Ballet de l'Òpera Nacional de París

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBallet de l'Òpera Nacional de París
(fr) Ballet de l'Opéra national de Paris Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Ballarins del Ballet de l'Òpera de París saludant després d'actuar a Rain, en 2011 Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuscompanyia de ballet Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballarts escèniques Modifica el valor a Wikidata
UtilitzaÒpera Garnier Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Part deAcadémie Royale de Musique Modifica el valor a Wikidata

Lloc weboperadeparis.fr Modifica el valor a Wikidata
Facebook: operadeparis Twitter (X): BalletOParis Instagram: balletoperadeparis Youtube: UCe-z28nNBebn0zxrOYgb7JA Musicbrainz: d2b4255f-09c1-4413-ac2f-ba358a5effda Modifica el valor a Wikidata

El Ballet de l'Òpera Nacional de París, format en 1669 per encàrrec de Jean-Baptiste Colbert, és la companyia de dansa clàssica acadèmica més antiga que encara està en actiu. Des de 1875 té residència a l'Òpera Garnier de París. En l'actualitat la directora és l'eminent Aurélie Dupont.

Està lligat a l'escola de dansa de l'Òpera de París, que es va fundar en 1713 i que és l'escola de dansa occidental més antiga i de prestigi mundial, i al Grup de Recerca Coreogràfica de l'Òpera de París.

Entre els ballarins i les ballarines més destacats d'aquella primera època destaquen Pécourt, Blondy, Jean Dauberval, Gardel, La Fontaine, Camargo i Maria Sallé. El ballet incorporà l'acció, en la qual la pantomima té un pes important, i s'allibera de màscares i mirinyacs.[1]. Actualment la llista en seria interminable.

El 2013 el ballet comptava amb 154 ballarins, dels quals 18 eren "estrelles" i 14 "primers ballarins", la majoria formats a l'escola de dansa de l'Òpera. Els ballarins entren als setze anys, per concurs, a l'escola i se solen retirar abans dels quaranta o màxim quaranta-dos anys. El ballet té una jerarquia particular des de les inferiors "quadrilles", passant després a "choryphées", a les tres que participen en els grans ballets de repertori i altres nous que s'hi van incorporant: "sujets", "premiers danseurs" i "étoiles".

Referències[modifica]

  1. Enciclopèdia, 2004, p. 1.616.

Bibliografia[modifica]

La Gran Enciclopèdia en Català. edicions 62, 2004. ISBN 84-297-5431-8. 

Enllaços externs[modifica]