Bertran V de la Tour

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBertran V de la Tour
Nom original(fr) Bertrand V de La Tour d'Auvergne Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1400 Modifica el valor a Wikidata
Mort22 març 1461 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (60/61 anys)
Activitat
Ocupaciófeudatari Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolComte d'Alvèrnia (1437–1461)
Comte de Boulogne (1437–1461) Modifica el valor a Wikidata
FamíliaLa Tour Modifica el valor a Wikidata
CònjugeJacquette du Peschin Modifica el valor a Wikidata
FillsBertran VI de la Tour, Isabelle de La Tour d'Auvergne (en) Tradueix, Godefroi I de La Tour dit de Boulogne, Seigneur de Montgascon (en) Tradueix, Gabrielle de La Tour, Thibaud de La Tour d'Auvergne, Louise de La Tour d'Auvergne (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesBertran IV de la Tour Modifica el valor a Wikidata  i Maria d'Alvèrnia Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Bertran V de la Tour (a partir d'ell els senyors de la Tour foren anomenats de la Tour d'Auvergne, mort el 22 de març de 1461, va ser senyor de la Tour i de Montgascon, i després comte d'Alvèrnia i comte titular de Boulogne. Era fill de Bertran IV de la Tour, senyor de la Tour i de Montgascon, i de Maria d'Alvèrnia, comtessa d'Alvèrnia i de Boulogne. A Alvèrnia (i Boulogne nominalment) fou Bertran I.

El 1437 va defensar la vila de Corbeil assetjada pels borgonyons, manats pel seu duc, que es van haver de retirar. Fou sempre molt fidel a Carles VII de França i el 1440 el va rebre a Clarmont d'Alvèrnia on va recollir ajudes per combatre el delfí, revoltat contra el seu pare. El 1444 va acompanyar al rei a Lorena per combatre a favor del duc Renat I (duc de Lorena 1431-1453) contra els seus súbdits revoltats.

Es va casar el 1416 amb Jaumeta du Peschin († 1473), filla de Lluís, senyor del Peschin i d'Isolda de Sully, i va tenir a:

Un fill natural, Teobald o Thibaud (+1499), fou bisbe de Sisteron.

Referències[modifica]