BMW

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBMW
(de) Bayerische Motoren Werke AG Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Fàbrica i museu de BMW el 2014 Modifica el valor a Wikidata

LemaThe Ultimate Driving Machine Modifica el valor a Wikidata
EpònimBaviera Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtBMW Group Modifica el valor a Wikidata
Tipusempresa
fabricant de motocicletes
fabricant d'automòbils
empresa cotitzada Modifica el valor a Wikidata
Indústriaindústria automotriu, construcció de vehicles de motor, enginyeria aeronàutica i activitats de societats hòlding Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaAktiengesellschaft Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació7 març 1916
FundadorCamillo Castiglioni, Karl Rapp, Franz Josef Popp i Gustav Otto Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Produeixautomòbil, motocicleta i cotxe elèctric Modifica el valor a Wikidata
Membre devbm
DRSC
DWV
Acatech
DAI
ACEA
vbw
5GAA
BDI
DGAP
WBU
BCCG
Latin America Association (en) Tradueix
DVR
Wi-Fi Alliance
Stiftung Bildungspakt Bayern
Wirtschaftsrat der CDU
Wirtschaftsforum der SPD
ZDK
VDA
Deutsches Verkehrsforum
BITKOM Modifica el valor a Wikidata
Borsa de cotització(FWB BMW) - (NASDAQ BMWYY) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaNorbert Reithofer (2015–) Modifica el valor a Wikidata
Executiu en capOliver Zipse (2019–) Modifica el valor a Wikidata
Empleats149.475 (2022) Modifica el valor a Wikidata
Propietat deStefan Quandt (25.83%).
Susanne Klatten (20.94%).
BlackRock (3.18%). Modifica el valor a Wikidata
Filial
Propietari de
Format per
Part deCDAX
Euro Stoxx 50
DAX (1988–)
DivDAX (1999–2000)
DivDAX (2008–2009)
DivDAX (2011–) Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Ingressos totals142.610 M€ (2022) Modifica el valor a Wikidata
Benefici net18.582 M€ (2022) Modifica el valor a Wikidata
Actius totals228.034 M€ (2019) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Número de telèfon+49-89-382-0 Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webbmw.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: BMWGroup Twitter (X): BMWGroup Instagram: bmwgroup LinkedIn: bmw-group Youtube: UCv_N2TJ6EBx56eMUK8GwhDQ Youtube: BMWGroupView GitHub: bmwgroup Modifica el valor a Wikidata
Seu social
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre BMW
Vista nocturna
Imatge
Nom en la llengua original(de) BMW-Vierzylinder Modifica el valor a Wikidata
EpònimBMW i V4 Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusGratacel i edifici d'oficines Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteKarl Schwanzer Modifica el valor a Wikidata
Construcció1972 Modifica el valor a Wikidata
Obertura18 maig 1973 Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
1968 – 1972temps de construcció
2004 – 2006reconstrucció Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura moderna Modifica el valor a Wikidata
Materialformigó i alumini Modifica el valor a Wikidata
Mesura101 (alçària) m
Pisos per sobre el terra20 Modifica el valor a Wikidata
Plantes subterrànies2 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
LocalitzacióAm Olympiapark 2,Dostlerstraße 5,Petuelring 130 Modifica el valor a Wikidata
Map
 48° 10′ 37″ N, 11° 33′ 36″ E / 48.176944444444°N,11.56°E / 48.176944444444; 11.56
Format perVerwaltungsgebäude Am Olympiapark 2 in München
Verwaltungsgebäude Dostlerstraße 5 in München Modifica el valor a Wikidata
Monument patrimonial arquitectònic
Data1999
IdentificadorD-1-62-000-7929
Monument patrimonial arquitectònic
Verwaltungsgebäude Am Olympiapark 2 in München

Monument patrimonial arquitectònic
Verwaltungsgebäude Dostlerstraße 5 in München

Bayerische Motoren Werke AG, anomenada habitualment BMW (pronunciació alemanya: [ˌbeːʔɛmˈveː]), és una corporació multinacional alemanya que produeix automòbils de luxe i motocicletes. L'empresa es va fundar el 1916 com a fabricant de motors d'avions, els quals va produir des del 1917 fins al 1918 i de nou del 1933 al 1945.

Els automòbils es comercialitzen amb les marques BMW, Mini i Rolls-Royce, i les motocicletes amb la marca BMW Motorrad. El 2015, BMW va ser el dotzè productor mundial de vehicles de motor, amb 2.279.503 unitats produïdes.[1] La companyia compta amb una important història dins els esports del motor, especialment en automobilisme (touring cars, Fórmula 1, sports cars) però també en motociclisme (victòries al TT de l'illa de Man i diversos èxits en velocitat, resistència, enduro i raids).

BMW té la seu central a Múnic i produeix vehicles de motor a Alemanya, Brasil, Xina, Índia, Mèxic, Països Baixos, Sud-àfrica, Regne Unit i Estats Units. La família Quandt ha estat durant anys accionista majoritària de la companyia[2] (les accions restants són públiques), després que els germans Herbert i Harald Quandt hi invertissin per a salvar-la de la fallida el 1959.

Història[modifica]

Anunci de la Bayerische Flugzeug-Werke de 1916

BMW va néixer de la fusió de tres empreses fundades pels enginyers aeronàutics alemanys Friz, Rapp i Otto als voltants de l'aeroport de Múnic poc abans de la Primera Guerra Mundial. El 1912, Max Friz creà el seu primer motor d'avió i el 1913, Karl Rapp fundà la seva fàbrica, la Rapp Motorenwerke GmbH; el 1916, Friz i Rapp s'associaren i fundaren la Bayerische Flugzeugwerke AG ("fàbrica bavaresa d'avions").[3] La BFW va subministrar motors d'avió a l'exèrcit alemany, molts d'ells per a l'esquadró de caces de Manfred von Richthofen.[3] L'empresa es va unir més tard a una altra fàbrica d'avions que havia estat fundada per Gustav Otto ben a prop, la Gustav Otto Flugmaschinenfabrik, i el nom de la societat es va canviar a Bayerische Motoren Werke (BMW), la qual es va reestructurar després com a societat anònima (AG). El primer producte de BMW va ser un motor d'avió de sis cilindres en línia anomenat BMW IIIa, llançat el 1917.

Després de la Primera Guerra Mundial, com que a Alemanya li prohibiren fabricar motors d'aviació, BMW va continuar la seva activitat tot produint motors per a motocicleta, equipament agrícola, articles per a la llar i frens de ferrocarril. La companyia va produir la seva primera motocicleta, la BMW R 32, el 1923. BMW va esdevenir fabricant d'automòbils el 1928 quan va comprar la Fahrzeugfabrik Eisenach, una empresa que en aquells moments fabricava amb llicència els Austin Seven sota la marca Dixi.[4] El primer cotxe venut com a BMW va ser un Dixi rebatejat com a BMW 3/15. Al llarg de la dècada del 1930, BMW va ampliar la seva gamma amb cotxes esportius i cotxes de luxe més grans. Abans del començament de la Segona Guerra Mundial, l'empresa fabricava el 327, automòbil ample i luxós, i el 328, un esportiu descapotable. Ambdós models equipaven un motor de dos litres i van ser molt avançats a la seva època. Els motors d'avió, motocicletes i automòbils varen ser els principals productes de BMW fins a la Segona Guerra Mundial.

Durant la guerra, BMW es va concentrar en la producció de motors d'avions mitjançant una força de treball que consistia principalment en presoners dels camps de concentració,[5] mentre deixava les motocicletes en segon pla i abandonava completament la fabricació d'automòbils. Tot i així, l'empresa va subministrar un nombre important de vehicles a l'exèrcit alemany, sobretot motocicletes.

Les fàbriques de BMW van ser fortament bombardejades durant la guerra i les seves instal·lacions a Múnic van quedar destruïdes. Cap a la fi del conflicte, l'empresa va perdre les seves tres fàbriques situades a la futura Alemanya Oriental (una d'elles va donar lloc a l'Eisenacher Motorenwerk, fabricant d'automòbils que va arribar a participar a la Fórmula 1). Un cop acabada la guerra, a les instal·lacions de BMW que van restar dins l'Alemanya Occidental s'hi va prohibir la producció de vehicles de motor o avions. BMW va trigar uns anys a reconstruir la seva fàbrica de Múnic. De nou, l'empresa va sobreviure fent olles, paelles i bicicletes.

El 1948,[6] BMW va reiniciar la producció de motocicletes i el 1952, la d'automòbils a Baviera amb la berlina de luxe BMW 501. Amb anterioritat, l'empresa anglesa Bristol Aeroplane Company havia inspeccionat la fàbrica de BMW i s'havia endut els plànols dels models produïts abans de la guerra. Al cap d'un temps, la nova subsidiària de l'empresa anglesa, Bristol Cars, va iniciar la fabricació del seu model 400, que va resultar ser pràcticament idèntic al BMW 327, incloent-hi el famós frontal en forma de "doble ronyó".

