Bernat de Bell-lloc

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBernat de Bell-lloc
Biografia
Naixementsegle XII Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XIII Modifica el valor a Wikidata

Bernat de Bell-lloc (segles XII-XIII) fou un noble català, al servei de Ramon Berenguer III, de Ramon Berenguer IV i d'Alfons el Cast.

Fou un dels signants de les cartes de població de Tortosa, Lleida, Cambrils i Reus (el 3 d'agost de 1183), que concedia als reusencs les plenes propietats de cases i horts, però recordava que li devien fidelitat. Va participar en la fortificació de Reus i en fou castlà, per haver-se casat amb Agnès, la filla de Bertran de Castellet l'anterior castlà, a la que el seu pare li va donar com a dot.[1] Pel març de 1204, a causa d'uns plets que va mantenir amb el cambrer Ramon de Sant Llorenç, va deixar la castlania de Reus a un fill seu, també Bernat de Bell-Lloc.[2] L'historiador reusenc Andreu de Bofarull diu que un descendent seu, el seu net Simó de Bell-lloc, va ser castlà de la vila de Reus a partir de 1309.[3] La ciutat de Reus li va dedicar un carrer.[4]

Referències[modifica]

  1. Gort, Ezequiel. Reus al segle XII: 800 anys de les cartes de població. Reus: l'Ajuntament, 1986, p. 43-44. 
  2. Índex Vell f. 478r. Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona
  3. Bofarull, Andreu de. Historia de la ciudad de Reus desde sus orígenes hasta nuestros días. Reus: Imprenta y librería de Pedro Sabater, 1845, p. 115. 
  4. Tricaz, Enric. Homes i dones pels carrers de Reus. Valls: Cossetània, 2010, p. 23. ISBN 9788497916929.