Batalla de Gonzales

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarBatalla de Gonzales
Guerra de la independència de Texas

Veniu i agafeu-lo, emblema ideat pels texans en referència a l'incident del canó que propicià la batalla de Gonzales. El lema s'assimila a una frase atribuïda al rei Leònides I durant la batalla de les Termòpiles.
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data2 d'octubre de 1835
Coordenades29° 30′ N, 97° 24′ O / 29.5°N,97.4°O / 29.5; -97.4
LlocGonzales (Texas)
EstatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
ResultatVictòria texana i retirada del destacament mexicà. Inici formal de la Revolució texana.
Morts2 Modifica el valor a Wikidata
Bàndols
Mèxic Mèxic Rebels texans
Comandants
Francisco de Castañeda John Henry Moore
Forces
100 dragons 150 milicians

La batalla de Gonzales fou el primer enfrontament de la Revolució texana. Tingué lloc a la localitat de Gonzales (Texas) el 2 d'octubre de 1835 entre colons mexicans rebels i un destacament de tropes mexicanes.

El 1831 els mexicans havien deixat als colons texans un canó per tal que aquests es poguessin defensar dels atacs comanxes, però al cap de quatre anys, la situació política entre tots dos s'havia deteriorat tant que els mexicans van voler recuperar-lo en vistes a una possible revolta. Quan els texans van negar-s'hi, el comandant Ugartechea va enviar 100 dragons a recuperar-lo. Els soldats van arribar a Gonzales el 29 de setembre, però els colons van evitar haver d'entregar el canó mentre demanaven ajut als habitants de la zona. Al cap de dos dies, 140 voluntaris van reunir-se a Gonzales per enfrontar-se als mexicans. L'enfrontament va començar el dia 1 d'octubre amb un atac sorpresa al campament dels dragons, i va acabar amb la retirada mexicana el dia 2.

Malgrat la poca importància militar o estratègica dels fets, la batalla marca un punt d'inflexió en les relacions entre els texans i el govern mexicà, iniciant formalment un enfrontament armat en el conflicte que es coneixeria com a Revolució texana i que acabà amb la independència de Texas.