Bassia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBassia Modifica el valor a Wikidata

Bassia indica Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreCaryophyllales
FamíliaAmaranthaceae
SubfamíliaCamphorosmoideae
GènereBassia Modifica el valor a Wikidata
All.
Nomenclatura
Sinònims
  • Chenoleioides (Ulbr.) Botsch.
  • Kirilowia Bunge
  • Kochia Roth
  • Londesia Fisch. i C.A. Mey.
  • Panderia Fisch. i C.A. Mey.

Bassia o Kochia és un gènere de plantes amb flors dins la família Amaranthaceae.

Descripció[modifica]

Les espècies del gènere Bassia són anuals o subarbusts perennes. Les fulles presenten molta variació i són plantes amb metabolisme C4. Les flors no són vistoses i es presenten en inflorescències similars a espigues. Els fruits són aquenis.

Distribució i evolució[modifica]

El gènere Bassia està distribuït de l'oest de la conca del Mediterrani a Àsia oriental, altres espècies s'han introduït a altres continents com Amèrica del Nord i el sud de l'Índia. Creixen en estepes sseques i semideserts, algunes són ruderals, altres en aiguamolls salins, es troben des de la terra baixa a altituds subalpines. Han evolucionat des del Miocè.

Usos[modifica]

Algunes espècies són palatables i amb alt contingut de proteïna i són plantes farratgeres de vegades utilitzades per millorar les pastures intensament aprofitades pel bestiar.

Sistemàtica[modifica]

El gènere Bassia va ser publicat primer per Carlo Allioni l'any 1766, essent l'espècie tipus Bassia muricata L. (sota el nom de B. aegyptiaca). Aquest gènere pertany a la subfamília Camphorosmoideae dins la família Amaranthaceae (abans agrupada dins Chenopodiaceae) i té unes 20 espècies:

Altres espècies diferents abans classificades en Bassia ho estan ara en gèneres separats (vegeu la subfamília Camphorosmoideae).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bassia
  • Gudrun Kadereit i Helmut Freitag: Molecular phylogeny of Camphorosmeae (Camphorosmoideae, Chenopodiaceae): Implications for biogeography, evolution of C4-photosynthesis and taxonomy, In: Taxon, Volume 60 (1), 2011, p. 51-78. (for Description, Distribution i Evolution, Uses, Systematics)