanyada per les seves amigues de la infància, Mai i Ty Lee. Amb el temps enfoca cada vegada més el seu objectiu a la captura de l'Avatar i a ajudar en la guerra per a assegurar la victòria del seu país.

Argument[modifica]

Azula apareix per primera vegada en un salt enrere durant el fatídic Agni Kai de Zuko en el qual ell és ferit a la cara i desterrat pel seu pare. Somriu en veure el seu germà gran cremat pel seu pare, mentre Iroh mira cap altra banda.[2] Azula fa una breu segona aparició al final de la primera temporada, quan Ozai li encarrega la caça de l'avatar, i la repatriació d'en Zuko i l'Iroh.[3]

Encara que l'edat de Azula mai es diu en la mateixa sèrie, el lloc web d'Avatar afirma que la seva edat en el moment de la seva primera aparició és propera als catorze. Ella és la besneta tant del Senyor del Foc Sozin a través d'Ozai, com de l'Avatar Roku a través d'Ursa.[4] En una altra reminiscència, es revela que ella va ser anomenada així pel seu avi, el pare d'Ozai, Azulon, que era un prodigi del domini del foc com ella.[5] Fins i tot sent encara una nena, Azula va demostrar el seu talent natural ben aviat, juntament amb la seva tendència a la maldat i al perfeccionisme. El seu agut enginy i habilitat mostrat cap al Domini del foc li fa va guanyar-se bona atenció i elogis. Fent que el seu pare mostre un favoritisme evident, sovint a costa d'en Zuko.

L'Azula és representada mostrant interès pel poder des d'una edat molt jove. La jove Azula suggereix que el seu pare seria un Senyor del Foc molt millor que l'hereu aparent, el seu oncle, Iroh, qui ella també anomena com "un covard i un perdedor" per abandonar el seu setge a Ba Sing Se després de la mort del seu únic fill, Lu Ten.[5]

Després de la traïció d'Iroh al pol nord, Ozai encarrega a Azula de capturar a en Zuko i l'Iroh (considerant a en Zuko un fracàs per la seva incapacitat per capturar l'Avatar). Ella tracta d'enganyar-los amb una oferta de repatriació honorable, però un lapsus d'un soldat referint-se a ells com a presoners filtra la trampa, i en Zuko i l'Iroh s'escapen. Azula finalment es troba amb l'Avatar a Omashu, on els dos acaben combatent. Poc després, ell cita a l'Avatar com un objectiu personal, a més del seu germà i demana ajuda a les seves amigues Ty Lee i Mai.[6]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Azula
  1. Pittarese, Frank «Nation Exploration». Nickelodeon Magazine, Winter 2006, 2006, pàg. 2.
  2. ; Director: Lauren MacMullan; Writer: Aaron Ehasz «The Storm» (en anglès). . Avatar: The Last Airbender (Nickelodeon), Temporada:1 , episodi:12, 3 juy 2005. «Transcripció de The Storm  »
  3. ; Director: Dave Filoni; Writer: Aaron Ehasz «The Siege of the North, Part II» (en anglès). . Avatar: The Last Airbender (Nickelodeon), Temporada:1 , episodi:20, 02-12-2005. «Transcripció de The Siege of the North, Part II  »
  4. ; Director: Ethan Spaulding; Writer: Elizabeth Welch Ehasz «The Avatar and the Firelord» (en anglès). . Avatar: The Last Airbender (Nickelodeon), Temporada:3 , episodi:6, 24-10-2007. «Transcripció de The Avatar and the Firelord  »
  5. 5,0 5,1 ; Director: Lauren MacMullan; Writer: Elizabeth Welch Ehasz «Zuko Alone» (en anglès). . Avatar: The Last Airbender (Nickelodeon), Temporada:2 , episodi:7, 12-05-2006. «Transcripció de Zuko Alone  »
  6. ; Director: Ethan Spaulding; Writer: Elizabeth Welch Ehasz «Return to Omashu». . Avatar: The Last Airbender (Nickelodeon), Temporada:2 , episodi:3, 07-04-2006. «Transcripció de Return to Omashu  »