Baobab

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBaobab
Adansonia Modifica el valor a Wikidata

Baobab africà
Dades
Font defusta de baobab Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitcàpsula Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreMalvales
FamíliaMalvaceae
SubfamíliaBombacoideae
GènereAdansonia Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Tipus taxonòmicAdansonia digitata Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
EpònimMichel Adanson Modifica el valor a Wikidata

Baobab és el nom comú d'un gènere (Adansonia) que conté vuit espècies d'arbres, nadius de Madagascar (el centre de la diversitat amb sis espècies diferents), l'Àfrica continental i Austràlia (amb una espècie cadascuna). L'espècie africana també es dona a Madagascar, però no n'és nadiua.

Taxonomia[modifica]

El nom Adansonia honora Michel Adanson (1727-1806), el naturalista i explorador francès que va descriure A. digitata.

Usos[modifica]

El fruit fa 18 cm de llarg

Les fulles s'utilitzen força com a vegetals en tota la zona africana, incloent-hi Malawi, Zimbàbue i el Sahel. Es mengen tant fresques com en forma d'un polsim sec. A Nigèria, les fulles es coneixen amb el nom de kuka i es fan servir per a fer sopa de kuka. La polpa seca del fruit, després d'haver-ne separat llavors i fibres, es menja directament o barrejada amb civada o llet. Les llavors són sobretot utilitzades per a espesseir la sopa, però també com a fermentador.

Referències culturals[modifica]

  • El baobab és l'arbre nacional de Madagascar.[1]
  • Els baobabs també són utilitzats en forma de bonsai (el més popular és A. digitata).
  • El baobab també és conegut col·loquialment com "l'arbre capgirat" d'acord amb la llegenda àrab que proclama que el dimoni va capgirar l'arbre i el va plantar a l'inrevés, per la qual cosa va quedar amb les arrels a l'aire.
  • En la història d'Antoine de Saint-Exupéry, El petit príncep, el petit príncep estava amoïnat perquè els baobabs (descrits com a "arbres tan gran com esglésies") podrien créixer al seu petit asteroide, ocupant tot l'espai i fins i tot fent-lo explotar.
  • Rafiki, enThe Lion King, fa la seva llar en un baobab.
  • La cantant Regina Spektor té una cançó anomenada Baobabs que va aparèixer en l'edició especial de "Begin To Hope" (2006).
  • Orchestra Baobab és una banda senegalesa.
  • A Malawi, s'utilitza la polpa del fruit per a fer un suc molt ric en nutrients com el calci i la vitamina C. Les clofolles són utilitzades per a produir escalfor.
  • El periodista i escriptor català Xavier Moret va publicar el 2006 un llibre titulat A la sombra del baobab, en què relata un viatge que va fer a Botswana en companyia d'un amic fotògraf per fer bona la llegenda africana segons la qual qui ha dormit a l'ombra d'un baobab torna algun dia a l'Àfrica.

Referències[modifica]

  1. Natural Africa: Madagascar Arxivat 2007-11-16 a Wayback Machine.

Bibliografia[modifica]

  • Canciones infantiles y nanas del baobab: el África negra en 30 canciones infantiles'. Kokinós, 2007. ISBN 978-84-88342-87-4.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Baobab