Banca Privada d'Andorra

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Banca Privada d'Andorra
Tipus Societat anònima
Fundada 1957
Seu Escaldes-Engordany, Andorra Andorra
Serveis Banca Privada
Filials Banco de Madrid
Lloc web www.bpa.ad

Banca Privada d'Andorra (BPA) és una entitat bancària del Principat d'Andorra. La totalitat del capital és andorrà i va ser fundada l'any 1957. La seva activitat se centra en la banca privada i està present a sis països: Andorra, Espanya, Suïssa, Luxemburg, Panamà i Uruguai.

Banca Privada d'Andorra va iniciar la seva activitat l'any 1958 sota la denominació de Banca Cassany. L'any 1994 va canviar la seva denominació per Banca Privada d'Andorra, SA. BPA opera sota la regulació i la supervisió de l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), òrgan tècnic executiu de l'autoritat financera del Principat d'Andorra.

Banca Privada d'Andorra forma part de l'Associació de Bancs Andorrans (ABA), creada l'11 de novembre de 1960 que regula el sector bancari. El 2010 va adquirir Banco de Madrid a Kutxa,[1] i el 2011 el 55% de les participacions del grup Interdin.[2]

Història[modifica | modifica el codi]

Banca Privada d'Andorra va ser creada l'any 1957 sota la denominació de Banca Cassany i va iniciar la seva activitat l'any 1958. El 1993 Caixa Catalunya [3] va entrar en l'accionariat de BPA i l'entitat va canviar la seva denominació a Banca Privada d'Andorra, SA.

A partir del 2000, data en què Caixa Catalunya va sortir de l'accionariat de BPA, el banc va passar a estar controlat per capital 100% andorrà. BPA va iniciar l'any 2003 un pla d'expansió internacional per consolidar la seva presència al món que l'ha portat a tenir presència a sis països. Com a part del pla de creixement de BPA a Espanya, BPA va adquirir el juliol de 2011 Banco de Madrid, entitat de banca privada fins aleshores propietat de la Kutxa (Caja de Ahorros de Guipúzcoa y San Sebastián) i es va convertir en la primera entitat andorrana a obtenir llicència bancària a Espanya.[4]

També l'any 2011 BPA va culminar la compra de la societat de valors Interdin S.A., novena en rànquing de societats per volum de negociació. El procés d'expansió a Espanya va continuar l'any 2012, any en què BPA va aconseguir incrementar un 50% el volum de recursos gestionats gràcies a la compra de la gestora de patrimonis Nordkapp al Banco de Valencia.[5]

Estructura organitzativa[modifica | modifica el codi]

El Consell d'Administració de BPA està compost per:

 • Higini Cierco Noguer. President
 • Ramon Cierco Noguer. President
 • Joan Pau Miquel Prats. Conseller delegat
 • Anna Maria Zamora Bonet. Consellera
 • Bonaventura Riberaygua Sasplugas. Conseller
 • Ricard Climent Meca. Conseller
 • Frederic Borràs Pàmies. Conseller
 • Rosa Castellón Sánchez. Secretària

Filials[modifica | modifica el codi]

BPA desenvolupa la seva activitat de banca privada a sis països mitjançant una sèrie de societats filials repartides arreu de sis països:

 • Andorra: Banca Privada d'Andorra, S.A.
 • Espanya: Banco Madrid, S.A. BMGA SGIIC, S.A.U, Interdin S.V.B.
 • Suïssa: BPA-IPWM S.A.
 • Luxemburg: BPA Financing S.àr.l.
 • Panamà: Banca Privada d'Andorra (Panamá), S.A., BPA Valores S.A.
 • Uruguai: Noswey, S.A.

Gestió de Patrimonis[modifica | modifica el codi]

El 2011 el volum d'actius sota gestió del Grup BPA va superar els 5.000 milions d'euros, dels quals més de 2.000 corresponien a la seva activitat en el mercat espanyol, principalment a través de Banco de Madrid.[6] El Grup ha obtingut diversos reconeixements internacionals per la seva activitat dins l'àrea de gestió de patrimonis.

El 2011 Citywire va qualificar els gestors del fons BPA International Selection Fund Dolphin Equities amb el ràting A, mentre que la publicació FundsPeople els va incloure entre els deu millors gestors espanyols de 2011.

El 2012, després de l'adquisició de Nordkapp, el Grup BPA gestionava 45 fons d'inversió i 70 SICAV, i se situava entre les 15 entitats amb un nombre de SICAV gestionades més elevat a Espanya.[7]

Responsabilitat Corporativa[modifica | modifica el codi]

El 2011 BPA va destinar el 17,53% dels seus beneficis a activitats relacionades amb la responsabilitat corporativa en l'àmbit econòmic, social i mediambiental. Les iniciatives d'àmbit social, que inclouen aspectes laborals, programes per a la comunitat, activitats esportives, representen el 97,23% dels recursos dedicats per BPA a la responsabilitat corporativa.

El Grup va revalidar l'any 2011 la certificació d'Empresa Familiarment Responsable que atorga la Fundació Másfamilia, amb l'aval del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat espanyol.[8]

BPA desenvolupa gran part de les seves activitats de responsabilitat corporativa a través de la Fundació Privada Banca Privada d'Andorra, entitat sense ànim de lucre que va néixer l'any 2008 amb l'objectiu d'afavorir projectes i serveis que representen una millora per als ciutadans, des del punt de vista assistencial, sociolaboral i mediambiental.[9]

La Fundació promou projectes propis i altres en col·laboració amb associacions i entitats andorranes, i té com a actuacions prioritàries la integració de col·lectius vulnerables i la formació de professionals de l'àmbit social.

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. «BPA compra Banco Madrid por más de cien millones» (en castellà). Expansión, 17 de març del 2010. [Consulta: 17 de novembre de 2011].
 2. «Banca Privada d'Andorra adquireix el 55% del grup Interdin». Diari d'Andorra, 16 de novembre de 2011. [Consulta: 17 de novembre de 2011].
 3. Error en el títol o la url.La Vanguardia. «», 6 de noviembre de 1993.
 4. Error en el títol o la url.Banca Privada d'Andorra. «», 20 de julio de 2012.
 5. Error en el títol o la url.Banco de Madrid. «», 20 de noviembre de 2012.
 6. Error en el títol o la url.Revista Inversión y Finanzas. «», 19 de octubre de 2012.
 7. Error en el títol o la url.Banco de Madrid. «», 20 de noviembre de 2012.
 8. Error en el títol o la url.Banca Privada d'Andorra. «», 27 de noviembre de 2012.
 9. Error en el títol o la url.Banca Privada d'Andorra. «», 27 de noviembre de 2012.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]