Biblioteca Nacional d'Irlanda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBiblioteca Nacional d'Irlanda
(ga) Leabharlann Náisiúnta na hÉireann Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusbiblioteca nacional
museu nacional Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1877
Activitat
Membre deDigital Preservation Coalition
IFLA
International Internet Preservation Consortium
Conferència de Bibliotecaris Nacionals Europeus
Research Data Alliance Modifica el valor a Wikidata

Lloc webnli.ie Modifica el valor a Wikidata
Facebook: NationalLibraryofIreland Twitter (X): NLIreland Flickr: nlireland Modifica el valor a Wikidata

La Biblioteca Nacional d'Irlanda (anglès National Library of Ireland, gaèlic irlandès Leabharlann Náisiúnta na hÉireann) és una biblioteca nacional situada a Dublín, Irlanda, en una construcció dissenyada per Thomas Newenham Deane. El Ministre d'Arts, Patrimoni i Gaeltacht és el membre del Govern Irlandès responsable de la biblioteca.

L'edifici obra de Thomas Newenham Deane es va inaugurar en 1890 per albergar la col·lecció bibliogràfica de la Societat Real de Royal Dublin.

La biblioteca és una biblioteca de recerca. Té una gran quantitat de material Irlandès, o relacionat, que pot ser consultat sense càrrec; això inclou llibres, mapas, manuscrits, música, diaris, periòdics i fotografias. Inclòs en les seves col·leccions hi ha material editat de forma privada pels editors del govern.

L'Oficina Genealògica i l'Arxiu Fotogràfic Nacional estan adjunts a la biblioteca. La biblioteca alberga exposicions i un arxiu de diaris irlandesos. Està també el Centre Nacional ISSN d'Irlanda. La biblioteca també proveeix un nombre important d'altres serveis incloent genealogia.

L'edifici principal de la biblioteca és el Kildare Street, al costat de Leinster House i la secció d'arqueologia de la Museu Nacional d'Irlanda.

Història[modifica]

La Biblioteca Nacional d'Irlanda va ser establerta per la Dublin Science and Art Museum Act de 1877, que establia que la major part de les col·leccions en poder de la Royal Dublin Society s'havien d'atorgar al llavors Departament de Ciències i Arts per al benefici del públic i de la societat, i pels efectes de la llei.

Fotografia històrica de la Biblioteca Nacional d'Irlanda (1907) presa del Nordisk familjebok

Un acord de 1881 preveia que la Biblioteca podia treballar sota la supervisió del Consell dels Dotze Consellers, vuit dels quals eren nomenats per la Society i quatre pel govern. Aquest acord també conferia als consellers l'obligació de nomenar els encarregats de la BIblioteca. Aquest acord va restar vigent fins que la llibreria esdevingué una institució cultural autònoma el 2005.

Després de la fundació de l'Estat Lliure d'Irlanda en 1924-1925 la Biblioteca fou transferida al Departament d'Educació sota el qual qua romandre fins que el 1986 fou transferida al Departament d'An Taoiseach. El 1927 la Biblioteca li fou concedit l'estatut de dipòsit legal sota la Llei de Protecció de la Propietat Industrial i Comercial de 1927. El 1992 la Biblioteca fou transferida al nou Departament d'Arts, Patrimpni i Gaeltacht (ara Arts, Esport i Turisme) i el 3 de maig de 2005 esdevingué una institució cultural autònoma per la Llei d'Institucions Culturals Nacionals de 1997.

Col·leccions[modifica]

La Llibreria Nacional d'Irlanda allotja les notes personals i llibres de treball d'eminents escriptors:

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Telford, Lyndsey «Seamus Heaney declutters home and donates personal notes to National Library». Irish Independent. Independent News & Media, 21-12-2011 [Consulta: 21 desembre 2011].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Biblioteca Nacional d'Irlanda