Betty Mahmoody

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBetty Mahmoody
Biografia
Naixement9 juny 1945 Modifica el valor a Wikidata (78 anys)
Alma (Michigan) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióLuteranisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptora, autobiògrafa Modifica el valor a Wikidata
Activitat1986 Modifica el valor a Wikidata –
Obra
Obres destacables
Família
FillsMahtob Mahmoody, Joe, John Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0537031 TMDB.org: 58081 Modifica el valor a Wikidata

Betty Mahmoody (Alma, Michigan, 9 de juny de 1945) és una escriptora estatunidenca i conferenciant coneguda pel seu llibre, No sense la meva filla, del qual es va fer posteriorment una pel·lícula homònima. És la president i cofundadora d'One World: For Children, una organització que promou l'entesa entre cultures i s'esforça per oferir seguretat i protecció als nens de matrimonis bi-culturals.

No sense la meva filla[modifica]

El seu llibre, No sense la meva filla, és un relat de les seves experiències viscudes entre 1984 i 1986, quan va viatjar a l'Iran amb el seu marit i la seva filla en el que es va prometre que seria una breu visita i després es va quedar allà en contra de la seva voluntat.

Segons el llibre, ella i el seu marit, Bozorg Mahmoody, i la seva filla, Mahtob, van viatjar a l'Iran a l'agost de 1984. El seu marit va dir que seria una visita de dues setmanes a la seva família a Teheran. Un cop les dues setmanes van passar, el marit es va negar a permetre que la seva esposa i filla s'anessin. Mahmoody va quedar atrapada en una cultura hostil als nord-americans, una família hostil a ella, i un marit abusiu. D'acord amb el llibre, l'espòs li va separar de la seva filla durant setmanes. També va ser colpejada i amenaçada de matar-la si intentava fugir.

Ella finalment va aconseguir fugir amb la seva filla. En el llibre relata la seva fugida de 800 quilòmetres fins a Turquia i l'ajuda que va rebre de molts iranians.[1][2]

Altres llibres[modifica]

Betty Mahmoody recopilar també històries d'altres pares els cònjuges estrangers els van allunyar dels seus fills en el llibre Per l'amor d'un nen.

Bozorg Mahmoody[modifica]

Alexis Kouros va col·laborar amb l'ex-marit per crear un documental anomenat Sense la meva filla, per contrarestar les afirmacions del llibre de Betty i així embrutar el seu nom.

El 23 d'agost de 2009 Bozorg Mahmoody va morir a Teheran, Iran, als 70 anys. L'agència de notícies estatal va citar al seu nebot, Majid Ghodsi, com a font que havia mort en un hospital per problemes renals i altres complicacions.

Referències[modifica]

  1. Mahmoody, B. (1991), Not Without My Daughter, St. Martin's Paperbacks; Mti edition.
  2. Biografia de Betty Mahmoody, AEI Speakers Bureau