Battista del Moro

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBattista del Moro
Biografia
Naixement1512 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Verona (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort1573 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (60/61 anys)
Venècia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor, escultor Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsMarco Angolo del Moro Modifica el valor a Wikidata
GermansGiulio dell'Angolo del Moro Modifica el valor a Wikidata
Pandora obre el pot o l'al·legoria de la Llum per Battista del Moro, 1557

Battista del Moro (Verona, 1512-1514 - després de 1568) va ser un pintor italià del Renaixement actiu en la seva natal Verona, així com a Màntua i Venècia.

Biografia[modifica]

Aquest artista se'l coneix per diversos noms, incloent Battista D'Agnolo Veronese en les obres de l'historiador d'art Filippo Baldinucci i per Giorgio Vasari, o per Battista Angolo del Moro, -comunament anomenat Battissa d'Angeli,[1] i de tant en tant Angelo i Agnolo-. Va ser alumne de Francesco Torbido, anomenat «Il Moro», amb la filla del qual es va casar, i va ser aleshores quan va afegir el sobrenom del seu sogre així mateix.[2]

Va millorar el seu estil mitjançant l'estudi de les obres de Tizià, i va pintar diversos quadres, tant a l'oli com en pintura al fresc, per a esglésies de Verona, de vegades en competència amb Paolo Veronese. A Sant'Euphemia havia pintat un fresc de Sant Pau davant d'Annanies, que, quan es va demolir la paret en què es va pintar, va ser serrada amb molta cura, i es va retirar a una altra banda de l'església.[1]

La seva coloració és més vigorosa que la que emprava el seu mestre i el seu disseny més elegant. Com es demostra a la imatge a San Stefano d'Un àngel presenta les Palmes de martiri dels Innocents. També va pintar molt a Venècia, Màntua i Murano. Es conserven diversos aiguaforts d'aquest mestre, en el que els extrems de les figures es dibuixen en un format molt magistral. Junt amb Battista Vicentino, va gravar una sèrie de cinquanta paisatges, que s'executen en un estil audaç i lliure. Va treballar a Màntua sota Giovanni Battista Bertani.

Les plaques següents són mostres del seu treball en aquesta línia:

  • La Nativitat o l'Adoració dels pastors; després de Parmigianino.
  • Mare de Déu amb l'Infant i Sant Joan
  • La Sagrada Família, amb Santa Elisa i Sant Joan; després de Rapael.
  • Sagrada Família.
  • El martiri de Santa Caterina; després Bernardino Campi.
  • El baptisme de Crist per Sant Joan.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Battista del Moro
  • Baldinucci, Filippo; Piacenza, Giuseppe. «De'professsor del Disegno Batista d'Agnolo Veronese dettto Batistta del Moro». A: Notizie de'professori del disegno da Cimabue in qua, Volumen 5 (en italià). Stamperia Reale, 1817 [Consulta: 28 juliol 2014]. «digitalitzat de l'original de la Biblioteca Estatal de Baviera, 2 de novembre de 2009» 
  • Blanc, Charles. «Battisa d'Angeli ou Battisa Del Moro». A: Librairie Renouard. Books.google Histoire des peintres de toutes les écoles, école vénitienne (en francès), 1868 [Consulta: 28 juliol 2014]. 
  • Bryan, Michael. «Angolo del Moro». A: Dictionary Painters and Engravers, volum I: A-K (en anglès), 1886, p. 386-387 [Consulta: 28 juliol 2014]. «digitalitzat de l'original Cornell University Library»