La gamma d'automòbils BMW es va ampliar el 1955 mitjançant la producció sota llicència del microcotxe Isetta, més barat. La lentitud de les vendes d'automòbils de luxe i els petits marges de benefici dels microcotxes van fer que BMW tingués greus problemes econòmics i el 1959 la companyia va ser gairebé absorbida pel seu rival Daimler-Benz. Una gran inversió a BMW dels germans Herbert i Harald Quandt va permetre que l'empresa sobrevisqués com a entitat independent. El BMW 700 va tenir èxit i va contribuir a la recuperació de la companyia.

El llançament de les berlines compactes BMW New Class el 1962 va marcar l'inici de la reputació de BMW com a fabricant líder d'automòbils de tipus esportiu. Al llarg de la dècada del 1960, BMW va ampliar la seva gamma afegint models coupé i sedan de luxe. La gamma de berlines mitjanes de la Sèrie 5 de BMW es va llançar el 1972, seguida de les berlines compactes de la Sèrie 3 el 1975, els coupés de luxe de la Sèrie 6 el 1976 i els grans sedans de luxe de la Sèrie 7 el 1978.

Cadena de muntatge d'automòbils BMW a Múnic el 1968

La divisió BMW M va llançar el seu primer cotxe de carretera, un superesportiu de motor mitjà, el 1978. Després van aparèixer el BMW M5 (1984) i el BMW M3 (1986). També el 1986, BMW va presentar el seu primer motor V12 amb la berlina de luxe 750i.

La companyia va comprar el grup Rover el 1994, però l'adquisició no va tenir èxit i va provocar grans pèrdues financeres a BMW. El 2000, BMW va vendre la majoria de les marques de Rover, conservant-ne només la marca Mini. El 1998, BMW també va adquirir els drets de la marca Rolls Royce a Vickers Plc.

El BMW Z3 del 1995 va ampliar la gamma tot incloent-hi un roadster de dos seients de producció massiva i el BMW X5 del 1999 va representar l'entrada de la companyia al mercat dels SUV.

El primer motor modern de benzina turboalimentat fabricat en massa es va llançar el 2006 (de 1973 a 1975, BMW havia construït 1.672 unitats d'un motor M10 turboalimentat per al BMW 2002 turbo),[7] i durant la dècada del 2010, la majoria de motors van passar ja a la turboalimentació. El primer BMW híbrid va ser el BMW ActiveHybrid 7 del 2010 i el primer cotxe elèctric de producció massiva de BMW va ser el BMW i3 city car, llançat el 2013 (de 1968 a 1972, BMW havia construït dues berlines BMW 1602 Elektro amb bateria elèctrica per al Jocs Olímpics de 1972).[8]

Després de molts anys d'haver guanyat una bona reputació amb els seus automòbils esportius de tracció posterior, el primer cotxe amb tracció anterior de BMW va ser el BMW 2 Series Active Tourer del 2014, un vehicle polivalent (MPV, "multi-purpose vehicle").

El gener de 2021, BMW va anunciar que les seves vendes el 2020 van caure un 8,4% a causa de l'impacte de la pandèmia covid-19 i les restriccions. Malgrat tot, el quart trimestre del 2020, BMW va experimentar un augment del 3,2% de la demanda dels seus clients.[9]

Imatge de marca[modifica]

Distintiu BMW en un Dixi de 1931

Nom corporatiu[modifica]

BMW són les inicials de Bayerische Motoren Werke (pronunciació alemanya: [ˈbaɪ̯ʁɪʃə mɔˈtʰɔʁn̩ ˈvɛɐ̯kə]). Aquest nom és gramaticalment incorrecte (en alemany, les paraules compostes no poden contenir espais), motiu pel qual la forma gramaticalment correcta del nom, Bayerische Motorenwerke (pronunciació alemanya: [ˈbaɪ̯ʁɪʃə mɔˈtʰɔʁn̩vɛɐ̯kə]) s'ha fet servir en diverses publicacions i anuncis en el passat.[10][11] Bayerische Motorenwerke es tradueix en català com a Fàbrica Bavaresa de Motors.[12] El sufix AG, abreviatura d'Aktiengesellschaft, designa una entitat legalment constituïda que és propietat dels accionistes, similar a "Inc." (Estats Units), PLC (Public limited company, Regne Unit), o SA (Societat anònima, estat espanyol).

En anglès s'utilitzen de vegades com a slang els termes Beemer, Bimmer i Bee-em per a referir-se a BMW,[13][14] de vegades indistintament per a cotxes i motocicletes.[15][16][Nota 1] En català, la marca és comunament coneguda com a "Bemavé" (de "Be-ema-ve").

Logotip[modifica]

El logotip o rodella circular de color blau i blanc de BMW va evolucionar a partir del de l'empresa Rapp Motorenwerke, que consistia a un anell negre que contenia el nom de l'empresa envoltant-ne el logotip[17] dalt d'un pedestal del tipus "cap de cavall encaixat".[Nota 2]

BMW va conservar l'anell negre de la Rapp inscrit amb el nom de l'empresa, però va adoptar com a element central un escut circular amb una referència quasi heràldica de l'escut (i bandera) de l'Estat lliure de Baviera (com s'anomenava aquest estat des del 1918), essent aquest les armes dels Wittelsbach, ducs i reis de Baviera.[17] Tanmateix, com que la legislació local relativa a les marques comercials prohibia l'ús d'escuts estatals o altres símbols de sobirania en logotips comercials, el disseny se’n va diferenciar prou per a ajustar-se a la legislació, però conservant els esmalts de color atzur (blau) i argent (blanc).[Nota 3]

La iteració actual del logotip es va introduir el 2020,[19] eliminant-ne els efectes 3D que s'havien fet servir en representacions del logotip i traient-ne també el contorn negre que envoltava la rodella. El logotip s'emprarà a la marca BMW, però no als vehicles.[20][21]

Logo emprat en vehicles
El logo superior d'un cotxe BMW
Logo emprat amb fins publicitaris des de març del 2020

L'origen del logotip com a representació del moviment d'una hèlix d'avió, el logotip de BMW amb les pales blanques que semblen tallar un cel blau, és un mite que va sorgir d'un anunci de la marca de 1929 on es veia l'emblema de BMW sobreposat a una hèlix giratòria, amb els quarts definits per un efecte de llum estroboscòpica. Era la promoció d'un motor d'avió que BMW construïa aleshores sota llicència de Pratt & Whitney.[17]

« Durant molt de temps, BMW va fer pocs esforços per a corregir el mite que la insígnia de BMW és una hèlix »
— Fred Jakobs, director d'arxiu de BMW Group Classic.[17]

Està ben establert que aquest retrat de l'hèlix es va fer servir per primera vegada en una publicitat de BMW el 1929, dotze anys després de la creació del logotip, de manera que aquest no és el veritable origen del logotip.[22]

Eslògan[modifica]

L'eslògan "The Ultimate Driving Machine" («la màquina de conducció definitiva») es va fer servir per primera vegada a l'Amèrica del Nord el 1974.[23][24] El 2010, aquesta campanya de llarga durada es va substituir principalment per una de destinada a fer la marca més accessible i a atraure millor les dones, "Joy" («joia»). El 2012, BMW havia tornat a "The Ultimate Driving Machine".[25]

Un altre lema de la companyia ben conegut és "Freude am Fahren", és a dir, «gaudir conduint», que s'ha traduït al català com a «T'agrada conduir?».

Finances[modifica]

Per a l'any fiscal 2017, BMW va reportar uns beneficis de 8.620 milions d'euros, amb uns ingressos anuals de 98.678 milions d'euros, un increment del 4,8% respecte al cicle fiscal anterior.[26]

Les accions de BMW es van negociar a més de 77 euros per acció i la seva capitalització borsària es va valorar en 55.300 milions de dòlars EUA el novembre de 2018.[27]

Any Ingressos
en M. €
Ingressos nets
en M. €
Actius totals
en M. €
Treballadors
2011 68.821 4.881 123.429 100.306
2012 76.848 5.096 131.850 105.876
2013 76.058 5.314 138.368 110.351
2014 80.401 5.798 154.803 116.324
2015 92.175 6.369 172.174 122.244
2016 94.163 6.863 188.535 124.729
2017 98.678 8.620 193.483 129.932
2018 97.480 7.117 208.980 134.682
2019 104.210 4.915 241.663 133.778

Motocicletes[modifica]

La motocicleta R32, el primer vehicle de motor BMW, al Museu BMW de Múnic
Un policia de trànsit amb una BMW a Estocolm el 1959

BMW va iniciar la producció de motors de motocicletes i posteriorment de motocicletes després de la Primera Guerra Mundial.[28] La seva marca de motocicletes es coneix actualment com a BMW Motorrad. Des del 1969, tota la producció de motos BMW es fa a la fàbrica que la companyia té a Berlín-Spandau.

