Bandera d'Espanya

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Bandera d' Espanya
Bandera d'Espanya
Característiques
3:2
Símbol vexil·lològic d'una bandera que es pot utilitzar a terra pels particulars, en edificis civils, estatals i públics
Símbol vexil·lològic d'una bandera normal o "de iure"
Origen "Bandera" naval des de 1785, amb Carles III
Adopció 1978
Bandera d' Espanya amb l'Escut
Bandera d'Espanya amb l'Escut
Característiques
3:2
Símbol vexil·lològic d'una bandera que es pot utilitzar a terra pels particulars, en edificis civils, estatals i públics
Símbol vexil·lològic d'una bandera normal o "de iure"
Origen "Bandera" naval des de 1785, amb Carles III Escut modificat per Llei 33/1981 de 5 d'octubre.
Adopció 1981

La bandera d'Espanya actual va ser adoptada formalment el 6 de desembre de 1978 amb l'aprovació de la vigent Constitució espanyola, la qual al seu article quart diu: 1. La bandera d'Espanya és formada per tres franges horitzontals, vermella, groga i vermella; la groga és de doble amplada que la de cadascuna de les vermelles. Els usos de la bandera van ser regulats per la Llei 39/1981, de 28 d'octubre,[1] que a l'article segon, diu: 1. La bandera d'Espanya, d'acord amb el preceptuat a l'article quart de la Constitució espanyola, és formada per tres franges horitzontals, vermella, groga i vermella; la groga és de doble amplada que la de cadascuna de les vermelles. 2. A la franja groga s'hi podrá incorporar, a la forma que reglamentàriament se senyali, l'escut d'Espanya.

En l'actualitat no hi ha hagut cap desenvolupament reglamentari d'aquesta Llei perquè continua vigent el Reglament de banderes i estendards, guions, insígnies i distintius, aprovat pel Reial decret 1511/1977,[2] de 21 de gener, amb les modificacions relatives a l'escut d'Espanya i al guió del Princep d'Astùries.

Història[modifica | modifica el codi]

L'actual bandera d'Espanya va néixer amb el Reial decret del 21 de maig del 1785, expedit a La Granja de San Ildefonso (Segòvia) per Carles III, quan es va adoptar una nova ensenya per a la marina espanyola.

Es va decidir, d'entre diferents projectes de combinació de colors, per la vermella i groga, segons documents històrics, perquè tenia millor visibilitat des del mar, per poder dotar a la marina espanyola d'un pavelló diferent. No hi ha documents que vinculin la combinació de colors com a provinent de la Corona d'Aragó.[3]

Disseny[modifica | modifica el codi]

Colors[modifica | modifica el codi]

Els colors de la bandera d'Espanya tal com van ser descrits pel Reial Decret 441/1981 de 27 de febrer,[4] són:

Valors CIELAB CIE (Il-luminant C) Web color
DENOMINACIÓ DELS COLORS (SNM-IRANOR) H* C* L* x y Y codi HTML
Roig bandera 35º 70 37 0,614 0,320 9,5 #AA151B
Groc-gualda bandera 85º 95 80 0,488 0,469 56,7 #F1BF00

El disseny bàsic de la bandera d'Espanya és el mateix que el què s'utilitzava entre 1785 i 1931 com a insígnia dels bucs de guerra. Durant la Segona República Espanyola es va fer servir una bandera tricolor de franges de la mateixa mida, substituint el color roig de la franja inferior pel color morat, i en l'escut la corona reial per la corona mural.

Especificacions oficials per a la construcció de la bandera d'Espanya

Durant el règim franquista es va tornar a la bandera bicolor, però adoptant com a escut l'àguila de Sant Joan, aprovada l'11 de febrer de 1938.

Construcció[modifica | modifica el codi]

El disseny de la bandera amb l'escut, regulat a la Regla 3 del Reial Decret 1511/1977,[2] respon a les següents especificacions:

  • L'eix de l'escut ha de situar-se a una distància d'un terç de la vaina, i la seva altura ha de valer dos cinquens de l'ample de la bandera.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bandera d'Espanya