Bessó malvat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El bessó malvat és un recurs utilitzat en la ficció (principalment en telenovel·les), ciència-ficció i literatura fantàstica. Sovint s'utilitza la paraula alemanya Doppelgänger per denominar aquests éssers.

Un bessó malvat és idèntic a un personatge existent en tots els aspectes llevat de dos: la moral invertida, la qual cosa en fa un malvat i les diferències d'aspecte estereotipades que acostumen a presentar.[1]

Conceptes com la clonació, els universos paral·lels i els viatges a través del temps obren els portes a la possibilitat dels bessons malvats i la seva tendència a ser el pol oposat del que es magnifica.

Els bessons malvats permeten als escriptors d'establir una comparació entre els valors i les opinions dels seus personatges no amb altres personatges, sinó amb ells mateixos. Això obre un gran ventall de possibilitats perquè la base dels valors i la moral del personatge pot ser explorada per mitjà del mirall distorsionat del seu bessó. En cinema i televisió, el bessó malvat ofereix a l'actor la possibilitat de fer el mateix paper però amb una personalitat inversa.

Orígens[modifica]

Les semblances i diferències entre els bessons han fascinat al llarg del temps els escriptors. Potser l'exemple més antic d'aquesta idea és la història bíblica d'Abel i Caín (si bé no són bessons) en la qual un germà és la part gelosa de l'altre. El dualisme i el conflicte entre el i el mal són elements importants de la religió i de la mitologia.

Les arrels del concepte neixen amb la noció del Doppelgänger, un doble fantasma que porta mals presagis només amb la seva aparença. En aquest cas el bessó malvat és concret i interacciona físicament amb el món.

Bessons malvats a la ficció[modifica]

Literaris[modifica]

Videojocs[modifica]

Referències[modifica]

  1. Connor, Steve. "Earth's Evil Twin". The London Independent. 12 Abril 2006.

Vegeu també[modifica]