La primera BMW reeixida, després dels intents inicials de l'Helios i la Flink durant l'època de la Bayerische Flugzeugwerke, va ser la "R32" de 1923, tot i que la producció en va començar originalment el 1921.[29] Aquest model duia un motor flat-twin anomenat boxer, en què cadascun dels dos cilindres es projecta cap enfora a cada costat de la moto.[30] A part dels seus models monocilíndrics (bàsicament amb el mateix patró), totes les motocicletes BMW van fer servir aquest disseny distintiu fins a començaments de la dècada del 1980. Moltes BMW es produeixen encara amb aquest disseny, conegut com a Sèrie R.

Durant la Segona Guerra Mundial, BMW va produir la motocicleta BMW R75, equipada amb un sidecar motoritzat que es combinava amb el motor mitjançant un diferencial blocable, cosa que feia del vehicle un mitjà de transport molt apte per al fora d'asfalt.[31][32]

El 1982 va aparèixer la Sèrie K, amb transmissió per eix i motor refrigerat per aigua de tres o quatre cilindres muntats en línia recta de davant a darrere. Poc després, BMW també va començar a fabricar les sèries F i G, accionades per cadena amb motors Rotax monocilíndrics i bicilíndrics paral·lels.

A començaments de la dècada del 1990, BMW va actualitzar la culata refrigerada per aire del motor Boxer per tal de fer-la refrigerada per oli. Aquest motor es va conèixer, doncs, com a oilhead (en contraposició amb els anteriors, airhead). El 2002, el motor oilhead duia dues bugies per cilindre. El 2004 se li va afegir un eix d'equilibri integrat, se'n va augmentar la cilindrada a 1.170 cc i la potència resultant fou de 101 CV per al model R1200GS, en comparació amb els 84 CV de l'anterior R1150GS. Les versions més potents dels motors oilhead estan disponibles als models R1100S i al R1200S, els quals produeixen 98 i 122 CV respectivament.

El 2004, BMW va presentar la nova esportiva K1200S, un model que va marcar un punt d'inflexió per a la marca. El seu motor lliurava 168 CV i derivava del treball de la companyia amb l'equip Williams F1. La moto, a més, era més lleugera que els models K anteriors. Altres innovacions n'eren la suspensió anterior i posterior ajustables electrònicament i una forquilla anterior tipus Hossack que BMW anomenà Duolever.

BMW va introduir frens antibloqueig a les motocicletes de producció a partir de finals dels anys vuitanta. La generació de frens antibloqueig disponible a les motocicletes BMW del 2006 i posteriors va obrir el camí a la introducció del control electrònic d'estabilitat i, d'ençà del 2007, de la tecnologia antilliscant.

BMW ha estat innovadora en el disseny de suspensions de motocicleta, ja que va assumir la suspensió anterior telescòpica molt abans que la majoria dels altres fabricants. Després va passar a la forquilla Earles, un tipus de suspensió anterior amb forquilla basculant (de 1955 a 1969). La majoria de les BMW modernes duen un autèntic braç basculant posterior, amb un sol eix a la part posterior (en comptes de la usual forquilla basculant posterior, erròniament anomenada braç basculant). A començaments dels anys noranta, algunes BMW van començar a emprar un altre disseny de suspensió anterior de marca registrada, el Telelever. Igual que la forquilla Earles, el Telelever redueix significativament l'enfonsament de la suspensió en frenar.

El 31 de gener de 2013, BMW Group va anunciar que Pierer Industrie AG li havia comprat Husqvarna Motorcycles, propietat de la companyia des del 2007, per un import no revelat (i que no serà revelat per cap de les parts en el futur). La companyia està dirigida per Stephan Pierer (CEO de KTM). Pierer Industrie AG és propietària del 51% de KTM i del 100% de Husqvarna.

El setembre de 2018, BMW va presentar amb la divisió BMW Motorrad una nova motocicleta equipada amb conducció automàtica, amb l'objectiu d'utilitzar la tecnologia per a ajudar a millorar la seguretat viària.[33] El disseny de la moto s'inspira en el model BMW R1200 GS.[34]

Galeria[modifica]

Automòbils[modifica]

Models actuals[modifica]

Les línies actuals de models d'automòbils BMW són:

Sèries 1 a 8[modifica]

  • Sèrie 1, Hatchback de cinc portes de la Sèrie 1 (codi de model F40). També se'n ven a la Xina i a Mèxic una variant de tipus berlina de quatre portes (codi de model F52).[35]
  • Sèrie 2, Coupés de dues portes de la sèrie 2 (codi de model F22) i descapotables (F23), monovolums "Active Tourer" de cinc seients (F45), monovolums de set seients "Gran Tourer" (F46) i fastback "Gran Coupé" de quatre portes (codi de model F44).
  • Sèrie 3, Sedan de quatre portes de la sèrie 3 (codi de model G20) i familiars de cinc portes (G21).
  • Sèrie 4, Coupés de dues portes de la sèrie 4 (codi de model G22), descapotables de dues portes (codi de model G23) i fastbacks "Gran Coupe" de cinc portes (codi de model G24).
  • Sèrie 5, Sedan de quatre portes de la sèrie 5 (codi de model G30) i familiars de cinc portes (G31). A la Xina també s'hi ven una variant de berlina de distància llarga entre eixos (G38).
  • Sèrie 6, Coupés de cinc portes "Gran Turismo" de la Sèrie 6 (codi de model G32).
  • Sèrie 7, Sedans de quatre portes de la Sèrie 7 (codi de model G11) i sedan de quatre portes de distància llarga entre eixos (codi de model G12).
  • Sèrie 8, Coupés de dues portes de la sèrie 8 (codi de model G14), descapotables de dues portes (G15) i fastbacks de quatre portes "Gran Coupe" (G16).

Sèries X i Z[modifica]

Les línies actuals de models d'automòbils BMW de la sèrie X (SUVs i crossovers) són:

La línia de models actuals d'automòbils BMW de la sèrie Z (roadsters de dues portes) és la Z4 (G29):

Models i[modifica]

i3
i8

Els vehicles elèctrics i els vehicles híbrids endollables es venen amb la marca secundària BMW i. La gamma actual de models consta de:

  • i3, hatchback i3 del segment B (supermini) de cinc portes, accionat per un motor elèctric (amb motor de gasolina REx opcional)
  • i8, esportiu coupé/roadster i8 de dues portes, propulsat per un motor elèctric i un de gasolina (híbrid endollable)

BMW va anunciar el llançament de dos nous models totalment elèctrics de BMW i, el BMW iX3 SUV a finals del 2020 i el BMW i4 de quatre portes el 2021.[36][37]

A més, diversos models híbrids endollables construïts en plataformes existents s'han comercialitzat com a models iPerformance. Entre d'altres, el 225xe que utilitza un motor de gasolina turboalimentat d'1,5 L de tres cilindres amb motor elèctric, el 330e/530e amb motor de quatre cilindres de 2,0 L amb motor elèctric i el 740e amb motor de gasolina turbo de 2,0 litres amb motor elèctric.[38]

A més, s'han llançat models híbrids endollables i crossover amb tecnologia i: X1 xDrive25e, X2 xDrive25e, X3 xDrive30e i X5 xDrive40e.[39]

Models M[modifica]

La filial BMW M GmbH (anomenada BMW Motorsport GmbH fins al 1993) compta amb versions d'altes prestacions de diversos models de BMW des del 1978.

La gamma de models recent consta de:

  • M2, Coupé de dues portes
  • M3, Sedan de quatre portes (que tornarà el 2020)[40]
  • M4, Coupé/Descapotable de dues portes
  • M5, Sedan de quatre portes
  • M8, Coupé/descapotable de dues portes
  • X3 M, SUV compacte de cinc portes[41]
  • X4 M, SUV compacte de cinc portes d'estil coupé[41]
  • X5 M, SUV de cinc portes[42]
  • X6 M, SUV de cinc portes d'estil coupé[43]

La lletra "M" també s'utilitza sovint en la comercialització dels models habituals de BMW, per exemple, el model F20 M140i, el model G11 M760Li i diversos extres opcionals anomenats "M Sport", "M Performance" o similars.

Competició[modifica]

BMW té una llarga història d'activitat dins els esports del motor, en especialitats tan diverses com les següents:

Relació amb les arts[modifica]

Pintura[modifica]

El 1975, l'escultor Alexander Calder va rebre l'encàrrec de pintar el cotxe de curses BMW 3.0 CSL que va pilotar Hervé Poulain a les 24 hores de Le Mans. Aquest cotxe es va convertir en el primer de la sèrie BMW Art Cars. Des de l'obra d'art de Calder, molts altres artistes de renom a tot el món han creat BMW Art Cars, entre ells David Hockney, Jenny Holzer, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg, Frank Stella i Andy Warhol.[44]

Fins ara, s'han creat un total de 19 BMW Art Cars, basats tant en vehicles de curses com de producció regular.

