Bachem Ba 349

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'aeronauBa 349 Natter
Tipusinterceptor Modifica el valor a Wikidata
FabricantAlemanya NaziBachem
Dissenyat perErich Bachem Modifica el valor a Wikidata
Primer vol1 de març de 1945
EstatRetirat
ConflicteSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Construïts11 avions de producció (Ba 349B)

El Bachem Ba 349 Natter (en anglès: colúbrid, escurçó en alemany)[nota 1] va ser un caça interceptor experimental alemany de la Segona Guerra Mundial que funcionava de manera molt semblant als míssils terra-aire d'avui dia. Després d'un enlairament vertical, que eliminava la necessitat dels aeròdroms, la major part dels vols amb objectiu de bombarders aliats va ser controlat per un pilot automàtic. El paper primordial del pilot relativament no entrenat era apuntar l'avió al seu bombarder objectiu i disparar el seu armament de coets. El pilot i el fuselatge que conté el coet-motor aterrarien amb paracaigudes separats, mentre que la secció frontal es desprenia. L'únic vol d'enlairament vertical tripulat l'1 de març de 1945 va acabar amb la mort del pilot de proves, Lothar Sieber.

Disseny i desenvolupament[modifica]

La Luftwaffe buscava, a principis de 1944, una arma amb la qual combatre més eficaçment als bombarders aliats, i en conseqüència el Ministeri de l'Aire alemany va sol·licitar a Heinkel, Junkers, Messerschmitt i Bachem un aparell que, al capdavall, no era sinó un míssil tripulat. Amb la superioritat aèria posant en dubte a la Luftwaffe pels aliats, bombardejant els llocs mes protegits del Reich el 1943, les innovacions radicals eren necessàries per superar la crisi. Els míssils superfície-aire semblaven ser un mètode molt prometedor per contrarestar l'ofensiva de bombardejos aliats i es van iniciar diversos projectes, però sempre amb problemes d'orientació i dels sistemes de detonació, que van impedir la generalització d'aquests sistemes.[1] Proporcionar als míssils un pilot que pogués controlar l'arma durant la crítica fase terminal va ser un enfocament que oferia una solució en aquests moments. Una sèrie de dissenys senzills es van proposar, més propensos a utilitzar un pilot que reduís l'àrea frontal. El disseny favorit va ser el Heinkel P.1077 "Julia", que es va enlairar d'un ferrocarril i va aterrar en un patí o com el Messerschmitt Me 163 Komet.

Es va optar per desenvolupar el projecte Bachem BP 20 Natter (escurçó), al qual es va adjudicar la denominació oficial Ba 349. El departament de disseny de Bachem, dirigit pels enginyers Erich Bachem i H. Bethbeder, va desenvolupar una cèl·lula relativament tosca, preocupant sobretot de la facilitat de fabricació per obrers no especialitzats, i prescindint de muntatges complicats.

Les ales eren molt curtes i no tenien alerons, de manera que el control de l'eix de guerxament s'efectuava mitjançant la utilització diferencial dels timons de profunditat. El fuselatge incloïa una petita cabina, i un motor de coet Walter 109-509-2, capaç de produir 1.700 kg d'embranzida durant 70 segons a tota potència, però també de funcionar amb una potència de només 150 kg per augmentar l'autonomia. L'avió havia de ser llançat verticalment, per a això utilitzava l'energia de quatre coets Schmidding 109-533 de combustible sòlid, cadascun dels quals produïa 1.200 kg d'embranzida durant 10 segons, i després es desprenien.[2][3]

El primer dels quinze Natter fabricats per al programa de proves van estar disponibles a l'octubre de 1944 i van ser utilitzat per a proves de pilotatge sense motor, remolcat per un Heinkel He 111. Després de les proves de planatge pilotat, al desembre de 1944 el programa va introduir vols no tripulats utilitzant només els coets acceleradors. El primer llançament vertical amb coets acceleradors i vol sostingut, encara sense pilot, va tenir lloc el 23 de febrer de 1945. Pocs dies després, el 28 del mateix mes, el pilot de proves Lothar Siebert es va matar en el curs del primer i únic llançament vertical pilotat, en desprendre en vol la coberta de la cabina i caure l'avió en picat des d'uns 1.500 m.[4]

