Baquates

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàBaquates

Modifica el valor a Wikidata
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Geografia
EstatMarroc Modifica el valor a Wikidata
Coordenades34° N, 5° O / 34°N,5°O / 34; -5
Altar que mostra un tractat de pau signat entre els romans i la tribu dels baquates, representats pel príncep Canartha.

Els baquates (llatí: Baquates; grec antic: Βακουᾶται)[a] van ser un poble amazic important de la Mauritània Tingitana que comença a aparèixer a les fonts durant l'Imperi i s'endinsa al llarg de tota l'antiguitat tardana. Habitaven la part nord de l'Atles Mitjà, entre els macenites i els bavares, dels quals el separava el riu Malva (actual Mulucha). Volúbilis podria haver estat la seva capital.[1][2]

La primera font que els esmenta és el geògraf Claudi Ptolemeu al segle ii, i llavors apareixen consistentment en tractats i llistes de geografia tardanes (segle iii-segle vii).[3] A més, estan força ben testimoniats en l'epigrafia de Volubilis i el seu rerepaís, principalment dels temps d'Hadrià fins a final del segle iii.[2] Hom els ha volgut identificar amb els berghuata de les fonts àrabs, però sembla més raonable que es tracti dels bacoia.[2]

Notes[modifica]

  1. El nom compta amb gran nombre de variants, com ara Vacuatae, Bacauatae o Bacquatae, però l'epigrafia confirma la forma correcta.

Referències[modifica]

  1. Desanges, J. «Baquates». A: Gabriel Camps (dir.). Encyclopédie Berbère. Vol. IX (Baal – Ben Yasla), 1991, p. 1334-1336 [Consulta: 6 desembre 2020]. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Desagnes, Jehan. Catalogue des tribus africaines de l'antiquité classique à l'ouest du Nil. Dakar: Université de Dakar, 1960, p. 147-149 [Consulta: 12 desembre 2020]. 
  3. LPlantilla:'''Itinerari d'Antoní, el Liber Generationis, la Llista de Verona, el Cronicó Alexandrí i el Pascal i Juli Honori.

Bibliografia complementària[modifica]

  • Frezouls, Edmond «Les Baquates et la province romaine de Tingitane». Bulletin d'Archéologie Marocaine, II, 1957, pàg. 65-116.