Banca Privada d'Andorra

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Banca Privada d'Andorra
Tipus Societat anònima
Fundada 1957
Seu Escaldes-Engordany, Andorra
Persones clau Higini Cierco i Ramon Cierco, presidents
Serveis Banca Privada
Filials Banco de Madrid
Lloc web www.bpa.ad

Banca Privada d'Andorra (BPA) és una entitat bancària de capital 100% andorrà fundada l’any 1957. La seva activitat se centra en la banca privada i està present a sis països: Andorra, Espanya, Suïssa, Luxemburg, Panamà i Uruguai. Banca Privada d'Andorra va iniciar la seva activitat l'any 1958 sota la denominació de Banca Cassany. L’any 1994 va canviar la seva denominació per Banca Privada d’Andorra, SA. BPA opera sota la regulació i la supervisió de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), autoritat del sistema financer andorrà que exerceix les seves funcions amb independència de l’Administració general. Banca Privada d’Andorra forma part de l’Associació de Bancs Andorrans (ABA), creada l’11 de novembre de 1960 que regula el sector bancari. BPA va adquirir Banco Madrid el juliol de 2011.

Història[modifica | modifica el codi]

Banca Privada d'Andorra va ser creada l'any 1957 sota la denominació de Banca Cassany i va iniciar la seva activitat l'any 1958. El 1993 Caixa Catalunya[1] va entrar en l'accionariat de BPA i l'entitat va canviar la seva denominació a Banca Privada d'Andorra, SA. A partir del 2000, data en què Caixa Catalunya va sortir de l'accionariat de BPA, el banc va passar a estar controlat per capital 100% andorrà.

BPA va iniciar l'any 2003 un pla d'expansió internacional per consolidar la seva presència al món que l'ha portat a tenir presència a sis països. Com a part del pla de creixement de BPA a Espanya, BPA va adquirir el juliol de 2011 Banco de Madrid, entitat de banca privada fins aleshores propietat de la Kutxa (Caja de Ahorros de Guipúzcoa y San Sebastián) i es va convertir en la primera entitat andorrana a obtenir llicència bancària a Espanya.[2] També l'any 2011 BPA va culminar la compra de la societat de valors Interdin S.A., novena en rànquing de societats per volum de negociació.

El procés d'expansió a Espanya va continuar l'any 2012, any en què BPA va aconseguir incrementar un 50% el volum de recursos gestionats gràcies a la compra de la gestora de patrimonis Nordkapp al Banco de Valencia.[3] El gener del 2013, Banco Madrid, la filial espanyola de BPA, va anunciar l’adquisició de la gestora de patrimonis Liberbank Gestión i la formalització d’una aliança estratègica amb Liberbank per desenvolupar productes d’inversió col·lectiva en una única societat, Banco Madrid Gestión de Activos.[4] Posteriorment, el novembre del 2013, Banco Madrid i BMN van assolir un acord en virtut del qual Banco Madrid va adquirir la gestora de Banco Mare Nostrum (BMN) i va passar a gestionar els fons d’inversió que es distribueixen en exclusiva a la xarxa comercial de BMN. Aquesta operació es va fer efectiva el març del 2014. Amb la incorporació de BMN gestión de activos, Banco Madrid va passar a situar-se entre les 15 primeres entitats per volum d’actius sota gestió en el rànquing de Inverco, com fons d'inversió i SICAV, amb més de 4.500 milions.[5]

Estructura organitzativa[modifica | modifica el codi]

El Consell d'Administració de BPA està compost per:

 • Higini Cierco Noguer. President
 • Ramon Cierco Noguer. President
 • Joan Pau Miquel Prats. Conseller delegat
 • Frederic Borràs Pàmies. Conseller
 • Ricard Climent Meca. Conseller
 • Bonaventura Riberaygua Sasplugas. Conseller
 • Rosa Castellón Sánchez. Secretària

Filials[modifica | modifica el codi]

BPA desenvolupa la seva activitat de banca privada mitjançant una sèrie de societats filials repartides arreu de sis països:

 • A Andorra: Banca Privada d’Andorra, S.A.
 • A Espanya: Banco Madrid, S.A. BMGA SGIIC, S.A.U, Interdin S.V.B.
 • A Suïssa: BPA-IPWM S.A.
 • A Luxemburg: BPA Financing S.àr.l.
 • A Panamà: Banca Privada d’Andorra (Panamá), S.A., BPA Valores S.A.
 • A Uruguai: Noswey, S.A.