Les tàctiques d'utilització desenvolupades per al Natter van incloure un pilot automàtic per al llançament vertical, mentre que el pilot s'encarregava del control manual quan l'avió es trobava sobre els bombarders que s'aproximaven. Un lleu picat permetia al Natter atacar desprenent el morro per deixar lliure una bateria de 24 coets Föhn de 73 mm. Una vegada llançats l'avió havia de volar fora de la zona de combat, i el pilot es preparava per saltar. Quan el pilot havia deixat anar els seus corretjams, desprenia tota la secció del morro desacoblant la palanca de comandament i desplaçant-la cap endavant per alliberar les assegurances, i deixant anar després els dispositius mecànics per separar el morro de la resta del fuselatge. D'aquesta manera el corrent d'aire empenyia lluny la secció davantera del fuselatge, i amb la desacceleració de la secció posterior en fer funcionar un paracaigudes de frenada i recuperació, el pilot quedava lliure, i podia descendir amb el seu propi paracaigudes. La recuperació prevista de la secció de popa del fuselatge permetia la utilització posterior del motor coet Walter en nous exemplars.

Llegat[modifica]

Les forces dels EUA van arribar a la fàbrica en Waldsee, a l'abril, però un petit nombre de personal havien traslladat Bachem adaptats i els restants deu models B amb ells. Aviat els americans els van atrapar de nou i va capturar quatre exemplars, sis dels deu van ser cremats. Diverses fonts asseguren que la unitat operativa de Natters va ser creat per voluntaris en Kirchheim Teck, però no va dur a terme totes les operacions, però les proves d'això no són concloents.[5] De manera similar, all Japó durant els últims dies de la Guerra del Pacífic, l'empresa Mizuno sota les ordres de l'Armada Imperial Japonesa va desenvolupar una aeronau similar al Natter: l'interceptor coet suïcida Izuno Shinryu [6] va ser el resultat. Hauria estat armat amb coets aire-aire no guiat muntats sota les seves ales i utilitzat, com el Natter, per la intercepció d'aeronaus enemigues, així com un morro d'ogives muntades per ser usat en atacs suïcides.

Variants[modifica]

Ba 349A Versió de producció inicial; de 50 exemplars demanats per la Luftwaffe i 150 per les SS, es van completar 20 aproximadament, que no van arribar a utilitzar-se en operacions.

Ba 349B Versió millorada amb àrea de la cua incrementada i motor Walter 109-509C més potent, que proporcionava una embranzida màxim de 2.000 kg i un control més efectiu a un règim per sota dels 200 kg.

Plataformes de llançament al Bosc de Hasenholz[modifica]

Hi ha tres plataformes de llançament per a la Bachem Ba 349 en el bosc prop de Hasenholz Kirchheim/Teck situat a les coordenades country 48° 37′ 42.2″ N, 9° 29′ 57.4″ E / 48.628389°N,9.499278°E / 48.628389; 9.499278,country 48° 37′ 42″ N, 9° 29′ 53.5″ E / 48.62833°N,9.498194°E / 48.62833; 9.498194 i country 48° 37′ 39.8″ N, 9° 29′ 54″ E / 48.627722°N,9.49833°E / 48.627722; 9.49833. És tot el que queda dels actius de llançament construïts el 1945. Les tres plataformes de llançament s'organitzen en forma de triangle equilàter, els costats apunten cap a l'est i el sud. La distància entre les plataformes de llançament és de, aproximadament, 50 metres. Els coixinets de formigó circular en la qual els Bachem Ba 349 i les seves torres de llançament una vegada es van disparar encara existeixen. Al centre de cadascuna de les tres plaques de formigó és un forat quadrat d'aproximadament 50 centímetres de profunditat, que va servir com a base de la torre de llançament. Al costat de cada forat un tub, talla a nivell del sòl, el que probablement va ser un cop a la fossa de cables. La plataforma de llançament Natter en Kirchheim (Teck) podrien ser els únics vestigis d'aquestes plataformes de llançament de coets d'accés públic encara sobre el terreny. L'antic lloc de prova per als Natter a Baden-Württemberg sobre Heuberg prop de Stetten am kalten Markt es troba en una zona militar activa, i, per tant, no accessible als turistes.[5]