Arquitectura[modifica]

Seu central de BMW a Múnic

La seu mundial de BMW a Múnic representa la culata d'un motor de quatre cilindres en línia. Va ser dissenyat per Karl Schwanzer i es va acabar el 1972. L'edifici s'ha convertit en una icona europea[44] i va ser declarat edifici històric protegit el 1999. La torre principal consta de quatre cilindres verticals situats de costat, l'un de cara a l'altre. Cada cilindre està dividit horitzontalment al centre per un motlle a la façana. Cal destacar que aquests cilindres no arriben a terra; estan suspesos sobre una torre central de suport.

El BMW Museum és un edifici futurista en forma de calderó que també va ser dissenyat per Karl Schwanzer i inaugurat el 1972.[45] L'interior té un tema en espiral i el sostre té un logotip BMW de 40 metres de diàmetre.

El BMW Welt ("Món BMW"), l'espai d'exposició de la companyia a Múnic, va ser dissenyat per Coop Himmelb(l)au i inaugurat el 2007. Inclou una sala d'exposició i plataformes elevadores on els nous cotxes es presenten teatralment als clients.[46]

Cinema[modifica]

Del 2001 al 2002, BMW va produir una sèrie de vuit curtmetratges anomenats The Hire, els quals tenien trames basades en models de BMW conduïts de forma extrema per Clive Owen.[47] Entre els directors de The Hire hi havia Guy Ritchie, John Woo, John Frankenheimer i Ang Lee. El 2016 es va estrenar una novena entrega de la sèrie.

El "BMW Performance Series" del 2006 va ser un esdeveniment de màrqueting dirigit a atraure compradors d'automòbils negres. Consistí en set concerts del músic de jazz Mike Phillips i projeccions de pel·lícules de cineastes negres.[48][49]

Arts visuals[modifica]

BMW va ser el patrocinador principal de l'exposició The Art of the Motorcycle de 1998 a diversos museus Guggenheim, tot i que la relació financera entre BMW i la Fundació Guggenheim va ser criticada en molts aspectes.[50][51]

El 2012, BMW va començar a patrocinar la producció d'Independent Collectors de la BMW Art Guide, la primera guia mundial de col·leccions d'art contemporani privades i accessibles públicament a tot el món.[52] La quarta edició, publicada el 2016, inclou 256 col·leccions de 43 països.[53]

Producció i vendes[modifica]

Soldadura per punts dels xassissos de la Sèrie 3 a Leipzig, Alemanya

BMW produeix automòbils complets als següents països:

BMW té també centres d'ensamblatge locals que munten els seus vehicles amb el sistema "CKD" ("Completely Knocked Down", és a dir, "totalment desmuntats"), en forma d'un kit de peces preparat per al seu muntatge des de zero. Aquests centres són a Tailàndia, Rússia, Egipte, Indonèsia, Malàisia i l'Índia.[57]

Al Regne Unit, BMW hi té una fàbrica Mini a prop d'Oxford, plantes a Swindon i Hams Hall i centres de muntatge de vehicles Rolls Royce a Goodwood. El 2020, aquestes instal·lacions es van tancar durant el període del 23 de març al 17 d'abril a causa del brot de coronavirus.[58]

El grup BMW (inclosos Mini i Rolls-Royce) va produir 1.366.838 automòbils el 2006 i després 1.481.253 automòbils el 2010.[59][60]

Les motocicletes BMW s'estan produint a la fàbrica de Berlín de la companyia, que anteriorment havia produït motors d'avions per a Siemens.

El 2011, aproximadament el 56% dels vehicles de la marca BMW produïts funcionaven amb motors de gasolina i el 44% restant amb motors dièsel. D'aquests vehicles de gasolina, prop del 27% són models de quatre cilindres i prop del nou per cent són models de vuit cilindres.[61]

De mitjana, 9.000 vehicles diaris surten de les plantes de BMW i el 63% es transporta per ferrocarril.[62]

Producció anual des del 2005[t 1]
Any BMW MINI Rolls-Royce Motocicletes[t 2]
2005 1.122.308 200.119 692 92.013
2006 1.179.317 186.674 847 103.759
2007 1.302.774 237.700 1.029 104.396
2008 1.203.482 235.019 1.417 118.452
2009 1.043.829 213.670 918 93.243
2010 1.236.989 241.043 3.221 112.271
2011 1.440.315 294.120 3.725 110.360
2012 1.547.057 311.490 3.279 113.811
2013 1.699.835 303.177 3.354 110.127
2014 1.838.268 322.803 4.495 133.615
2015 1.933.647 342.008 3.848 151.004
2016 2.002.997 352.580 4.179 145.555
2017 2.123.947 378.486 3.308 185.682
2018 2.168.496 368.685 4.353 162.687
2019 2.205.841 352.729 5.455 187.116
Vendes anuals des del 2005[t 1]
Any BMW MINI Rolls-Royce Motocicletes[t 2]
2005 1.126.768 200.428 797 97.474
2006 1.185.089 188.077 805 100.064
2007 1.276.793 222.875 1.010 102.467
2008 1.202.239 232.425 1.212 115.196
2009 1.068.770 216.538 1.002 100.358
2010 1.224.280 234.175 2.711 110.113
2011 1.380.384 285.060 3.538 113.572
2012 1.540.085 301.525 3.575 117.109
2013 1.655.138 305.030 3.630 115.215[t 3]
2014 1.811.719 302.183 4.063 123.495
2015 1.905.234 338.466 3.785 136.963
2016 2.003.359 360.233 4.011 145.032
2017 2.088.283 371.881 3.362 164.153
2018 2.114.963 364.135 4.194 165.566
2019 2.185.793 347.474 5.100 175.162
Notes
  1. 1,0 1,1 Segons els informes anuals de BMW[60]
  2. 2,0 2,1 El 2008-2012, les xifres de producció de motocicletes inclouen models Husqvarna
  3. Sense Husqvarna, volum de vendes fins al 2013: 59.776 unitats

Retirades[modifica]

El novembre de 2016, BMW va retirar 136.000 cotxes dels anys 2007-2012 dels Estats Units per problemes amb el cablejat de la bomba de combustible, cosa que podria provocar fuites de combustible i problemes d'aturada o reinici del motor.[63]

El 2018, BMW va retirar 106.000 vehicles dièsel a Corea del Sud a causa d'un mòdul de recirculació de gasos d'escapament defectuós que havia provocat 39 incendis de motors. La retirada es va ampliar a 324.000 cotxes més a Europa.[64]

Després de la retirada a Corea del Sud, el govern d'aquell país va prohibir la conducció dels automòbils de la marca que encara no havien estat inspeccionats i aprovats per a poder-hi circular per la via pública.[65] Això va afectar fins al 25% dels automòbils retirats, els propietaris dels quals havien estat notificats però encara no se n'havien inspeccionat els automòbils. Segons els informes, BMW va saber des del 2016 que més del 4% dels automòbils afectats a Corea del Sud havien experimentat falles als refrigeradors EGR,[66] cosa que va fer que aproximadament 20 propietaris demandessin l'empresa.[67]

Col·laboració industrial[modifica]

BMW ha col·laborat amb altres fabricants d'automòbils en les següents ocasions:

Patrocinis[modifica]

Cotxe patrocinat per BMW als Jocs Olímpics del 2012, a Londres

BMW va signar un acord de patrocini de sis anys amb el Comitè Olímpic dels Estats Units el juliol de 2010.[79][80]

En el camp del golf, BMW ha patrocinat diversos esdeveniments,[81] entre ells el Campionat PGA des del 2007,[82][83] l'Open d'Itàlia del 2009 al 2012, el BMW Masters a la Xina del 2012 al 2015[84][85] i el BMW International Open de Múnic des de 1989.[86]

En el rugbi, BMW va patrocinar la selecció nacional de Sud-àfrica des del 2011 fins al 2015.[87][88]

Protecció del medi[modifica]

BMW és membre fundador de l'Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units, la qual reconeix les empreses per la seva gestió i rendiment mediambiental.[89] També és membre del Programa d'Excel·lència Ambiental de Carolina del Sud.[90]

Des del 1999, BMW ha estat nomenada cada any l'empresa automobilística més sostenible del món pel Dow Jones Sustainability Index.[91] El grup BMW és una de les tres empreses automobilístiques que apareixen cada any a l'índex.[92]

El 2001, el Grup BMW es va comprometre amb el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, el Pacte Mundial de les Nacions Unides i la Declaració Cleaner Production. També va ser la primera empresa de la indústria de l'automòbil a nomenar un responsable ambiental, el 1973.[93] BMW és membre del World Business Council for Sustainable Development.[94]

El 2012, BMW va ser l'empresa automobilística amb la puntuació més alta dins la llista Global 500 del Carbon Disclosure Project, amb una puntuació de 99 sobre 100.[95][96] El grup BMW va ser classificat com l'empresa DAX 30 més sostenible per Sustainalytics el 2012.[97]

Per tal de reduir les emissions dels seus vehicles, BMW millora l'eficiència dels models existents amb combustibles fòssils, mentre investiga en qüestió de motors elèctrics, híbrids i d'hidrogen per a futurs models.[98]

Durant el primer trimestre del 2018, BMW va vendre 26.858 vehicles electrificats (vehicles elèctrics, PHEV i híbrids).[99]

Serveis de cotxe multiusuari[modifica]

Un BMW i3 de DriveNow carregant la bateria a Viena el 2018

DriveNow fou una empresa conjunta entre BMW i Sixt que operà a Europa des del 2011 fins al 2019. Al desembre del 2012,[100] DriveNow operava més de 1.000 vehicles a cinc ciutats, amb aproximadament 60.000 clients.[101]

El 2012, la filial propietat de BMW, Alphabet, va iniciar un servei corporatiu de cotxe multiusuari (car-sharing) a Europa anomenat AlphaCity.[102][103]

A l'abril de 2016 es va llançar a Seattle el servei de cotxe multiusuari ReachNow.[104] L'empresa opera actualment a Seattle, Portland i Brooklyn.

