B'nai Moshe

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
B'nai Moshe
Població total 3.000
Regions amb poblacions significatives
700 Israel
30 Perú
Llengua Castellà i Hebreu
Religió Judaisme
Grups humans relacionats
Peruans


La B'nai Moshe (Hebreu: בני משה) traduït com a Fills de Moisès, també conegut com a jueus inca, són un petit grup de diversos centenars de conversos al judaisme originalment de la ciutat de Trujillo (Perú). La majoria de B'nai Moshe ara viuen a Israel. Estan en el procés d'absorció a la resta de la població jueva d'Israel.

Història[modifica | modifica el codi]

La comunitat va ser fundada el 1966 per un home anomenat Villanueva, que s'enfrontava a l'exclusió i els prejudicis a la seva ciutat, com a conseqüència de la seva decisió de convertir l'església de la ciutat al judaisme. Villanueva havia visitat Espanya durant un temps, per l'aprenentatge amb la comunitat sefardita, i al seu retorn, 500 persones es van convertir al judaisme.

La conversió i la immigració[modifica | modifica el codi]

El 1985, Villanueva es va posar en contacte amb Lubavitcher Rebbe, que va enviar Rabbi Myron Zuber el Perú per ajudar oficialitat amb les seves conversions. El 1988, va arribar el Perú Zuber per ajuda als conversos en qüestions com la manera correcta d'observar la Kashrut i el Sàbat.

Com a resultat Lima contínua la renúncia de la comunitat, la B'nai Moshe no va poder arribar al seu ple potencial en el Perú, i van decidir fer l'alià a Israel una vegada convertits. Un Beit Din formal per realitzar les conversions, inicialment per uns 300 membres de la comunitat en el 1991, gairebé tots dels quals van emigrar a Israel, que van ser seguits per 200 més, anys més tard. Una comunitat de voltant de 30 B'nai Moshe viuen a Lima, al mateix temps, que continuen enfrontant-se a la discriminació de la comunitat asquenazita. Finalment 84 persones es van convertir oficialment l'any 2001.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]