Mortal Kombat (saga de videojocs)

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Baraka (personatge))
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Logotip de Mortal Kombat

Mortal Kombat (comunament abreujat MK) és una sèrie de videojoc de baralles 1 contra 1 desenvolupat per l'empresa Midway Games, els seus creadors són John Tobias i Ed Boon. En el seu moment va atreure molta atenció pels seus gràfics digitalitzats, cada lluitador, de fet, era un actor humà recapturant els seus moviments i incorporat en el joc (aquest estil gràfic va acabar al Mortal Kombat 4). Mortal Kombat va inaugurar el grup de videojocs amb elements del cinema gore (sang contínua a la pantalla) i violència generalitzada.

Alguns moviments per a rematar als rivals vençuts inclouen brutals esquarteraments, decapitacions, incineracions, explosions, etc. anomenats en el propi videojoc, "Fatality". Els personatges són ja icones de la cultura del videojoc, i s'han adaptat còmics, sèries de televisió i pel·lícules d'ells.

Cal destacar la significativa evolució del sistema de combat des de Mortal Kombat Trilogy, que realitza moviments i cops però sense distingir l'art marcial del lluitador; això va acabar amb l'aparició de Mortal Kombat Armageddon.

La sèrie encara es troba en vigència en les més modernes plataformes.

Cronologia[modifica | modifica el codi]

El primer joc va sortir el 1992 per a Arcade, consta de 7 lluitadors elegibles (Johnny Cage, Sonya, Sub Zero, Liu Kang, Scorpion, Kano i Rayden), 2 caps finals (Goro i Shang Tsung ancià) i un personatge secret (reptile). El joc va ser creat com una resposta a Street Fighter que estava acaparant a les sales recreatives i per a aprofitar la seva popularitat on van sortir molts jocs similars que no s'acostaven a la qualitat i acceptació del joc de Capcom (exceptuant SNK i els seus Fatal Fury), de manera que la nord-americana Midway especialista en Arcade, va promoure un joc del gènere, però que es distanciés de Street Fighter II en estil i jugabilitat i així va néixer Mortal Kombat que va complir aquesta comesa, el seu èxit va ser immediat i a l'any següent es va convertir a gairebé tots els sistemes de l'època.

Mortal Kombat a causa de la seva crua violència, va atreure l'atenció i polèmica en fins a aquest llavors desapercebut món dels videojocs i això va produir que als Estats Units es creés la classificació per edats dels videojocs en 1994. Malauradament, en aquesta època aquest gran joc de baralles ja no té la mateixa popularitat que va tenir al principi, malgrat tot cada saga és molt digna de jugar-la.

Videojocs[modifica | modifica el codi]

La següent llista hi ha els videojocs de la saga Mortal Kombat amb les seves respectives consoles i desenvolupador, ordenats en ordre cronològic:

Desenvolupador: Midway
Plataformes: Arcade, Nintendo GameBoy, Nintendo SNES, PC, Sega CD, Sega GameGear, Sega Genesis/Megadrive, Sega Master System.

Desenvolupador: Midway
Plataformes: Amiga, Arcade, Nintendo GameBoy, Nintendo SNES, PC, Sega GameGear, Sega Genesis/Megadrive, Sega Saturn.

Desenvolupador: Midway
Plataformes: Arcade, Nintendo GameBoy, Nintendo SNES, PC, Sega GameGear, Sega Genesis/Megadrive, Sega Master System, Sony PlayStation.

Desenvolupador: Midway
Plataformes: Arcade, Nintendo SNES, Sega Genesis/Megadrive, Sega Saturn.

Desenvolupador: Midway
Plataformes: Nintendo 64, PC, Sega Saturn, Sony PlayStation.

Desenvolupador: Midway
Plataformes: Nintendo 64, Sony PlayStation.

Desenvolupador: Midway
Plataformes: Arcade, Nintendo 64, Nintendo GameBoy Color, PC, Sony PlayStation.

Desenvolupador: Midway
Plataformes: Sega Dreamcast.

Desenvolupador: Midway
Plataformes: Sony PlayStation.

Desenvolupador: Virtucraft (publicat per Midway)
Plataformes: Nintendo GameBoy Advance.

Desenvolupador: Midway
Plataformes: Nintendo GameBoy Advance, Nintendo GameCube, Microsoft X-Box, Sony PlayStation 2.

Desenvolupador: Midway
Plataformes: Nintendo GameBoy Advance.

Desenvolupador: Midway
Plataformes: Nintendo GameCube, Microsoft X-Box, Sony PlayStation 2.

Desenvolupador: Midway
Plataformes: Microsoft X-Box, Sony PlayStation 2.

Desenvolupador: Midway
Plataformes: Sony PlayStation Portable.

Desenvolupador: Midway
Plataformes: Nintendo Wii, Microsoft X-Box, Sony PlayStation 2.

Desenvolupador: Midway
Plataformes: Microsoft X-Box 360, Sony PlayStation 3.

Personatges[modifica | modifica el codi]

Aquesta és una llista de personatges de la sèrie de videojocs de lluita Mortal Kombat. Està ordenada alfabèticament.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mortal Kombat (saga de videojocs) Modifica l'enllaç a Wikidata