Gestió de Patrimonis[modifica | modifica el codi]

A tancament del 2013, el Grup BPA presentava un volum total d’actius sota gestió de 7.074 milions d’euros, dels quals 3.660 milions es corresponien a l'activitat en el mercat espanyol mitjançant la filial Banco de Madrid.[6]

El Grup BPA ha obtingut reconeixements internacionals diversos per la seva activitat en l’àrea de gestió de patrimonis. El 2011 Citywire va qualificar els gestors del fons BPA International Selection Fund Dolphin Equities amb el ràting A. Aquesta mateixa publicació va qualificar el 2012 el gestor del fons BPA Fondo Ibérico Acciones FI amb el ràting A, qualificació que va ser revalidada el gener del 2013. Així mateix, va ser qualificat com el millor fons en renda variable nacional el 2010 i el millor fons de la seva categoria a 3 anys (2010-2012)segons Bloomberg i Inverco, respectivament. BPA Ibérico Acciones, gestionat per Banco Madrid i que el març del 2013 va passar a denominar-se Banco Madrid Ibérico Acciones, va obtenir el 2012 les quatres estrelles de Morningstar, amb les que va assolir la categoria de bronze atorgada per aquesta firma d’anàlisi.[7] Un dels fons d’inversió comercialitzats més recentment, Banco Madrid SICAV Selección, ha estat qualificat com el número 1 de 25 de la seva categoria segons el rànquing d’Expansión (gener del 2014). Altres fons que han obtingut reconeixements són Banco Madrid Ahorro amb cinc estrelles Morningstar (Rating 3Yr) i Banco Madrid Mundial (quatre estrelles Morningstar).

Banco Madrid, la filial del grup BPA a Espanya, va ser anomenada el 2013 la Millor Entitat de Banca Privada a Espanya per la publicació econòmica Capital.[8] A més a més, el fons Banco Madrid Renta Fija va ser conegut per Inverco com el millor fons espanyol de renda fixa europea el període 2011-2013, i el desembre del 2013 va ser distingit amb la màxima qualificació de cinc estrelles del rànquing quantitatiu de Morningstar.[9] Banco Madrid va guanyar el 2013 la competició de carteres de fons d’inversió d’Expansión i AllFunds, de manera que va rebre l’or a la millor cartera conservadora i la plata a la segona millor cartera agressiva.[10]

En SICAV, la firma d’anàlisi VDOS va confirmar a Banco Madrid com a líder en rendibilitat en Espanya el 2012, amb sis societats entre les 15 més rendibles de l’any 2012.[11] Segons les dades de VDOS, Banco Madrid va ser l’entitat amb major captació de patrimoni en SICAV el 2013, amb una captació neta de 269 milions d’euros. El març del 2014 Banco Madrid ocupava la posició 13 del rànquing de gestores per volum, amb 71 SICAV i un patrimoni proper als 700 milions d’euros.[12] L’entitat se situa en el Top10 del rànquing d’Euromoney.

Responsabilitat corporativa[modifica | modifica el codi]

El 2013 BPA va destinar el 21,02% dels seus beneficis a activitats relacionades amb la responsabilitat corporativa en l’àmbit econòmic, social i mediambiental. Les iniciatives d’àmbit social, que inclouen aspectes laborals, programes per a la comunitat, activitats esportives, representen el 94,54% dels recursos dedicats per BPA a la responsabilitat corporativa. El Grup va revalidar l’any 2013 la certificació d’Empresa Familiarment Responsable que atorga la Fundació Másfamilia, amb l’aval del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat espanyol.

BPA desenvolupa gran part de les seves activitats de responsabilitat corporativa a través de la Fundació Privada Banca Privada d’Andorra, entitat sense ànim de lucre que va néixer l’any 2008 amb l’objectiu d’afavorir projectes i serveis que representen una millora per als ciutadans, des del punt de vista assistencial, sociolaboral i mediambiental.[13] La Fundació promou projectes propis i altres en col·laboració amb associacions i entitats andorranes, i té com a actuacions prioritàries la integració de col·lectius vulnerables i la formació de professionals de l’àmbit social.

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]