Bandera de les illes Australs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de banderaBandera de les illes Australs
Detalls
Tipusbandera Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perilles Australs Modifica el valor a Wikidata

La bandera de les illes Australs està formada per tres bandes verticals, dues vermelles amb una blanca al mig en la proporció 1/5, 3/5 i 1/5. Els colors són el mateixos que els de la bandera de la Polinèsia Francesa.

En el centre figura el símbol de les illes Australs, de color blau, que consisteix en cinc estrelles envoltant un penu. Les estrelles simbolitzen les cinc illes habitades: Rimatara, Rurutu, Tubuai, Raivavae i Rapa. El penu és l'emblema de l'arxipèlag. És una mà de morter de corall utilitzada per preparar el popoi, una pasta obtinguda de les arrels del taro.

Història[modifica]

L'illa de Rimatara, des del 1856, va utilitzar la mateixa bandera del regne de Tahití amb una creu al centre formada per quatre triangles. Possiblement el disseny va ser suggerit per algun missioner, ja que recorda la creu de l'Orde de Malta. El 1891 es va modificar per incloure la bandera de França en un cantó com a símbol del protectorat, i va ser abolida el 25 d'agost del 1900 amb l'annexió als Establiments Francesos d'Oceania.

Durant la cerimònia d'obertura dels Jocs Inter-Autrals del 2000, es va recuperar la bandera tradicional substituint la creu pel nom de l'illa en lletres majúscules vermelles.

L'illa de Rurutu, des del 1858, va utilitzar una bandera dividida horitzontalment en blanc i vermell i amb una banda blava centrada de l'allargada de mitja bandera amb el nom de l'illa en lletres majúscules blanques. El 1891 es va modificar per incloure la bandera de França en un cantó com a símbol del protectorat, i va ser abolida el 25 d'agost del 1900 amb l'annexió als Establiments Francesos d'Oceania. Modernament s'ha recuperat la bandera tradicional.

Anteriorment la bandera de l'arxipèlag de les illes Australs estava formada per cinc bandes horitzontals representant les cinc illes amb diferents colors.