Badia d'Algesires

(S'ha redirigit des de: Badia de Gibraltar)
Per a altres significats, vegeu «Algesires».
Infotaula de geografia físicaBadia d'Algesires
Imatge
TipusBadia Modifica el valor a Wikidata
Part demar Mediterrània Modifica el valor a Wikidata
Map
 36° 07′ 48″ N, 5° 23′ 42″ O / 36.13°N,5.395°O / 36.13; -5.395
Dades i xifres
Profunditat400 m Modifica el valor a Wikidata
Mida8 (amplada) km
Mapa del segle xviii.

La badia d'Algesires és una badia situada al sud d'Espanya, a l'estret de Gibraltar, tancada a l'est per la península homònima, on es troba el penyal de Gibraltar. Té uns 10 km de llarg per uns 8 d'ample, el que es tradueix en una superfície de 7.500 hectàrees, amb profunditats de fins a 400 m al centre de la badia.

Les seves riberes pertanyen, d'oest a est i en sentit horari, als municipis d'Algesires, Los Barrios, San Roque i La Línea de la Concepción (a la província espanyola de Cadis).

En les seves ribes hi ha dues actius ports, el de Gibraltar i el d'Algesires (el qual, amb el nom de Port Badia d'Algesires, ocupa la pràctica totalitat de la riba espanyola).

Dos fars senyalitzen l'entrada a la badia, el de punta d'Europa, a Gibraltar, a l'est, i el de Punta Carnero, a la costa algesirenya, a l'oest.

Polèmiques[modifica]

La badia d'Algesires és escenari continu de protestes de grups ecologistes, els quals denuncien especialment l'anomenat Bunkering . Aquesta activitat consisteix en el traspàs de petroli o derivats d'aquest d'un vaixell a un altre en el mar. S'han produït en els últims anys accidents de gavarres destinades a aquesta activitat, especialment amb destinació a Gibraltar, que s'han traduït en abocaments de fuel i altres derivats.

Aproximadament es transvasen 5 milions de tones de fuel marí cada any. Aquests transvasaments els porten a terme sobretot tres companyies amb base a Gibraltar.

També ha sorgit polèmica la presència de vaixells caçatresors a la badia durant l'any 2007 que, segons les autoritats espanyoles han pogut espoliar jaciments arqueològics subaquàtics d'importància.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Badia d'Algesires