Filials a l'estranger[modifica]

Fàbriques[modifica]

Xina[modifica]

La primera planta de producció de BMW a la Xina es va obrir el 2004, com a resultat d'una empresa conjunta entre BMW i Brilliance Auto.[105][106] La planta es va obrir a la zona industrial de Shenyang i produeix models de les sèries 3 i 5 per al mercat xinès.[107][108] El 2012 es va obrir una segona fàbrica a Shenyang.[109]

Entre gener i novembre de 2014, BMW va vendre 415.200 vehicles a la Xina, a través d'una xarxa de més de 440 botigues BMW i 100 botigues Mini.[110]

Hongria[modifica]

El 31 de juliol de 2018, BMW va anunciar la construcció d'una fàbrica de vehicles de 1.000 milions d'euros a Hongria. La planta, que es construirà a prop de Debrecen, tindrà una capacitat de producció de 150.000 cotxes a l'any.[111]

Mèxic[modifica]

El juliol de 2014, BMW va anunciar que establiria una planta a Mèxic, a la ciutat i estat de San Luis Potosí, amb una inversió de 1.000 milions de dòlars. La planta donarà feina a 1.500 treballadors i produirà 150.000 cotxes anuals.[112]

Països Baixos[modifica]

El Mini Convertible, el Mini Countryman i el BMW X1 es fabriquen actualment als Països Baixos a la fàbrica VDL Nedcar de Born.[113][114] Les comandes a llarg termini per al Mini Countryman van finalitzar el 2020.[115]

Sud-àfrica[modifica]

Entrada a la planta de BMW de Rosslyn des de Tshwane

Els BMW s'han muntat a Sud-àfrica des del 1968,[116] quan es va obrir la planta de Praetor Monteerders a Rosslyn, prop de Pretòria. BMW va comprar inicialment accions de la companyia, abans d'adquirir-la completament el 1975; en fer-ho, la companyia es va convertir en BMW South Africa, la primera filial propietat de BMW que es va establir fora d'Alemanya. A diferència dels fabricants dels Estats Units, com ara Ford i GM, que van retirar-se d'aquell país als anys vuitanta, BMW va mantenir la propietat total de les seves operacions a Sud-àfrica.

Després del final de l'apartheid el 1994 i de la reducció dels aranzels d'importació, BMW Sud-àfrica va cessar la producció local de les sèries 5 i 7 per a concentrar-se en la producció de la sèrie 3 per al mercat d'exportació. Els BMW fabricats a Sud-àfrica s'exporten ara a mercats de països on es condueix per la dreta (com ara el Japó, Austràlia, Nova Zelanda, el Regne Unit, Indonèsia, Malàisia, Singapur i Hong Kong), així com a l'Àfrica subsahariana. Des de 1997, BMW Sud-àfrica produeix vehicles de conducció per l'esquerra per a exportar-los a Taiwan, els Estats Units i l'Iran, així com a l'Amèrica del Sud.

Tres models únics que BMW Motorsport va crear per al mercat sud-africà van ser l'E23 M745i (1983), que feia servir el motor M88 del BMW M1, el BMW 333i (1986), que va afegir un motor M30 de 3,2 litres de sis cilindres al BMW E30,[117] i el BMW E30 325is (1989), que funcionava amb un motor de 2,7 litres derivat de l'Alpina.

Els BMW amb números de xassís que comencen per "NC0" es fabriquen a Sud-àfrica.

Estats Units[modifica]

Museu BMW Zentrum a Spartanburg, Carolina del Sud

Els automòbils BMW es venen oficialment als Estats Units des del 1956[118] i s'hi fabriquen des del 1994.[119]

El primer concessionari BMW als Estats Units es va obrir el 1975.[120] El 2016, BMW va ser la dotzena marca més venuda als Estats Units.[121]

La planta de fabricació de Greer, Carolina del Sud, té la producció més alta de les plantes BMW a tot el món[122] (actualment produeix aproximadament 1.500 vehicles al dia).[123] Els models produïts a la planta de Spartanburg són els SUV X3, X4, X5, X6 i X7.

A més de les instal·lacions de fabricació de Carolina del Sud, entre les empreses nord-americanes de BMW hi ha les operacions de vendes, màrqueting, disseny i serveis financers als Estats Units, Mèxic, Canadà i l'Amèrica Llatina.

Instal·lacions de muntatge CKD[modifica]

Brasil[modifica]

El 9 d'octubre de 2014, la nova planta de muntatge per kits (complete knock-down, CKD) de BMW a Araquari va muntar el seu primer cotxe: un F30 Sèrie 3.[124][125]

Els vehicles muntats a Araquari són els models F20 1 Series, F30 3 Series, F48 X1, F25 X3 i Mini Countryman.[126]

Egipte[modifica]

Bavarian Auto Group es va convertir en l'importador de les marques BMW i Mini el 2003. Des del 2005, els models de les sèries 3, sèries 5, sèries 7, X1 i X3 venuts a Egipte es munten a partir de kits de components complets (CKD) a la planta BMW de Ciutat 6 d'Octubre.[126]

Índia[modifica]

BMW India es va fundar el 2006 com a filial de vendes amb una seu central situada a Gurgaon.

El 2007 es va inaugurar a Chennai una planta de muntatge CKD de BMW, la qual munta els models de Sèrie 3, Sèrie 5, Sèrie 7, X1, X3, X5, Mini Countryman i motocicletes per al mercat indi.[126][127] La planta, de 20 milions d'euros, té com a objectiu produir 1.700 cotxes a l'any.

Rússia[modifica]

Els vehicles de la Sèrie 3 i de la Sèrie 5 per al mercat rus es munten a partir de components complets (CKD) a Kaliningrad des del 1999.[128]

Malàisia[modifica]

BMW té una planta de muntatge (CKD) a Kedah. Allà s'hi munten per al mercat de Malàisia models de les sèries 1, 3, 5, 7, X1, X3, X4, X5, X6 i Mini Countryman des del 2008.[129]

Importadors de vehicles[modifica]

Canadà[modifica]

El primer concessionari de BMW al Canadà, situat a Ottawa, es va obrir el 1969.[130] El 1986, BMW va establir una seu a Canadà.[131] L'empresa va vendre 28.149 vehicles al país el 2008.[132]

Japó[modifica]

BMW Japan Corp, filial de propietat plena de BMW, importa i distribueix vehicles BMW al Japó.[133]

Filipines[modifica]

BMW Philippines, filial propietat de San Miguel Corporation, és l'importador i distribuïdor oficial de BMW a les Filipines.[134] L'empresa va vendre 920 vehicles al país el 2019.[135]

Corea del Sud[modifica]

BMW Korea importa vehicles BMW a Corea del Sud amb més de cinquanta centres de serveis per a complir amb els seus clients. A més, BMW Corea té el seu propi centre de conducció a Incheon.[136]

Vegeu també[modifica]

Notes[modifica]

  1. Algunes fonts on es recull l'apel·latiu Beemer:
    • 1982, S. Black: Totally Awesome 83 BMW ("Beemer").
    • 1985, L.A. Times (13 abril) V 4: Id much rather drive my Beemer than a truck.
    • 1989, L. Roberts Full Cleveland 39: Baby boomers... in... late-model Beemers.
    • 1990, Hull High (NBC-TV): You should ee my dads new Beemer.
    • 1991, Cathy (synd. cartoon strip) (21 abril): Sheila... multi-grain snack chips crumbs into the back seat of my brand-new Beamer!
    • 1992, Time (18 maig) 84: Its residents tend to drive pickups or subcompacts, not Beemers or Rolles
  2. "On a plinth a horse's head couped", com es diu en heràldica anglesa.
  3. El blasó heràldic de l'escut circular quasi-heràldic de BMW és "Quartejat de 4: 1 i 4: Atzur; 2 i 3: Argent"[17][18]

