Beira Alta

Plantilla:Infotaula geografia políticaBeira Alta

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 40° 39′ 27″ N, 7° 54′ 51″ O / 40.65758001°N,7.91406066°O / 40.65758001; -7.91406066
EstatPortugal Modifica el valor a Wikidata
CapitalViseu Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió

Antiga província de la Beira Alta

La Beira Alta era una antiga província portuguesa, instituïda formalment per una reforma administrativa de 1936. No obstant això, les províncies mai van tenir cap atribució pràctica, i van desaparèixer de la terminologia administrativa (encara que no del vocabulari quotidià dels portuguesos) amb l'entrada en vigor de la Constitució de 1976. Limitava al nord amb Trás-os-Montes e Alto Douro, al nord-oest amb el Douro Litoral, a l'oest i al sud-oest amb la Beira Litoral, al sud amb la Beira Baixa i a l'est amb Espanya (província de Salamanca, a Castella i Lleó). Llavors estava constituïda per 32 concelhos, integrant gairebé la totalitat dels districtes de Guarda i Viseu i dos concelhos del llevant del districte de Coïmbra. Tenia la capital a la ciutat de Viseu i altres destacades ciutats eren Guarda i Pinhel.

Aquesta província, en conjunt amb la Beira Baixa, i de vegades fins amb la inclusió de la Beira Trasmontana, formaven una unitat geogràfica major: la Beira Interior.[1]

Actualitat[modifica]

Actualment, el seu territori es troba repartit per les regions Nord i Centre, pertanyent a la primera la subregió del Douro (concelhos de Moimenta da Beira, Penedono, Sernancelhe i Tarouca), i a la segona la totalitat de les subregions de la Beira Interior Norte, la Cova da Beira, el Dão-Lafões així com una petita part del Pinhal Interior Norte (per abastar el seu territori els dos concelhos del districte de Coïmbra pertanyents a la Beira Alta)

Referències[modifica]

  1. Abke, Jörg. Kopfbilder: Die drei großen »K« von Jörg Abke (en alemany). BoD, 2015, p. 60. ISBN 3739257504. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Beira Alta