Barret de jungla

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Barret tou d'ala mitjana)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Barret de jungla: bush hat britànic en DPM i reproducció fidel del boonie hat estatunidenc m. 1968 en verd oliva

El barret de jungla, o barret tou d'ala mitjana, també conegut per l'anglicisme boonie hat, és un tipus de barret tou, fet de roba, amb l'ala tova o semirígida i d'amplada mitjana, que avui dia equipa molts exèrcits com a lligadura de campanya per a medis tropicals i desèrtics. Quant a la forma s'assembla molt al barret de pescador, al qual seria idèntic si l'ala fos completament flàccida. En molts models duu fermalls de pressió o altres dispositius per a mantenir plegada l'ala per un costat (a manera de xamberg) o per tots dos. Essent una lligadura d'origen anglosaxó, cal dir que en anglès es coneix com a bush hat (originàriament jungle hat) en l'ús britànic i com a boonie hat en l'ús estatunidenc.

Precedents[modifica | modifica el codi]

El disseny del barret de jungla té dos precedents prou clars:

 • certs prototips britànics assajats entorn de 1937 en el marc de l'elaboració del battle dress, però desestimats llavors;
 • el barret de feineig estatunidenc reglamentari en 1937-1943, confeccionat, successivament, de roba texana blava, de cotó caqui i de sarja caqui. Era conegut col·loquialment com a Daisy Mae, per un personatge de la popular historieta Li'l Abner que usava una lligadura similar.

D'ençà la Guerra dels Bòers l'exèrcit britànic usava barrets tous d'ala ampla com a lligadura tropical de campanya (al principi com a alternativa del casc colonial). Fins a mitjan segle XX es tractà d'un xamberg de feltre d'estil australià, usat en diversos períodes, generalment sota el nom de slouch hat ('xamberg').[1] Fou definitivament suprimit el 1955.

A partir de 1945 el xamberg havia conviscut amb un barret tou d'ala ampla i desplegada, de roba verd jungla (el color de l'uniforme tropical britànic introduït el 1943) i línia força similar al barret de campanya espanyol model 1920/26.

Naixença: el barret de jungla britànic[modifica | modifica el codi]

Soldats britànics a Malaia (1957), en uniforme tropical verd jungla, barret de jungla (bush hat) inclòs. S'hi pot comprovar l'opció d'ús com a xamberg

També el 1945, i sempre en medi selvàtic (a Birmània, per exemple), apareix un model similar, així mateix de roba verd jungla, però d'ala retallada, de producció comercial, que hom adquiria privadament i es popularitzà entre oficialitat i tropa. Amb el temps, els responsables d'intendència optaren per oficialitzar aquest model, en la convicció que aquesta ala mitjana entrebancava menys a la jungla, ja bastava per a protegir del sol i, alhora, resultava més pràctica per a entomar la pluja. Així sorgí el primer model oficial de barret de jungla (1950), conegut primer com a jungle hat ('barret de jungla') i finalment com a bush hat ('barret de bosc').[2] També l'adoptaren altres exèrcits de la Commonwealth, incloent-hi l'australià, que de llavors ençà l'alterna en campanya amb el xamberg de feltre (amb l'ala desplegada).[3]

Lligadura reglamentària de l'uniforme tropical (en verd jungla), el barret de jungla fou usat massivament per britànics i altres tropes de la Commonwealth en campanyes del sud-est asiàtic, com ara a Malaia/Malàisia (l'anomenada "emergència malaia") als anys quaranta i cinquanta, i a Borneo (lluites frontereres amb Indonèsia) als anys seixanta. Més endavant passaria a incorporar-se a l'equip tropical en DPM, i també al desèrtic.

El barret de jungla estatunidenc[modifica | modifica el codi]

Marines estatunidencs amb barret de jungla (bonnie hat) de camuflatge

Durant la Guerra del Vietnam les tropes australianes feien ús abundós del barret de jungla, i potser fou així com els estatunidencs entraren en contacte amb aquesta lligadura. Cap al 1964 força soldats estatunidencs començaren a usar-ne de fabricació local, extrareglamentàriament; per norma general eren mimètics en patró tigrat. Molts comandaments eren reticents amb la peça, que, a banda de contravenir el reglament, consideraven poc marcial. Així i tot, vist l'èxit d'aquest barret entre la tropa, fou adoptat oficialment per l'exèrcit estatunidenc el 1967; el segon model, de 1968, és el que esdevindrà clàssic. El color fou el verd oliva (en realitat, verd OTAN) de l'uniforme reglamentari; més endavant, entre certes tropes d'elit foren mimètics en ERDL ("leaf"), el patró avantpassat del woodland. El nom de boonie hat li fou aplicat col·loquialment.[4]

D'ençà de llavors, com en el cas britànic i de la Commonwealth, el barret de jungla ha continuat ininterrompudament com a lligadura de campanya de les forces armades estatunidenques per a medi tropical i desèrtic, en els patrons mimètics adoptats successivament per al conjunt de l'uniforme.