Referències[modifica]

  1. «WORLD MOTOR VEHICLE PRODUCTION - OICA correspondents survey» (PDF) (en anglès). www.oica.net. Arxivat de l'original el 28 agost 2017. [Consulta: 19 setembre 2017].
  2. «BMW». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. 3,0 3,1 Mas Godayol 1980: p. 210
  4. Odin, L.C. World in Motion 1939 - The whole of the year's automobile production (en anglès). Belvedere Publishing, 2015. ASIN: B00ZLN91ZG. 
  5. Sheffield, Hazel. «BMW admits 'profound regret' for using Nazi slave labour during the Second World War» (en anglès). The Independent, 08-03-2016. [Consulta: 23 maig 2021].
  6. Mas Godayol 1980: p. 220
  7. «BMW 2002 turbo» (en anglès). BMW Group (ed.). Arxivat de l'original el 25 d’abril 2023. [Consulta: 26 agost 2020].
  8. «BMW 1602 Elektro» (en anglès). BMW Group (ed.). Arxivat de l'original el 28 d’abril 2022. [Consulta: 26 agost 2020].
  9. Reuters Staff «BMW sales fall 8.4% in 2020 as coronavirus takes toll» (en anglès). Reuters, 12-01-2021 [Consulta: 12 gener 2021].
  10. List, Hans. «Verzeichnis der Abkürzungen». A: Vorwort und Einführung zum Gesamtwerk. Band 1 von Die Verbrennungskraftmaschine (en alemany). Viena: Springer, 1949. ISBN 9783662294888. 
  11. Löwisch, Roland. BMW - Die schönsten Modelle: 100 Jahre Design und Technik (en alemany). HEEL, 2016, p. 7. ISBN 9783958434066. 
  12. «BMW 1970s brochure for the United States» (en anglès). www.bmw-grouparchiv.de. Arxivat de l'original el 14 gener 2018. [Consulta: 10 febrer 2018].
  13. «Bee em / BMW Motorcycle Club of Victoria Inc» (en anglès). Biblioteca Nacional d'Austràlia. Arxivat de l'original el 28 juliol 2011. [Consulta: 23 octubre 2009].
  14. «No Toupees allowed» (en anglès). Bangkok Post, 02-10-2009 [Consulta: 24 octubre 2009].
  15. Lighter, Jonathan E. Random House Historical Dictionary of American Slang: A-G (en anglès). 1. Random House, 1994, p. 126–27. ISBN 978-0-394-54427-4. «Beemer n. [BMW + ''er''] a BMW automobile. Also Beamer.» 
  16. Lighter, Jonathan E. Random House Historical Dictionary of American Slang: A-G (en anglès). 1. Random House, 1994, p. 159. ISBN 978-0-394-54427-4. «Bimmer n. Beemer.» 
  17. 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 «The BMW logo - Meaning and history» (en anglès). bmw.com.
  18. «The origin of the BMW logo» (en anglès). BMW. Arxivat de l'original el 2 febrer 2013. [Consulta: 29 desembre 2011].
  19. «BMW changes logo for the digital age» (en anglès). autonews.com. [Consulta: 8 març 2020].
  20. «Introducing BMW's new brand design for online and offline communication.» (en anglès). www.press.bmwgroup.com. [Consulta: 5 març 2020].
  21. Gartenberg, Chaim. «BMW's new flat logo is everything that's wrong with modern logo design» (en anglès). The Verge, 04-03-2020. [Consulta: 5 març 2020].
  22. Williams, Stephen «BMW Roundel: Not Born From Planes» (en anglès). The New York Times, 07-01-2010 [Consulta: 29 desembre 2011].
  23. «The Stories Behind 10 of the Most Iconic Brand Slogans» (en anglès). www.highsnobiety.com, 07-04-2015. Arxivat de l'original el 7 novembre 2017. [Consulta: 2 novembre 2017].
  24. «Can Lutz repeat his BMW marketing magic at GM?» (en anglès). www.autonews.com. [Consulta: 2 novembre 2017].
  25. «BMW Still the Ultimate Driving Machine» (en anglès). Forbes.com, 31-05-2012. Arxivat de l'original el 1/12/2013 [Consulta: 29 setembre 2013].
  26. «Unternehmensprofil» (en alemany). wallstreet-online.de. Arxivat de l'original el 5 novembre 2018. [Consulta: 5 novembre 2018].
  27. «BMW.DE Key Statistics | BAY.MOTOREN WERKE AG ST Stock - Yahoo Finance» (en anglès). finance.yahoo.com. Arxivat de l'original el 5 novembre 2018. [Consulta: 5 novembre 2018].
  28. Gantriis, Peter; Von Wartenberg, Henry. The Art of BMW: 85 Years of Motorcycling Excellence (en anglès). MotorBooks International, setembre 2008, p. 10. 
  29. «What is the history of BMW motorcycles in the USA?» (en anglès). Arxivat de l'original el 24 agost 2017. [Consulta: 6 maig 2017].
  30. Patrignani, Roberto; Colombo, Mario. «B.M.W.». A: Motocicletas (en castellà). Traducció: Roser Berdagué. Barcelona: Editorial Teide, Instituto Geográfico De Agostini, 1972, p. 43. 
  31. «R75WH» (en anglès), 30-11-2018. Arxivat de l'original el 4 febrer 2020. [Consulta: 4 febrer 2020].
  32. «BMW R75» (en anglès). Military Factory, 09-09-2016. [Consulta: 4 febrer 2020].
  33. O'Kane, Sean. «BMW made a self-driving motorcycle» (en anglès). The Verge, 12-09-2018. Arxivat de l'original el 1 /6/2019. [Consulta: 30 maig 2019].
  34. Su, Jean Baptiste. «BMW Unveils The First Driverless Motorcycle» (en anglès). Forbes. Arxivat de l'original el 30 maig 2019. [Consulta: 30 maig 2019].
  35. «BMW 1 Series Sedan No Longer China-Exclusive; Launched in Mexico» (en anglès). Motor1.com. Arxivat de l'original el 14 novembre 2018. [Consulta: 14 novembre 2018].
  36. Driving Electric, Richard. «New BMW iX3: specs, prices and on-sale date» (en anglès). NY Daily News, 09-06-2020. [Consulta: 20 juny 2020].
  37. «Launch Of BMW iX3 And i4 EVs Still On Track» (en anglès), 24-05-2020. [Consulta: 20 juny 2020].
  38. «Electrified by BMW i - BMW iPerformance: Plug-in hybrids with BMW i know-how» (en anglès). BMW.com, novembre 2016. Arxivat de l'original el 31 octubre 2016. [Consulta: 3 novembre 2016].
  39. «BMW Plug-in Hybrid Models» (en anglès). BMW UK, 19-05-2020. [Consulta: 20 juny 2020]. «The 330e and 530e are available as sedan or saloon and wagon or touring trims»
  40. «Production of the F80 BMW M3 Will End in May, but the M4 Will Power Forward» (en anglès). autoguide.com. Arxivat de l'original el 31 gener 2018. [Consulta: 2 febrer 2018].
  41. 41,0 41,1 «The all-new BMW X3 M and the all-new BMW X4 M.» (en anglès). www.press.bmwgroup.com. Arxivat de l'original el 14 febrer 2019. [Consulta: 14 febrer 2019].
  42. «The Next-Generation BMW X5 M Could Debut Early In 2020» (en anglès). www.carbuzz.com. [Consulta: 29 juliol 2019 -us].
  43. «2020 BMW X6 (G06) Spied In Spartanburg» (en anglès). www.autoevolution.com, 25-06-2018. Arxivat de l'original el 29 juliol 2019. [Consulta: 29 juliol 2019].
  44. 44,0 44,1 Patton, Phil «These Canvases Need Oil and a Good Driver» (en anglès). The New York Times, 12-03-2009, p. AU1.
  45. «Touring the Temples of German Automaking» (en anglès). www.nytimes.com. Arxivat de l'original el 22 octubre 2017. [Consulta: 21 octubre 2017].
  46. Schmitt, Bernd; Van Zutphen, Glenn. «Happy Customers Everywhere: How Your Business Can Profit from the Insights of Positive Psychology» (en anglès) p. 64. Macmillan, 2012. Arxivat de l'original el 19/3/2018.
  47. «BMW Films» (en anglès). Arxivat de l'original el 25 /6/2007.
  48. «Performance of a Different Kind: BMW arts series aims at black consumers» (en anglès). www.autoweek.com, 10-08-2006. Arxivat de l'original el 30/6/2019. [Consulta: 30 juny 2019].
  49. «BMW arts series aims at black consumers» (en anglès). Automotive News, 07-08-2006, p. 37.
  50. Economist, The (US) «When merchants enter the temple; Marketing museums» (en anglès). The Economist (setmanari) i The Economist Group, 21-04-2001. Arxivat de l'original el 27 maig 2010 [Consulta: 8 agost 2009].
  51. Vogel, Carol «Latest Biker Hangout? Guggenheim Ramp» (en anglès). The New York Times, 03-08-1998, p. A1.
  52. «About the Guide – "I don't think anybody has been to all these places."» (en anglès). www.bmw-art-guide.com. Arxivat de l'original el 27 febrer 2017. [Consulta: 26 febrer 2017].
  53. «HYPERALLERGIC: The Fourth BMW Art Guide by Independent Collectors» (en anglès). Arxivat de l'original el 30/6/2019. [Consulta: 30 juny 2019].
  54. «BMW increasing Spartanburg production to 200,000 yearly» (en anglès). BMW Car Club of America. Arxivat de l'original el 12 novembre 2007.
  55. «Contact Us» (en anglès). www.bmwusfactory.com. Arxivat de l'original el 17 febrer 2018. [Consulta: 28 abril 2018].
  56. «BMW Group Plant San Luis Potosi» (en anglès). Arxivat de l'original el 25/12/2018. [Consulta: 16 novembre 2018].
  57. «BMW Group» (en anglès). BMW Group. Arxivat de l'original el 30 abril 2011. [Consulta: 1 /6/2011].
  58. «Almost all UK car production paused amid virus fears» (en anglès). BBC News, 18-03-2020 [Consulta: 2020-03-19-GB].
  59. «World Motor Vehicle Production, OICA correspondents survey 2006» (PDF) (en anglès). Arxivat de l'original el 12 /6/2010. [Consulta: 28 agost 2010].
  60. 60,0 60,1 «Annual Report 2010» (PDF) (en anglès). BMW Group. Arxivat de l'original el 16 maig 2011. [Consulta: 16 març 2011].
  61. Hilton, Holloway. «The future of BMW's engines» (en anglès). Autocar, 11-02-2011. Arxivat de l'original el 17 gener 2012.
  62. Ludwig, Christopher. «BMW's 'connected' logistics: Shaping a self-steering supply chain» (en anglès). Automotive Logistics, 22-12-2016. Arxivat de l'original el 7 abril 2017. [Consulta: 6 abril 2017]. «logistics as the "heart of BMW's production system": 30m parts per day move from 1,800 suppliers; 7,000 sea freight containers per day, and in a year 84m cubic metres across ocean, road, rail and air freight. Outbound, around 9,000 vehicles leave BMW plants each day on their way to 4,500 dealers in 160 countries. 63% of cars leave plants by train»
  63. Atiyeh, Clifford. «BMW Recalls 136,000 Cars for Fuel Leaks and Stalling» (en anglès). Car and Driver. Arxivat de l'original el 14 agost 2018. [Consulta: 14 agost 2018].
  64. Randewich, Noel; Duguid, Kate. «BMW recalls 324,000 cars in Europe after Korean engine fires: FAZ» (en anglès). Reuters. Arxivat de l'original el 14 agost 2018. [Consulta: 13 agost 2018].
  65. Mullen, Jethro «BMW Recall: South Korea announces ban after engine fires» (en anglès). CNN, 14-08-2018 [Consulta: 16 octubre 2018].
  66. «BMW코리아 '시정계획서'엔…2년 전 결함 인지→본사 보고까지 : 네이버 뉴스» (en coreà). www.naver.com. Arxivat de l'original el 24 agost 2019. [Consulta: 30 juliol 2019].
  67. «BMW코리아·본사가 결함 은폐해온 의혹" 차주들, 고소 나선다 : 네이버 뉴스» (en coreà). www.naver.com. [Consulta: 30 juliol 2019].
  68. «McLaren F1 Supercar» (en anglès). www.caranddriver.com. Arxivat de l'original el 5 octubre 2017. [Consulta: 5 octubre 2017].
