Bertran de Le Mans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSant Bertran de Le Mans

Tomba del sant, Cripta de Notre-Dame-de-la-Couture (Le Mans) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementBertichramnus o Berticrannus; francès: Bertrand du Mans
540 Modifica el valor a Wikidata
Autun Modifica el valor a Wikidata
Mort30 juny 623 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (82/83 anys)
Le Mans Modifica el valor a Wikidata
SepulturaNotre-Dame-de-la-Couture (Le Mans) 
Bisbe de Mans
586 –
Bisbe
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprevere, escriptor Modifica el valor a Wikidata
Bisbe
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Església Ortodoxa, anglicanisme
CanonitzacióAntiga
PelegrinatgeLe Mans
Festivitat30 de juny; a Catalunya, abans: 3 de juliol
IconografiaCom a bisbe, amb un vaixell a la mà
Participà en
614concili de París Modifica el valor a Wikidata

Bertran de Le Mans (Autun, 540 - Le Mans, 30 de juny de 623 (Gregorià)) fou un bisbe de Le Mans.[1] És venerat com a sant per diverses confessions cristianes, Bertichramnus o Berticrannus.

Biografia[modifica]

D'origen gal·loromà i aquitània per la seva mare, Bertegunde, franc i neustrià pel seu pare,[2] aquest ric aristòcrata pertany a una família molt lligada a l'Església merovingia. És nebot del bisbe de Bordeus, Bertrand, germà del d'Évreux, Ermenulf, germanastre del de Rennes, Chaimoald, i està emparentat amb molts altres bisbes (Auxerre, Orléans, Bourges).[3]

Fou educat i ordenat sacerdot a París per Germà de París. Treballà a l'escola catedralícia de París i fou ardiaca de la ciutat. Fou bisbe de Le Mans (Nèustria) en 587, on fundà un monestir, un hospital i una església. Fou conegut també per la seva habilitat en el conreu del raïm. Arran d'una disputa amb el rei Clotari II va ser forçat dues vegades a l'exili pels partidaris de Brunehaut (592-596 i 600-605) per la seva lleialtat a Clotaire II durant la guerra civil. Però aquesta fidelitat es veu recompensada en gran part per importants donacions de terres, com la vil·la de Bonnelles (Yvelines) o la de Pomponne (Seine-et-Marne).[4]Morí el 30 de juny de 623 de mort natural.

En el moment de la seva mort, el seu testament enumerava una propietat privada de més de 3.000 quilòmetres quadrats de terra.[5] Al final del seu temps com a bisbe hi havia 18 esglésies a Le Mans.[6]

Veneració a Barcelona[modifica]

A Barcelona hi havia l'ermita de Sant Bertran a la muntanya de Montjuïc vora la Font del Gat, on hi ha avui el Palau Nacional, i va ésser destruïda en 1814. L'ermita va donar nom a les Hortes de Sant Bertran, paratge del Morrot. A la ciutat es creà la tradició que Sant Bertran era fill de Barcelona. Potser per la proximitat al port, era venerat com a advocat contra les tempestes, especialment per la gent de mar, i se'l representava com a bisbe amb un vaixell petit a la mà.

Referències[modifica]

  1. Jacques-Paul Migne, Patrologiae cursus completus, sive Biblioteca universalis, integra…, t. 80, 1863, p. 367.
  2. Régine Le Jan, Famille et pouvoir dans le monde franc (VIIe-Xe siècle). Essai d'anthropologie sociale, Paris : Publications de la Sorbonne, 2003, p. 382.
  3. Jean-Pierre Devroey, Économie rurale et société dans le monde franc (Plantilla:Sp-), Paris : Belin, 2003, p. 264.
  4. Geneviève Bührer-Thierry et Charles Mériaux, 481-888 La France d'avant la France, coll. « Histoire de France », Paris : Belin, 2012, p. 78-80.
  5. Peter Brown, The Rise of Western Christendom. p. 157
  6. Brown. Western Christendom. p. 158