Supervivents i rèpliques[modifica]

Un Bachem Ba349 amb el seu armament de coets a Farnborough (Gran Bretanya) el 1946. L'esvàstica no és autèntica.

Tres Ba 349As sobrevivien fins avui. El Natter exposat al Deutsches Museum de Múnic es diu que ha estat reconstruït en part per peces que van sobreviure al final de la guerra.[7] Dos es troben en els Estats Units:

  • Un Ba 349A restaurat està en exhibició en el Centre Udvar-Hazy de la Smithsonian Institution, prop de Washington, DC Aquest avió va ser capturat al final de la guerra i traslladat a Freeman Field, Indiana, per la seva avaluació. Se li va donar el nom de equip estranger capturat T2-1.
  • La Força Aèria dels EUA va transferir l'aeronau al Museu Nacional de l'Aire (actualment el Museu Nacional de l'Aire i l'Espai), l'1 de maig de 1949. L'aeronau va ser emmagatzemada durant molts anys al museu de preservació Paul E. Garber per a la seva restauració, i en el Magatzem de Suitland, Maryland abans de sotmetre a una completa restauració. És un dels primers avions que es van traslladar al nou centre el 2004.[8]
  • Un altre model pendent a Garber de Ba 349A segueix en el servei de restauració i els plans són desconeguts.

Especificacions (Ba 349 A1)[modifica]

Ba 349

Dades de Bachem-Werk, Projekt Natter BP20/Barak 1, Waldsee-Württemberg, 27 November 1944

Característiques generals

Rendiment

  • Velocitat màxima: 800 km/h (a nivell del mar)
  • Sostre de servei: 12000
  • Ràtio d'ascens: 193,5 s (62 segons a aconseguir l'altitud de combat)

Armament

Vegeu també[modifica]

Notes[modifica]

  1. En general, mal traduït en anglès com a "Viper" o "Adder". Tanmateix, aquests termes sempre es refereixen a serps verinoses, mentre que Natter tradicionalment denota una serp no verinosa, especialment la serp d'herba comú d'Europa (Natrix natrix). Tècnicament, la traducció literal de l'anglès Natter seria "colubrid"; no hi ha terme vernacular de la llengua corresponent.

Referències[modifica]

  1. Dryden, 1945, p. 1–11.
  2. Reyle 1998, pp. 70–73.
  3. Bachem-Werk 1944, pp. 183–185.
  4. El mundo de la aviación : modelos, técnicas, experiencias de vuelo. (en castellà). V. 1. Barcelona: Planeta-De Agostini, 1989, p. 112. ISBN 84-395-1011-X. 
  5. 5,0 5,1 Gooden 2006, pp. 106–107.
  6. III, Edwin Dyer,. «Mizuno Shinryu» (en anglès). j-aircraft.org. [Consulta: 1r maig 2018].
  7. Lommel 1998, p. 140.
  8. «Bachem Ba 349 B-1 Natter (Viper)». Smithsonian National Air and Space Museum. Arxivat de l'original el 2015-03-20. [Consulta: 20 març 2015].