  69. «Jay Leno Pulls Out McLaren F1's V12 Engine for All to See» (en anglès). www.carscoops.com. Arxivat de l'original el 11 febrer 2017. [Consulta: 5 octubre 2017].
  70. «PSA, BMW Collaboration Grows» (en anglès). www.wardsauto.com. Arxivat de l'original el 6 octubre 2017. [Consulta: 5 octubre 2017].
  71. «2010 BMW ActiveHybrid 7 Review» (en anglès). www.topspeed.com. [Consulta: 5 octubre 2017].
  72. «2010 BMW ActiveHybrid 7 – Official Information» (en anglès). www.bmwblog.com. Arxivat de l'original el 6 octubre 2017. [Consulta: 5 octubre 2017].
  73. «BMW and Daimler to develop automated driving tech» (en anglès). KERO, 05-07-2019. Arxivat de l'original el 5 juliol 2019. [Consulta: 8 juliol 2019].
  74. «BMW Group and Toyota Motor Corporation Deepen Collaboration by Signing Binding Agreements» (en anglès). www.bmwgroup.com. Arxivat de l'original el 6 octubre 2017. [Consulta: 5 octubre 2017].
  75. «BMW, Toyota Confirm Hydrogen Fuel Cell, Technology Deals» (en anglès), 24-01-2013. Arxivat de l'original el 28 /6/2016.
  76. «BMW and Toyota sign Agreement for Fuel Cell System, Sports Vehicle, Lightweight Technology and Lithium-air Battery» (en anglès). www.bmwblog.com. Arxivat de l'original el 6 octubre 2017. [Consulta: 5 octubre 2017].
  77. «Nokia sells Here maps unit to Audi, BMW, and Mercedes for $3 billion» (en anglès). www.theverge.com. Arxivat de l'original el 6 octubre 2017. [Consulta: 5 octubre 2017].
  78. «Horizn Studios Introduces New Product Line» (en anglès). vegconomist.com, 29-11-2018 [Consulta: 23 setembre 2019].
  79. «BMW, USOC make 6-year sponsorship deal official» (en anglès). www.teamusa.org. Arxivat de l'original el 7 octubre 2017. [Consulta: 7 octubre 2017].
  80. «BMW to sponsor America's Olympic committee» (en anglès). www.autonews.com. [Consulta: 7 octubre 2017].
  81. «BMW Int'l Sponsorship Head Eckhard Wannieck Talks About Company's Sports Sponsorships» (en anglès). www.sportsbusinessdaily.com. Arxivat de l'original el 7 octubre 2017. [Consulta: 7 octubre 2017].
  82. «BMW extends sponsorship of BMW Championship» (en anglès). www.pgatour.com. Arxivat de l'original el 7 octubre 2017. [Consulta: 7 octubre 2017].
  83. «Sponsors» (en anglès). www.pgatour.com. Arxivat de l'original el 7 octubre 2017. [Consulta: 7 octubre 2017].
  84. «Who Does What: Automobile Manufacturers» (en anglès). www.sponsorship.com. Arxivat de l'original el 16 setembre 2017. [Consulta: 7 octubre 2017].
  85. «A Slow And Steady Course: Inside BMW's Sponsorship Strategy» (en anglès). www.sponsorship.com. Arxivat de l'original el 10 /6/2017. [Consulta: 7 octubre 2017].
  86. «BMW extends sponsorship of Wentworth PGA event» (en anglès). Sportbusiness.com. Arxivat de l'original el 12 /6/2010. [Consulta: 28 juliol 2011].
  87. «BMW named new Springbok sponsor» (en anglès). www.supersport.com. Arxivat de l'original el 7 octubre 2017. [Consulta: 7 octubre 2017].
  88. «BMW SA drops the Springboks» (en anglès). www.wheels24.co.za. Arxivat de l'original el 22/12/2016. [Consulta: 9 març 2017].
  89. «Performance Track Final Progress Report» (PDF) (en anglès). EPA, maig 2009. Arxivat de l'original el 25 octubre 2012. [Consulta: 25 desembre 2013].
  90. Sauer, Paul. «Ultimate Factories» (en anglès). Facts: BMW. National Geographic. Arxivat de l'original el 24/12/2013. [Consulta: 24 desembre 2013].
  91. «BMW Group once again sector leader in the Dow Jones Sustainability Index. World's most sustainable automotive company in 2016» (en anglès). www.automotiveworld.com. Arxivat de l'original el 9 octubre 2017. [Consulta: 9 octubre 2017].
  92. «BMW Group once again sector leader in the Dow Jones Sustainability Index. World's most sustainable automotive company in 2016» (en anglès). www.bmwgroup.com. Arxivat de l'original el 9 octubre 2017. [Consulta: 9 octubre 2017].
  93. «BMW Group once again sector leader in Dow Jones Sustainability Index» (en anglès). bmwgroup.com. Arxivat de l'original el 31/12/2015.
  94. «BMW AG» (en anglès). Arxivat de l'original el 3 abril 2018. [Consulta: 3 abril 2018].
  95. «Carbon Disclosure Project Reveals Global Top 10; Apple and Amazon Don't Respond» (en anglès). www.environmentalleader.com. Arxivat de l'original el 9 octubre 2017. [Consulta: 9 octubre 2017].
  96. «Carbon Disclosure Project recognises BMW Group for the exemplary transparency of its climate protection activities - Number One Automotive Manufacturer in the CDP Global 500 ranking» (en anglès). www.bmwgroup.com. Arxivat de l'original el 9 octubre 2017. [Consulta: 9 octubre 2017].
  97. «BMW Group : Sustainable Value Report 2012 : Sustainability management» (en anglès). bmwgroup.com. BMW Group, 16-05-2014. Arxivat de l'original el 31/12/2015.
  98. Bird, J; Walker, M «BMW A Sustainable Future?» (en anglès). Wild World, 2005, pàg. 11.
  99. «Record first quarter for BMW Group sales» (en anglès). Arxivat de l'original el 20 abril 2018. [Consulta: 20 abril 2018].
  100. «About DriveNow Car Sharing from BMW & Sixt» (en anglès). www.drive-now.com. Arxivat de l'original el 27 /6/2018. [Consulta: 27 /6/2018].
  101. «BMW Group takes top prize at the 2012 Corporate Entrepreneur Awards for premium car-sharing joint venture DriveNow. Jury impressed by willingness to trial new models of mobility» (en anglès). Electricdrive.org, 30-10-2012. Arxivat de l'original el 2 octubre 2013. [Consulta: 29 setembre 2013].
  102. «Alphabet Business Mobility solutions» (en anglès). www.bmwgroup.com. Arxivat de l'original el 17 maig 2019. [Consulta: 22 juliol 2019].
  103. «Corporate car sharing scheme claims to be a first» (en anglès). www.fleetnews.co.uk. Arxivat de l'original el 2 juliol 2019. [Consulta: 2 abril 2012].
  104. «CarSharing by BMW, BMW i, MINI» (en anglès). ReachNow, 13-04-2016. Arxivat de l'original el 8 maig 2016.
  105. «General Overview» (en anglès). Brilliance Auto Official Site. Arxivat de l'General Overview original el 19 gener 2016.
  106. «BMW opens China factory» (en anglès). Testdriven.co.uk, 21-05-2004. Arxivat de l'original el 21/3/2009. [Consulta: 11 abril 2009].
  107. «Brands and Products > BMW Sedan» (en anglès). Brilliance Auto Official Site. Arxivat de l'Brands and Products – BMW Sedan original el 8 juliol 2011.
  108. «BMW launches new plant in Shenyang» (en anglès). english.people.com.cn, 21-05-2004. Arxivat de l'original el 16 octubre 2012. [Consulta: 11 juliol 2019].
  109. «2012 milestones, next year's mission for BMW Brilliance - Chinadaily.com.cn» (en anglès). www.chinadaily.com.cn. Arxivat de l'original el 4 juliol 2019. [Consulta: 4 juliol 2019].
  110. «BMW to Pay $820 Million to China Car Dealers, Group Says» (en anglès). Bloomberg News, 05-01-2015.
  111. «BMW to build 1 billion euro car factory in Hungary» (en anglès). Editorial Reuters U.S. [Consulta: 31 juliol 2018-US].
  112. «Joining rivals, BMW to set up $1bn plant in Mexico» (en anglès). Mexico Star [Consulta: 28 /6/2014].
  113. «BMW Group Report 2020» (PDF) (en anglès). BMW Group p. 93, març 2021. [Consulta: 23 maig 2021].
  114. «Nedcar rescue deal finalised» (en anglès). Dutch News, 01-10-2012. [Consulta: 23 maig 2021].
  115. «VDL Nedcar: no new follow-up order for MINI Countryman» (en anglès). VDL Groep, 15-10-2020. [Consulta: 23 maig 2021].
  116. «Corporate Information: History» (en anglès). BMW South Africa. Arxivat de l'original el 25 abril 2007.
  117. «BMW South Africa – Plant Rosslyn» (en anglès). Bmwplant.co.za. Arxivat de l'original el 27/3/2009. [Consulta: 11 abril 2009].
  118. «Isetta 300 model selection» (en anglès). www.realoem.com. Arxivat de l'original el 26 octubre 2017. [Consulta: 26 octubre 2017].
  119. «Company - History» (en anglès). www.bmwgroup.com. Arxivat de l'original el 26 octubre 2017. [Consulta: 26 octubre 2017].
  120. «This is how BMW became the top selling luxury car company in the U.S.» (en anglès). www.fortune.com. Arxivat de l'original el 28 octubre 2017. [Consulta: 28 octubre 2017].
  121. «Sales by Manufacturer» (en anglès). www.edmunds.com. Arxivat de l'original el 26 octubre 2017. [Consulta: 26 octubre 2017].
  122. «BMW Plant Spartanburg leads U.S. auto exports» (en anglès). Roundel. BMW Car Club of America, abril 2015, pàg. 30. ISSN: 0889-3225.
  123. «Production» (en anglès). BMW Manufacturing Co., LLC.. [Consulta: 27 desembre 2019].
  124. «BMW Group assembles first car in Brazil» (en anglès). press.bmwgroup.com, 09-10-2014. Arxivat de l'original el 21 de desembre 2014. [Consulta: 21 desembre 2014].
  125. «BMW Brazil to export X1 SUVs to US» (en anglès). www.just-auto.com. Arxivat de l'original el 28 octubre 2017. [Consulta: 28 octubre 2017].
  126. 126,0 126,1 126,2 «BMW: Global growth» (en anglès). www.automotivemanufacturingsolutions.com. Arxivat de l'original el 28 octubre 2017. [Consulta: 28 octubre 2017].
  127. «International BMW website» (en anglès). Bmw.in, 11-12-2006. Arxivat de l'original el 17 abril 2009. [Consulta: 11 abril 2009].
  128. «Production of new BMW 5 series begins in Kaliningrad - Pravda.Ru» (en anglès). Arxivat de l'original el 15 febrer 2009.
  129. «BMW: Global growth» (en anglès). Automotive Manufacturing Solutions. Arxivat de l'original el 11 octubre 2019. [Consulta: 28 octubre 2017].
  130. «The Otto's Story» (en anglès). www.bmwottos.ca. Arxivat de l'original el 28 octubre 2017. [Consulta: 28 octubre 2017].
  131. «In photos: The evolution and history of BMW as it turns 100» (en anglès). www.theglobeandmail.com. Arxivat de l'original el 19/3/2018. [Consulta: 28 octubre 2017].
  132. «History of BMW Canada» (en anglès). www.bmwlondon.ca. Arxivat de l'original el 28 octubre 2017. [Consulta: 28 octubre 2017].
  133. «About BMW Japan Corp» (en anglès). www.bmwcareer.jp. Arxivat de l'original el 28 octubre 2017. [Consulta: 28 octubre 2017].
  134. «BMW Philippines» (en anglès). [Consulta: 8 març 2020].
  135. «Philippine auto industry reports 416,637 unit sales in 2019» (en anglès). autoindustriya.com. [Consulta: 3 febrer 2020].
  136. «Introduction to BMW Korea» (en anglès). Arxivat de l'original el 11 agost 2019. [Consulta: 12 agost 2019].

