Betty Grable

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBetty Grable

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement18 desembre 1916 Modifica el valor a Wikidata
Saint Louis (Missouri) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 juliol 1973 Modifica el valor a Wikidata (56 anys)
Santa Monica (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer de pulmó Modifica el valor a Wikidata)
Sepulturacementiri d'Inglewood Park Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióMary Institute and St. Louis Country Day School
Hollywood Professional School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballInterpretació, cant i dansa Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócantant, actriu de teatre, actriu de televisió, actriu, actriu de cinema, ballarina, model, cover girl Modifica el valor a Wikidata
Activitat1929 Modifica el valor a Wikidata –
PartitPartit Republicà de Califòrnia Modifica el valor a Wikidata
InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeJackie Coogan (1937–1939)
Harry James (1943–1965) Modifica el valor a Wikidata
ParesJohn Conn Grable Modifica el valor a Wikidata  i Lillian Rose Hofman Modifica el valor a Wikidata
ParentsVirginia Pearson (cosí segon) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webbettygrable.net Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0002107 Allocine: 3267 Rottentomatoes: celebrity/betty_grable Allmovie: p28037 20405 TV.com: people/betty-grable IBDB: 42727 AFI: 20405 TMDB.org: 64838
Musicbrainz: f77585f0-453d-44c6-b33e-c694c15ed202 Discogs: 444105 Allmusic: mn0000759899 Find a Grave: 409 Modifica el valor a Wikidata

Elizabeth Ruth Grable, anomenada Betty Grable (St. Louis, Missouri, 18 de desembre de 1916 − Santa Monica, Califòrnia, 2 juliol de 1973) va ser una actriu, ballarina, cantant i pin-up estatunidenca, la seva sensacional foto en banyador es va convertir en la més popular per als soldats americans de la Segona Guerra Mundial. És més coneguda per a les seves fabuloses cames generosament exposades en les seves comèdies musicals de la 20th Century Fox que les havia assegurat per a un milió de dòlars cadascuna.

Biografia[modifica]

Betty Grable el 1943

Betty Grable va néixer a St. Louis (Missouri), de John Conn Grable i de Lilian Rose Hoffman. Els seus avantpassats més recents eren americans, però el seu heretatge genealògic fa aparèixer soques holandeses, irlandeses, alemanyes i angleses. La seva mare, que desitjava vivament fer una estrella d'una de les seves filles, la va animar en la carrera d'artista. Obté el seu primer paper de corista a la pel·lícula Happy Days el 1929 als 13 anys, cosa que era il·legal per interpretar, però com totes les noies anaven maquillades, era impossible dir quina edat tenia.

Per a la seva pel·lícula següent la seva mare va intentar aconseguir-li un contracte utilitzant una falsa identitat, però quan es va descobrir, Grable va ser despatxada. Va obtenir finalment un paper de Goldwyn Girl a Whoopee! (1930) l'estrella de la qual era Eddie Cantor. Va fer llavors de figurant per a diferents estudis, fins al final del decenni, entre altres a L'alegre divorciada (1934) amb Fred Astaire i Ginger Rogers.

El 1937, es casa amb Jackie Coogan, un actor famós per al seu paper de nen a The Kid de Charlie Chaplin. Però Coogan estava sotmès a un estrès molt important, per un procés que l'enfrontava als seus pares en relació amb els seus guanys durant la seva infantesa, i la parella es va divorciar el 1940. En aquesta època - després de cinquanta papers menors en pel·lícules hollywoodienques dels anys 1930, Grable va obtenir finalment la consagració gràcies al seu paper a Broadway en l'obra d'èxit de Cole Porter: La Du Barry era una senyora (1939).

L'any del seu divorci de Coogan, obté un contracte amb la 20th Century Fox i es converteix en l'estrella de la companyia per a tot el decenni, amb sumptuoses pel·lícules en Technicolor com Down Argentina Way (1940), Moon over Miami (1941), (totes dues amb Don Ameche), Springtime in the Rockies (1942), Coney Island (1943) amb George Montgomery, Sweet Rosie O'Grady , amb Robert Young (1943), Pin Up Girl (1944), Diamond Horseshoe (1945) amb Dick Haymes, The Dolly Sisters (1945) amb John Payne i June Haver i la seva pel·lícula més popular Mother Wore Tights (1947) amb la seva parella favorita Dan Dailey.

Durant el seu regnat de campiona del box-office va posar el 1943 per a la famosa foto de pin-up, que s'havia de convertir en el seu símbol, i que va aportar aviat somni i evasió als soldats americans que combatien a ultramar durant la Segona Guerra Mundial. Malgrat la sòlida competència de Rita Hayworth, Dorothy Lamour, Veronica Lake i Lana Turner, Grable es va convertir sense discussió en el pin-up número u per als soldats americans. Era també al Max de la seva popularitat al seu país, col·locant una de les seves pel·lícules en la llista dels deu principals èxits de l'any durant deu anys. Al final dels anys 1940, era l'estrella femenina la més ben pagada de Hollywood.

Es pot destacar entre d'altres algunes de les seves pel·lícules de postguerra That Lady in Ermine (1948) amb Douglas Fairbanks Jr., When My Baby Smiles at Me (1948), de nou amb Dan Dailey com a comparny, Wabash Avenue (1950) amb Victor Mature, remake de L'Illa dels plaers anteriorment citada, My Blue Heaven (1950) i Meet Me After the Show (1951). El cap de l'estudi Darryl F. Zanuck feia treballar la seva estrella número 1 en costoses pel·lícules en tecnicolor i la mantenia constantment en activitat (Grable va rodar prop de vint-i-cinc comèdies o pel·lícules musicals en tretze anys). El seu últim gran èxit per a la Fox va ser How to Marry a Millionaire amb Marilyn Monroe i Lauren Bacall.

Va morir d'un càncer de pulmó el 2 de juliol de 1973 a Santa Monica (Califòrnia).

Filmografia[modifica]

Betty Grable
How to Marry a Millionaire (1953)

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Betty Grable