Bibliografia[modifica]

  • Dryden, Hugh L. German Guided Missile Development. Memorandum for the Commanding General Army Air Forces. Army Air Forces, Octubre 1945 [Consulta: 1r maig 2018]. 
  • Enciclopèdia Il·lustrada de l'Aviació: Vol.2, pags. 495-96, Edit. Delta, Barcelona. 1982 ISBN 84-85822-36-6
  • Ford, Brian. Armes secretes alemanyes: Blueprint per Mart (Ballantine s Illustrated Història de la Segona Guerra Mundial, les armes de llibres No.5). New York: Ballantine Books, 1969. ISBN 3-89555-087-6. Nova York: Ballantine Books, 1969. ISBN 3-89555-087-6.
  • Gooden, Brett A. Projekt Natter, Last of the Wonder Weapons: The Luftwaffe s Vertical Take-Off Rocket Interceptor.
  • Green, William. Warplanes of the Third Reich. Green, William. Warplanes del Tercer Reich. Londres: Macdonald i Jane 's Publishers Ltd, 1970 (Quarta impressió de 1979). ISBN 0-356-02382-6.
  • Green, William. Rocket Fighter (Ballantine s Illustrated History of World War II, Weapons Book No.20). Green, William. Rocket Fighter (Ballantine s Illustrated Història de la Segona Guerra Mundial, les armes de llibres No.20). Nova York: Ballantine Books, 1971. ISBN 0-345-25893-2.
  • Lommel, Horst. Der Erste bemannte Raketenstart der Welt (en alemany). Lommel, Horst. Der Erste bemannte Raketenstart der Welt (en alemany). Stuttgart, Germany: Motorbuch Verlag, 2nd edition 1998. ISBN 3-613-01862-4. Stuttgart, Alemanya: Motorbuch Verlag, 2 ª edició 1998. ISBN 3-613-01862-4.
  • Lommel, Horst. Das bemannte Geschoß Ba 349 "Natter": Die Technikgeschichte (en alemany). Lommel, Horst. Das bemannte Geschoß Ba 349 "Natter": Die Technikgeschichte (en alemany). Saarbrücken, Germany: VDM Publishing, ISBN 3-925480-39-0. Saarbrücken, Alemanya: VDM Publishing, ISBN 3-925480-39-0.
  • Lommel, Horst. Vom Höhenaufklärer bis zum Raumgleiter - Geheimprojekte der DFS 1935 - 1945 (en alemany). Lommel, Horst. Vom Höhenaufklärer bis zum Raumgleiter - Geheimprojekte der DFS 1935 - 1945 (en alemany). Stuttgart, Germany: Motorbuch Verlag, 2000. ISBN 3-613-02072-6. Stuttgart, Alemanya: Motorbuch Verlag, 2000. ISBN 3-613-02072-6.
  • Maloney, Edward T. Kamikaze: The Okha Suïcidi Flying Bomb, Bachem Ba 349A "Natter" and Fzg 76 "Reichenberg" (Aero Series 7). Maloney, Edward T. Kamikaze: El Suïcidi Okha Flying Bomb, Bachem Ba 349A "Natter" i Fzg 76 "Reichenberg" (Aero Sèrie 7). Fallbrook, CA: Aero Publishers Inc, 1966. Fallbrook, CA: Aero Publishers Inc, 1966.
  • Miranda, J. and Mercat, P. Vertical Takeoff Fighter Aircraft of the Third reich (Luftwaffe Profile Series No.17). Miranda, J. i Mercat, P. Enlairament vertical de les aeronaus de combat de la Tercera reich (Luftwaffe perfil de la sèrie nº 17). Atglen, PA: Schiffer Publishing, 2001. ISBN 0-7643-1435-1. Atglen, PA: Schiffer Publishing, 2001. ISBN 0-7643-1435-1.
  • Myhra, David. Bachem Ba 349 Natter (X-Plans of the Third Reich). Myhra, David. Bachem Ba 349 Natter (X-Plans del Tercer Reich). Atglen, PA: Schiffer Publishing, 1999. ISBN 0-7643-1032-1. Atglen, PA: Schiffer Publishing, 1999. ISBN 0-7643-1032-1.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bachem Ba 349