Bancada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «bancada (nàutica)».
Bancada d'un trepant de peu

La bancada és una peça generalment metàl·lica que fa de suport a un conjunt d'elements, ja siguin mecànics o elèctrics.

En les màquina eina la bancada realitza dues funcions principals. La primera és suportar la resta d'elements que conformaran la màquina, i alhora donar rigidesa al conjunt. En segon lloc, caldrà que absorbeixi les vibracions generades pel procés, i que no es volen transmetre a terra.

Materials[modifica]

Per poder realitzar aquestes funcions, cal que sigui un element resistent i rígid, ja que generalment aguantarà esforços considerables. Per aquest motiu hi ha diferents materials a utilitzar en la seva construcció. Les bancades fabricades d'una sola peça són de fosa. Els avantatges que aporta són la fabricació per emmotllament, l'esmorteïment de les vibracions i la gran variabilitat de formes que es poden crear. El desavantatge principal és la gran quantitat de material a utilitzar i sobretot el cost que comporta fer els motlles de grans dimensions requerits per tirades curtes o per maquinària a mida. Per aquests motius també s'està tendint a la fabricació de bancades mitjançant xapa soldada d'uns 3 o 5 mil·límetres. De les seves característiques cal destacar la major rigidesa, la utilització menys material en la seva fabricació i la possibilitat d'adaptar-se millor a geometries més complexes. Com a contrapartida es pot dir que en ser més rígides no absorbeixen tan bé les vibracions com les de fosa i s'han de disposar de sistemes més complexos d'esmorteïment per no transmetre-les a terra. Últimament també es tendeix a l'ús d'estructura tubular, per tal d'aconseguir un disseny més robust, però molt lleuger i molt adaptable als requeriments geomètrics de la màquina.

Requeriments[modifica]

A l'hora de dimensionar una bancada cal tenir en compte els següents requisits:

  • El pes dels elements a suportar, i el seu desplaçament
  • Disposició i subjecció de les guies que s'utilitzaran
  • Fixacions o forats que caldrà realitzar sobre la bancada

Els elements característics que es munten sobre la bancada són les guies. Aquest elements permeten el desplaçament dels elements mòbils, que en el cas d'un torn, són el carro porta-eines i el capçal mòbil.

Les guies antigament es fabricaven amb la mateixa colada que la bancada, i per tant eren de fosa, però eren poc residents al desgast. Per aquest motiu s'utilitzen les d'acer trempat o de grafit esferoïdal, i es fixen a la bancada posteriorment.

Bibliografia[modifica]

  • Nikolaev, Anatoli. Máquinas Herramientas, Tomo III. Editorial Pueblo y Educación, 1985.