Bembix

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBembix Modifica el valor a Wikidata

Bembix rostrata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHymenoptera
FamíliaCrabronidae
SubfamíliaBembicinae
GènereBembix Modifica el valor a Wikidata
Fabricius, 1775
Espècies
Vegeu text

Bembix és un gènere d'himenòpters de la família dels crabrònids. Engloba unes 340 espècies i té distribució cosmopolita, però és especialment divers en regions càlides amb sòls sorrencs oberts; Austràlia i Africa tenen una gran varietat d'aquestes espècies. Sovint són de colors brillants. L'abdomen és negre amb bandes laterals corbades blanques o grogues que sovint es toquen a la línia mitjana dorsal. Són predadors.

Història natural[modifica]

Bembix és un gènere de grans vespes excavadores. El seu niu sempre està excavat en sòls de sorra molt seca, i la femella alimenta les seves larves amb dípters que captura (sovint tabanidae). Cada larva necessitarà de 10 a 20 dípters per completar el seu cicle vital.

L'estratègia de Bembix és força peculiar: cada niu conté només una larva en creixement, i cada mare té diversos d'aquests nius evolucionant al mateix temps, però en diversos estadis. Això significa que l'insecte ha de recordar no només diverses localitzacions de diversos nius, sinó que també l'estadi en què es troben atès que una larva vella consumeix més aliment que una larva jove.

Bembix oculata.

Per complicar encara més la situació, no hi ha res que marqui la presència des d'enfora (almenys als ulls humans) i moltes femelles fan els seus nius en estreta proximitat amb les de les altres vespes.[1]

Llista d'espècies (Europa)[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bembix