Baptisme

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aquest article tracta sobre baptisme dels creients. Si cerqueu la recreació d'aquesta escena de la vida de Jesucrist, vegeu «baptisme de Jesús».
Baptisme catòlic

El baptisme o bateig és el primer dels sagraments del cristianisme. El seu nom significa "immersió" i es realitza per simbolitzar l'entrada de la persona a l'Església, amb l'aigua que el renta del pecat anterior. Es va instaurar per imitar la vida de Crist, que abans d'anar a predicar es va fer batejar per Joan Baptista.

El baptisme catòlic[modifica | modifica el codi]

El baptisme catòlic incorpora el cristià en el cos de Crist (com a cèl·lula viva). Això implica que neteja del pecat original i, com que forma part de Crist, es fa en ell fill de Déu.

Normalment es fa de petits per un doble motiu: per iniciar l'educació del nou cristià des de l'inici i perquè, com que segons la doctrina de fe cristiana, és impossible salvar-se sense el bateig, es considera que el més segur és batejar quan abans a la persona. Això no vol dir que l'Església Catòlica afirmi que els no cristians es condemnen a mort.

Al baptisme hi ha un padrí i una padrina, que ajudaran els pares a educar en la fe l'infant i els substituiran en els seus deures si aquests no els atenen. El ritu essencial consisteix a tirar aigua tres vegades sobre el cap del nen, que a vegades és un adult o un adolescent, dient les paraules: "Jo et batejo en el nom del Pare i del Fill i de l'Esperit Sant", i, encara que els ministres ordinaris són el bisbe, el sacerdot o el diaque, en cas de necessitat ho pot fer qualsevol persona si té la intenció de fer el que dicta l'església en aquest ritu. A més, en el ritu ordinari del bateig, també es fa la unció de l'infant amb oli (crisma), se li entrega un ciri (la llum de la fe) i es vesteix de blanc (símbol de la purificació de l'ànima).

El baptisme protestant[modifica | modifica el codi]

La majoria de branques protestants creuen que el baptisme ha de fer-se quan la persona és prou adulta per triar si vol ser cristiana, imitant Jesucrist. Substitueix així el sagrament de la confirmació catòlica. A més a més, algunes esglésies neguen la doctrina del pecat original, per tant no cal avançar el baptisme a la infantesa, quan el nen o nena no ha pogut pecar (per pecar cal fer-ho conscientment).

Es pot realitzar amb aigua sobre el front del nou cristià o per immersió total (sobretot entre els anabaptistes).