Expansió internacional[modifica | modifica el codi]

En el reglament uniformològic de 1988 l'exèrcit soviètic adoptà un nou barret tropical d'estil barret de jungla per a substituir el tradicional panamka d'ala ampla i copa en punta, massa vinculat a la Guerra de l'Afganistan en l'inconscient popular.

En augmentar el nombre de missions de pau de les Nacions Unides, i, més encara, quan, conclosa la Segona Guerra Freda (1991), s'inicia el període d'invasions multinacionals sota direcció estatunidenca (Iraq, Afganistan, novament Iraq...), molts exèrcits (d'Irlanda a Polònia, per exemple) es trobaren en la necessitat d'una lligadura pràctica i barata per a un medi, el tòrrid, que no havien previst; i generalment adoptaren el barret de jungla. D'aquesta manera, i amb lleugeres variants de dissseny, el barret de jungla ha esdevingut el barret de campanya més habitual en la majoria d'exèrcits, així com la lligadura militar més usada en medis tropicals i desèrtics.

En cada exèrcit rep una denominació oficial de tipus tècnic,[5] però col·loquialment en moltes llengües tendeix a ésser designat amb el nom estatunidenc de boonie hat. Amb algun matís, tots els models són molt similars entre si i amb la versió originària britànica de 1950, si bé el centre d'expansió és el model estatunidenc de 1968.

El barret de jungla pot presentar-se en tons verd oliva, caqui o en camuflatge de tipus divers.

Ús civil[modifica | modifica el codi]

Darrerament el barret de jungla s'ha popularitzat força com a lligadura de temps lliure per a ús civil, per les seves practicitat i barator, tot i que estèticament hi ha qui prefereix el tradicional barret tou d'ala ampla.


Nota[modifica | modifica el codi]

 1. Però hi hagué un intermedi, durant la Segona Guerra Mundial, en què el xamberg britànic es denominava oficialment bush hat ('barret de bosc').
 2. Aquest nom definitiu és el mateix que durant la Segona Guerra Mundial havia designat el xamberg.
 3. A l'exèrcit australià el barret de jungla s'anomena oficialment field hat ('barret de campanya').
 4. Boonie hat significa 'barret dels boondocks', amb diminutiu (boondocks reduït a boonie), segons: Russell, Lee E. Armies of the Vietnam War (2). London: Osprey, 1983. (Men-at-arms; 143) P. 5. Al seu torn, boondocks (del tagàlog bundok 'muntanya' i, per extensió, 'ruralia') és argot estatunidenc per 'àrea rural remota i endarrerida', amb connotacions de 'la quinta forca'; vegeu l'article Boondlocks de la Viquipèdia anglosaxona. En definitiva, boonie hat ve a significar 'barret de jungla', com l'equivalent britànic jungle hat o bush hat, però per una via pintoresca idiosincràticament estatunidenca.
 5. Sovint aquesta denominació és l'equivalent de 'xamberg', com en el francès chapeau de brousse i en l'espanyol chambergo (o, sorprenentment, pamela, entre els marines espanyols). En francès també se l'anomena bob ('barret de pescador'), i llavors chapeau de brousse es reserva per al xamberg pròpiament dit, i també per al barret tou d'ala ampla i desplegada. En alemany s'usa l'expressiu Buschhut, a la manera britànica.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

 • Barthorp, Michael. British infantry uniforms since 1660. Colour illustrations by Pierre Turner. Poole; Dorset: New Orchard, [1982 o post.] ISBN 1-85079-009-4
 • Brayley, Martin. The British Army, 1939-45. 1, North-west Europe. Colour plates by Mike Chappell. Botley, Oxford: Osprey, 2001. (Men-at-arms; 354) ISBN 1-84176-052-8
 • Brayley, Martin. The British Army, 1939-45. 3, The Far East. Illustrated by Mike Chappell. Botley, Oxford: Osprey, 2002. (Men-at-arms; 375) ISBN 1-84176-238-5
 • Chappell, Mike. The British soldier in the 20th century. 2, Field service head dress: 1902 to the present day. Deal, Kent: Wessex Military, 1987. ISBN 1-87049801-1
 • Cole, David. Survey of U. S. Army uniforms, weapons and accoutrements. [S.l.: the author], 2007

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Barret de jungla