Batalla de Faesulae

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarBatalla de Faesulae
Guerra romanogal·la

Els pobles de la Itàlia central
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data225 aC
Coordenades43° 27′ 37″ N, 12° 23′ 11″ E / 43.460278°N,12.386389°E / 43.460278; 12.386389
LlocFaesulae, Itàlia.
EstatItàlia Modifica el valor a Wikidata
ResultatVictòria gala
Bàndols
República Romana Gals
Comandants
Luci Emili Pap
Pretor
Desconegut

La Batalla de Faesulae es va lliurar al 225 aC entre la República Romana i un grup de gals que vivien a Itàlia. Els gals van derrotar els romans, però el mateix any, la batalla de Telamó va tenir el resultat oposat.

Una crida general a les armes es va estendre per Itàlia en els primers mesos del 225 aC a causa de la creixent amenaça dels gals. Setanta mil samnites, etruscs, ombrívols, campànians i romans es van unir per enfrontar l'amenaça comuna que els va enfrontar al Nord. Aproximadament una quarta part d'aquesta enorme força va ser cridada al servei actiu, mentre que la resta va ser emprada com servei de guarnició, o retinguts en la reserva. Un dels cònsols, Gai Atili Règul, que estava lluitant a Sardenya, va rebre ordres de tornar immediatament sense demora. L'altre cònsol, Luci Emili Pap, amb un exèrcit consular complet, va prendre posició a Ariminum, per guardar el camí de la costa oriental.

Un altre exèrcit, integrat pel sabins i els etruscs, i comandada per un pretor, es va dirigir a Etrúria, i va ser aquí que on els gals es dirigien. Els gals, amb el desig d'evitar una trobada amb Emili, van marxar ràpidament a través dels passos centrals dels Apenins, per entrar a Etrúria, aprovada per unanimitat en la mesura del Clusium saquejant tot el que trobaven al seu pas. Els gals van ser portats a un lloc pel pretor, que havia fet un moviment retrògrad precipitat sobre la percepció que l'enemic tenia entre ell i Roma. Els gals i van atacar Faesulae, deixant a la seva cavalleria per cobrir la retirada.