Basili de Braga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Sant Basili».
Infotaula de personaBasili de Braga
Biografia
Naixementc. 40 dC Modifica el valor a Wikidata
Palestina Modifica el valor a Wikidata
Mort90 dC Modifica el valor a Wikidata (49/50 anys)
Braga (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
Bisbe de Braga
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprevere catòlic de ritu romà Modifica el valor a Wikidata
bisbe i confessor
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
CanonitzacióIntroduït per les falses cròniques del s. XVI
Festivitat23 de maig
IconografiaCom a bisbe

Basili de Braga va ser un llegendari bisbe catòlic de Braga (Portugal) entre l'any 65 i 90. És una figura fictícia, ja que l'arquebisbat de Braga no està documentat fins al començament del segle v.

Llegenda[modifica]

Segons la tradició, havia succeït al bisbat el també llegendari Pere de Rates, consagrat pel mateix apòstol Jaume el Major en el seu mític viatge a Galícia. Al seu torn, Basili era un dels tres deixebles[1] del sant apòstol que, segons les falses cròniques hagiogràfiques dels segles xvi i xvii, van portar les relíquies de Sant Jaume de Palestina a Compostel·la, sebollint-les-hi i edificant el temple que esdevindrà amb el temps catedral de Santiago. Va ésser succeït pel també fictici Ovidi de Braga.

Malgrat la inversemblança de la història i la manca de fonament, la llegenda arribà i el culte a Sant Basili arrelà, trobant-se als breviaris i al calendari de sants, amb la data del 23 de maig. Gregori Maians[2] fou un dels que, ja al segle xviii, van demostrar que la tradició no corresponia amb la realitat històrica.

Referències[modifica]

  1. Els altres eren Pius de Sevilla i Gregori.
  2. A Chronicones impugnados, ca. 1725, manuscrit que no arribà a publicar, tot i que ja els ataca a Censura de historias fabulosas.