Bibliografia[modifica]

  • Grunert, Manfred; Triebe, Florian. BMW Group Mobile Tradition. Das Unternehmen BMW seit 1916 (en alemany). Múnic: BMW Group Mobile Tradition, 2006. ISBN 978-3-932169-46-5. 
  • Kiles, David. Driven: Inside BMW, the Most Admired Car Company in the World (en anglès). Wiley, 2004, p. 328. ISBN 978-0-471-26920-5. 
  • Mas Godayol, Josep (Director). «BMW. Bayerische Motoren Werke». A: Dos Ruedas. Gran enciclopedia ilustrada de la moto (en castellà). Barcelona: Editorial Delta, 1980, p. 208-227 (vol. I). ISBN 84-85822-02-1. 
  • Noakes, Andrew. BMW. Vom 328 Roadster und der Isetta bis zum 5er Gran Turismo (en alemany). Bath: Parragon Books. ISBN 978-1-4075-6814-0. 
  • Schrader, Halwart. BMW. Passion – Power – Perfektion. (en alemany). Stuttgart: Motorbuch-Verlag, 2011. ISBN 978-3-613-03378-8. 
  • Schrader, Halwart. Typenkompass BMW (en alemany). Stuttgart: Motorbuch, 2004. ISBN 3-613-02386-5. 
  • Werner, Constanze. Kriegswirtschaft und Zwangsarbeit bei BMW (en alemany). Múnic: Oldenbourg, 2006. ISBN 978-3-486-57792-1. «Im Auftr. von MTU Aero Engines und BMW Group» 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: BMW